به گفته کارشناسان، اعتیاد به اینترنت یا سوء استفاده از رایانه (Cyber Addict) به طیف گسترده ای از مشکلات کنترل رفتاری و انگیزشی برای استفاده از اینترنت مانند رفتار وسواسی یا میل به برقراری ارتباط یا شاید حتی تجلی انتقال اشاره دارد. و انعکاس روابط، یا نیاز ارضا شده در نظر گرفته می شود.
به گزارش ICTNN، اگر می خواهید فردی را معتاد به اینترنت خطاب کنید، باید حداقل سه مورد از 9 معیار زیر را داشته باشد؛ معیارهایی از جمله تحمل، که به معنای صرف زمان بیشتر با استفاده از اینترنت برای کسب رضایت است. در این شرایط، با وجود زمان یکسان صرف شده، میزان رضایت کاربران کمتر است و رسیدن به همان میزان رضایت نسبت به قبل زمان بیشتری می برد.
علاوه بر این، اگر از اینترنت برای کاهش یا جلوگیری از علائم ترک استفاده شود، اینترنت اغلب برای مدت زمان طولانیتری از آنچه در ابتدا در نظر گرفته شده بود استفاده میشود یا زمان قابل توجهی صرف فعالیتهای مرتبط با استفاده از اینترنت میشود (جستجوی کتاب در اینترنت). برای فروشندگان اینترنتی، cyrossphere در وب سایت های مختلف و غیره) یا ترک یا کاهش فعالیت های مهم اجتماعی، حرفه ای یا تفریحی به دلیل استفاده از اینترنت را می توان از علائم اعتیاد به اینترنت در نظر گرفت.
با این حال، تعامل با ویژگی های شخصیتی شما می تواند منجر به اعتیاد به شبکه های اجتماعی شود. به گفته کارشناسان، خشم عامل اعتیاد به شبکه های اجتماعی است و برای پیشگیری از آن باید کنترل وجدان را افزایش داد. در این رابطه، محققان می گویند که تحقیقات زیادی در مورد تأثیر متقابل ویژگی های شخصیتی افراد و اعتیاد آنها به مواردی مانند الکل، مواد مخدر و شبکه های اجتماعی انجام شده است.
در پنجاه و یکمین مطالعه کنفرانس بین المللی هاوایی در علوم سیستمی، محققان مطالعات خود را بر روی 300 دانشجو انجام دادند و دریافتند که ویژگی های شخصیتی، روانی، وظیفه شناسی و موافق بودن از جمله پنج مدل شخصیتی هستند، افرادی که بر رفتار و شخصیت تأثیر دارند. از کاربران فضای مجازی . آنها همچنین دریافتند که دو ویژگی دیگر – در مدل برونگرا و درونگرا – نقش مهمی در احتمال اعتیاد به رسانه های اجتماعی ایفا می کنند.
به گفته آنها، زمانی که کاربران احساسات منفی مانند استرس و اضطراب را تجربه می کنند، به نظر می رسد بیشتر اعتماد کرده و به شبکه های اجتماعی روی می آورند. از سوی دیگر، آگاهی بالای فرد، داشتن کنترل بر اهداف خاص، از اعتیاد به شبکه های اجتماعی جلوگیری کرده و آن را کاهش می دهد. THE
مقایسه ای بین فردی که به شبکه های اجتماعی معتاد است و شخصی که معتاد نیست انجام شد که به نظر می رسد اعتیاد به شبکه های اجتماعی بر خشم و شخصیت فرد تأثیر گذاشته است. علاوه بر این، اضطراب کاربر برای اعتیاد به شبکه های اجتماعی کافی نیست و اگر با عصبانیت و ناامیدی همراه باشد، تأثیر خود را می گذارد. بنابراین کارشناسان به این نکته اشاره می کنند که کاربران رفتار خود را کنترل می کنند و برای اوقات فراغت خود به شبکه های اجتماعی مراجعه نمی کنند زیرا شما را معتاد می کنند و اثرات جبران ناپذیری بر شخصیت شما می گذارند.
چند راهکار برای مقابله با معضل اعتیاد به اینترنت
در میان راهکارهای پیشنهادی متخصصان برای درمان اعتیاد به اینترنت، میتوان این واقعیت را تداعی کرد که حد و مرزی را تداعی میکند، به این معنا که باید ساعتهای حضور در مقابل کامپیوتر را به تدریج کاهش داد و به آن پایبند بود. همچنین ساعاتی از شبانه روز را بدون کامپیوتر بگذرانید، به این معنا که سعی کنید آزادانه به زمانی که برای تفریح و انجام کارهای مختلف اختصاص می دهید فکر کنید و اصلا به کامپیوتر فکر نکنید.
همچنین لیستی از کارهایی که می توانید به جای نشستن پشت کامپیوتر انجام دهید تهیه کنید و آن را روی صفحه کامپیوتر خود قرار دهید، به این ترتیب متوجه خواهید شد که کارهای مهم تری وجود دارد که باید انجام دهید. یا نام اعضای خانواده، اقوام و دوستان خود را که می توانند به شما در ترک این اعتیاد کمک کنند، دریافت کنید، زیرا ترک این اعتیاد به تنهایی می تواند دشوار باشد.
در نهایت، حتی می توانید کامپیوتر را در مناطق پر رفت و آمد خانه رها کنید. اگر در جایی نشسته باشید که در اطراف شما رفت و آمد زیاد باشد، تمرکز کمتری خواهید داشت و ناخودآگاه زمان کمتری را صرف استفاده از کامپیوتر می کنید که برای والدینی که فرزندانشان بیش از حد از کامپیوتر استفاده می کنند بسیار مفید است.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات