به گزارش روز پنجشنبه ICTNN، اینترنت و فضای مجازی به مهم ترین زیرساخت زندگی بشر در دنیای امروز تبدیل شده است. حمل و نقل، آموزش، تجارت، بهداشت و مبادلات بین دستگاهی با شیوع ویروس کرونا روند جدیدی را آغاز کردند و با استفاده از زیرساخت اینترنت تمام این نیازها را برطرف کردند.
کاهش کیفیت اینترنت به هر دلیلی مشکلات زیادی را در شرایط زندگی امروزی ایجاد خواهد کرد. قطع فیبر فراساحلی و افزایش ترافیک اینترنت موبایل در هفته های اخیر کیفیت اینترنت را کاهش داده است. وزارت ارتباطات در نظر دارد با اجرای پروژه سخت، زمان بر و پرهزینه فیبر نوری، مشکلات حوزه اینترنت ثابت را برطرف کند. اقدام دیگری که این وزارتخانه باید بردارد، تحقق شبکه ملی اطلاعات است. شبکه ای که تقریبا 2 دهه از طراحی اولیه اش می گذرد و باید هر چه زودتر تکمیل شود.
پروژه فیبر نوری یک پروژه ملی است
عیسی زارع پور بارها تاکید کرده است که وزارت ارتباطات برای توسعه پروژه فیبر نوری تلاش می کند که سرعت اینترنت را به چندین مگابیت بر ثانیه برساند.
وزیر ارتباطات بارها تاکید کرده است که توسعه اینترنت ثابت بر اینترنت همراه ارجحیت دارد، زیرا سیاست وزارت ارتباطات این است که شبکه ای پرسرعت، باکیفیت و امن را در سراسر کشور در اختیار مردم قرار دهد و این امر بدون توسعه اینترنت ثابت امکان پذیر نخواهد بود.
به گفته زارع پور، مشکلاتی که سرعت اینترنت را کاهش داده به چند ماه گذشته و سیاست های جدید این وزارتخانه محدود نشده است. این وضعیت یک شبه اتفاق نیفتاد و 10 سال است که در حوزه توسعه اینترنت ثابت به خوبی انجام نشده است و اکنون شاهد تاثیرات اتفاقات آن سال ها هستیم.
همه چیز به توسعه اینترنت بستگی دارد
استفاده از اینترنت همراه در اکثر کشورهای دنیا بیشتر برای زمانی است که فرد در حال حرکت است. در غیر این صورت مردم از اینترنت ثابتی که در خانه یا محل کار است استفاده می کنند. در ایران اما به دلیل توسعه نیافتن اینترنت ثابت و سرعت نامناسب آن، معمولا همه از اینترنت موبایل استفاده می کنند.
این امر باعث می شود که ترافیک اینترنت موبایل از ظرفیت فرکانسی خود فراتر رود و همین موضوع منجر به کندی شبکه اینترنت همراه می شود.
ظرفیت شبکه ثابت اینگونه نیست و جهت گیری کشورهای پیشرفته این است که نسبت دسترسی ثابت به موبایل بسیار بیشتر است. از سوی دیگر در کشور ما برعکس است و شبکه موبایل را تحت فشار قرار داده است.
به گفته وزیر ارتباطات، آنچه وزارت ارتباطات در حوزه زیرساخت اینترنت در اختیار دارد، شبکه مادر کشور است که توسط شرکت زیرساخت برنامه ریزی و توسعه یافته و اکنون هیچ مشکلی در حوزه اینترنت وجود ندارد. شبکه زیرساخت
ظرفیت این شبکه هم اکنون 34 ترابیت بر ثانیه است و وزیر ارتباطات قول داده است که تا سال 1401 این ظرفیت به 20 ترابیت بر ثانیه برسد و ظرفیت شبکه 70 درصد افزایش یابد.
تحقق شبکه ملی اطلاعات
زارع پور معتقد است بخشی از نارضایتی ها از کیفیت اینترنت به عدم توسعه شبکه ملی اطلاعات برمی گردد. در ماه گذشته، دو قطع فیبر ساحلی داشتیم که اتصال آن مدتی طول کشید و بیش از 700 گیگ از ظرفیت اینترنت بینالمللی را از دست دادیم.
به گفته وزیر ارتباطات، بخشی از نارضایتی ها از کیفیت اینترنت به دلیل همین قطعی هاست. برای حل این مشکلات نیازمند یک شبکه ملی اطلاعات هستیم. ماموریت ویژه وزیر ارتباطات برای نظارت بر کیفیت و سرعت اینترنت به رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور محول شد.
برنامه وزارت ارتباطات اجرای طرح فیبر نوری در اقصی نقاط کشور است. اگر این اتفاق بیفتد، مردم به محض رسیدن به خانه یا محل کار از اینترنت خانگی استفاده می کنند و فشار بر روی شبکه تلفن همراه کاهش می یابد.
به گفته وزیر ارتباطات، نقشه راه توسعه اینترنت پرسرعت مبتنی بر فیبر نوری دهه فجر رونمایی می شود.