کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده آمریکا، چین، آلمان و سنگاپور در راستای نهادینه سازی و توسعه هوش مصنوعی سرمایه گذاری های ویژه ای انجام داده اند و در سیاست ها، استراتژی ها و عملیات های مختلف مدیریتی، اقتصادی و اجتماعی، تدوین را در نظر گرفته اند. اسناد بالادستی و تشکیل و تأسیس سازمانها و نهادها. مختلف با توجه خاص مشغول شده اند. در جمهوری اسلامی ایران، علیرغم تلاش های صورت گرفته، خلأهای جدی در توسعه هوش مصنوعی وجود دارد که یکی از مهم ترین آنها نبود برنامه بزرگ، جامع و راهبردی برای توسعه هوش مصنوعی است.
در این راستا و به منظور افزایش دامنه استفاده از خدمات این حوزه، هوش مصنوعی هم در بخش فنی و هم در بخش غیر فنی (اخلاقی، قوانین و …) دائماً در حال تغییر است و به طور مناسب افزایش می یابد.
به گزارش ICTNN، یکی از مهمترین تحولاتی که در قرن اخیر در تمامی بخشهای سیاسی، حقوقی، اقتصادی، امنیتی و فرهنگی و در سطوح مختلف فردی، سازمانی و اجتماعی در جوامع مختلف گسترش یافته است، توسعه هوش مصنوعی است.
به گزارش ICTNN از پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی که پیش از این نقشه راه ملی توسعه هوش مصنوعی را با هدف تهیه برنامه عملیاتی، اجرایی و نقشه راه توسعه زیرساخت ها و اپلیکیشن های توسعه هوش مصنوعی تدوین کرده بود، امروز پیش نویس این برنامه را منتشر کرد. نقشه راه به گونه ای که امکان بهره برداری از آن برای ذینفعان صنعت هوش مصنوعی فراهم شود.
با توجه به پیش بینی رشد روزافزون استفاده از هوش مصنوعی در حوزه های مختلف از جمله بهداشت، کشاورزی، اقتصاد، حمل و نقل، انرژی و … نیاز به هوش مصنوعی بیش از پیش احساس می شود. زیرا هوش مصنوعی یک فناوری قدرتمند، همه کاره و انعطاف پذیر است که می تواند بسیاری از صنایع و مشاغل را بهبود بخشد.
وی با بیان اینکه این سند در دو بخش کلی توسعه اپلیکیشن و توانمندسازها ارائه شده است، گفت: در بخش توسعه اپلیکیشن، هدف استفاده از هوش مصنوعی در حوزه های اولویت دار مانند بهداشت، حمل و نقل و کشاورزی، آموزش، صنعت و محیط زیست است.
معین افزود: در بخش دوم یعنی توانمندسازان هوش مصنوعی، تربیت نیروی انسانی متخصص، زیرساخت ها، استانداردها، انتشار داده ها و مسائل حقوقی و اخلاقی هوش مصنوعی از مهمترین موارد است.
محمد شهرام معین رئیس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشکده در رابطه با هدف و نحوه تهیه و تدوین این سند اظهار داشت: برای تدوین این نقشه راه، روش شناسی شورای عالی اطف استفاده شد که شامل مطالعات تطبیقی، تحلیل محیطی، نظرسنجی از کارشناسان و ویرایش چشم انداز می باشد. همچنین سیاستهای کلان، ارزشها و راهبردهای کلان، اقدامات تحت استراتژیها و طرحها و پروژهها و فعالیتهای تحت تدابیر نیز در این نقشه راه در نظر گرفته شده است.
لذا در این سند چشم انداز، اهداف کلان و همچنین تعیین روش دستیابی و اقدامات، فعالیت ها و پروژه های مورد نیاز برای توسعه فناوری های هوش مصنوعی سعی شده است. متدولوژی مورد استفاده در این پروژه ترکیبی از روش شناسی «توسعه برنامه استراتژیک هوش مصنوعی مجمع جهانی اقتصاد» و روش «توسعه اسناد ملی فناوری های استراتژیک» است.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
رئیس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: ضمن اعلام آمادگی برای همکاری با نهادها و سازمان های مختلف مرتبط با حوزه های کاربردی، تجربیات کسب شده در زمینه توسعه جاده را نیز در اختیار آنها قرار می دهد. نقشه برداری به گونه ای که نهادها و سازمان ها باید از فناوری هوش مصنوعی بهره مند شوند.
تحریریه ICTNN شبکه خبری