ما قصد نداشتیم موضوع ماهواره را علنی کنیم
وی در خصوص حضور کارشناسان روسی در ایران تاکید کرد: از آنجایی که ماهواره با موفقیت پرتاب شد و در مدار قرار گرفت، کنترل ماهواره در دست ماست، اما شرکت سازنده برای تحویل ماهواره به مدار باید حضور داشته باشد و این بخشی از قرارداد .
وی ادامه داد: کلیات در حوزه ماهواره مشخص و صلب است اما وقتی در این مسیر پیش برویم ممکن است مشکل فنی پیش بیاید که در این شرایط باید با کارشناسان این مشکل مطرح شود و تغییرات لازم انجام شود. انجام دادن.
سالاریه تصریح کرد: فرآوری های اولیه را در ماهدشت انجام می دهیم اما پردازش نهایی توسط شرکت های حوزه اندازه گیری انجام می شود. از آنجایی که زمان دریافت سیگنال از ماهواره خیام کوتاه است، نیاز به دریافت اطلاعات از بسیاری از ایستگاه ها داریم که برخی از آنها در کشور وجود دارد و برخی دیگر چه ثابت و چه سیار نیاز به ساخت دارند.
سالاریه بیان کرد: کار تیمی انجام شده در این زمینه راضی کننده است و کار سختی که در دوره های قبلی سازمان فضایی انجام شده را نافی نمی کنیم. بدنه و متخصصان سازمان فضایی همان دانشمندان قبلی هستند و در این دوره با همکاری وزارت امور خارجه، دفتر تعاون و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تلاش کردیم کار را پیش ببریم و به اتمام برسانیم. .
وی درباره شایعاتی که درباره ماهواره جاسوسی خیام منتشر شده است، گفت: این صحبت ها فقط فضا را متشنج می کند. ماهواره خیام با این ابعاد و وزن و اطلاعات پرتابش چگونه می تواند در عرصه جاسوسی استفاده شود؟ این بچه گانه است.
وی درباره تغییرات ایجاد شده در قرارداد ماهواره گفت: قرار بود ماهواره خیام با پرتابگر دیگری و از پایگاه فضایی کشور به فضا پرتاب شود که بنا به دلایلی این طرح تغییر کرد. چانه زنی، ضمانت نامه و کارهای حجیم دیگری هم انجام دادیم که بیش از 300 ساعت وقت جلسه را به خود اختصاص داد و به همین دلیل تمدیدات زیادی صورت گرفت که هر کدام بار حقوقی زیادی داشت.
تغییر قرارداد ماهواره طبیعی است
سالاریه تصریح کرد: در تمامی مراحل طراحی و ساخت ماهواره پایش دو طرفه وجود دارد و تا روز آخر و حتی پس از پرتاب ممکن است تغییراتی رخ دهد که نیازمند ساعت ها بحث فنی است. طبیعی است که چنین قراردادهایی که در حوزه فنی بسته می شود، تغییراتی پیدا کند، این بد نیست و نشان می دهد که در این زمینه اشراف و نظارت داریم و کور نیستیم.
«خیام» یک ماهواره سنجش با دقت بالا است
معاون وزیر ارتباطات تاکید کرد: گاهی برای خرید کالای آماده قرارداد بسته می شود و به این ترتیب همه چیز مشخص است اما وقتی جنسیت در میان نباشد، شرایط فرق می کند. قرارداد ماهواره ای یکی از قراردادهای تفصیلی و فنی است و جزئیات زیادی دارد. وقتی با یک شرکت سازنده ماهواره مذاکره می کنیم، خودمان یک طرح مفهومی ارائه می کنیم و حدود یک سال مطالعه در این راستا انجام می شود. این کار مستلزم مذاکرات و چانه زنی های زیادی است. باید ببینیم هر یک از طرفین چه می خواهند و طرف مقابل چه چیزی می تواند راضی کند. باید قدم به قدم پیش رفت.
رئیس سازمان فضایی ایران درباره هزینه ساخت ماهواره خیام گفت: ماهواره کلاس خیام بین 30 تا 50 میلیون دلار و ماهواره های کلاس سنجش با وزن 100 کیلوگرم و دقت تصویر 5 تا 10 هزینه دارند. متر کمتر از 10 میلیون دلار قیمت دارد. اگر افزونه ها به ماهواره اضافه شوند، قیمت آن به بیش از 10 میلیون دلار خواهد رسید.
سالاریه در پاسخ به اینکه این شایعات معمولاً مربوط به جنگ روسیه و اوکراین است، گفت: زمانی که قرارداد همکاری با روسیه منعقد شد و طراحی و ساخت این ماهواره آغاز شد، جنگی در اوکراین رخ نداد که بتوان این پرونده را به آن ربط داد. . این صحبت ها عجیب است و فقط لبخند بر لبان ما می آورد.
رئیس سازمان فضایی کشور با بیان اینکه ماهواره ایرانی «خیام» یک ماهواره اندازه گیری با دقت بالا است و می تواند بخش بزرگی از نیاز کشور را از نظر «داده» تامین کند، گفت: در اواسط دهه 90، فضای ایران کارشناسان با توجه به نیاز کشور و اینکه آن روزها مرحله ساخت ماهواره در کشور مقدماتی بود، احساس کردند که ما به چنین ماهواره ای با دقت بالا نیاز داریم. عده ای می گویند در دوره قبلی سازمان فضایی کارهایی که نباید انجام می شد، حرف نادرستی است. درست است که در سال گذشته تلاش های زیادی انجام شده است، اما مسیری را که از گذشته آغاز شده بود ادامه دادیم و برخی از حوزه ها را با پشتکار بیشتری دنبال کردیم. اما این موضوع به این معنا نیست که ماهواره خیام یک کشتی به گل نشسته بود و نباید به این دستاورد وزن منفی داد.
سالاریه خاطرنشان کرد: فرآیند فعال سازی ماهواره یک پروسه چند ماهه است و سازنده ماهواره باید طبق قرارداد در این مدت حضور داشته باشد و پاسخگوی مشکلات احتمالی باشد تا اگر مثلا المانی دارای مشکل دارد یا به درستی کار نمی کند.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
قرار دادن ماهواره در مدار به معنای پایان همکاری مشترک نیست
معاون وزیر ارتباطات تاکید کرد: این نظارت توسط تیم فنی ایرانی تا روز تحویل ماهواره از کارخانه و مونتاژ بر روی حامل ماهواره در پایگاه بایکونور قزاقستان ادامه داشت. در این بین تست هایی انجام شد که توسط تیم فنی ما تایید شد و سپس ماهواره خیام به فضا پرتاب شد.
به گزارش ICTNN، حسن سالاریه معاون وزیر ارتباطات در اولین نشست خبری که در ایستگاه فضایی ماهدشت و مرکز عملیات و کنترل ماهواره خیام برگزار شد، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی ادامه داد: در چند سال اخیر تلاش کرده ایم چنین اتفاقاتی را علنی نکنیم تا تیم طراحی و ساخت آرام آرام به کار خود ادامه دهد و چرخه استقرار ماهواره در فضا به آرامی پیش برود.
سالاریه با بیان اینکه اکنون ماهواره ایرانی «خیام» با موفقیت در مدار قرار گرفته است، گفت: شرکت سازنده باید در تحویل حضور داشته باشد و پاسخگوی ابهامات باشد. در حوزه فناوری های پیشرفته، فرآیند فعال سازی ماهواره چندین ماه به طول می انجامد و در این فرآیند شرکت های سازنده باید در قبال کارفرما پاسخگو باشند و اگر ماهواره در دریافت دستورات مشکل داشته باشد یا مثلا نویز المنت زیاد باشد. ، آنها باید این مشکلات را برطرف کنند. .
رئیس سازمان فضایی تاکید کرد: ماهواره سنجش خورشیدی «خیام» با توجه به گستردگی کشور ایران می تواند روزانه 4 بار برای عملیات ماهواره ارسال داده و دستور دریافت کند. این تصاویر در دیتاسنترهای مختلف مانند ماهدشت و دیتاسنترها آرشیو شده و با رعایت اصولی (مانند حساسیت تصاویر) با قیمتی رقابتی به فروش می رسد تا اقتصاد این حوزه رشد کند.
صحبت هایی که فضا را متشنج می کند
وی خاطرنشان کرد: امید است با پیشرفت هایی که در صنعت فضایی کشور در حال رخ دادن است، در راستای بومی سازی ماهواره هایی مانند خیام نیز پیش برویم. قبل از پرتاب این ماهواره ها، عموماً بومی و ساخت داخل بودند، اما ماهواره خیام اتفاق جدیدی را در این زمینه رقم زد. طراحی مفهومی این ماهواره توسط متخصصان ایرانی انجام و به یک شرکت معروف تولید کننده ماهواره های حسگر ارائه شده است. ناظران سازمان فضایی در تمامی فرآیندهای مربوط به طراحی، ساخت و آزمایش حضور داشتند و مدارک آزمایشی تایید شده را مرحله به مرحله مشاهده کردند.
معاون وزیر ارتباطات تصریح کرد: ماهواره جاسوسی در مدارهای مختلفی قرار می گیرد. ماهواره خیام به طور کامل برای رفع نیازهای داخلی در زمینه های مختلف از جمله مدیریت بحران، مسائل شهری، منابع طبیعی، معادن و کشاورزی طراحی و ساخته شده است. داده های این ماهواره با تعرفه مشخص، اصول مشخص و فرآیند استاندارد در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار می گیرد.
سالاریه در ادامه گفت: قصد نداشتیم پرتاب ماهواره را به صورت علنی اعلام کنیم، اما آژانس فضایی روسیه طبق پروتکل های خود و بدون هماهنگی قبلی این خبر را منتشر کرد و همین امر باعث داغ شدن فضای رسانه ای ایران شد.
تحریریه ICTNN شبکه خبری