به گزارش خبرنگار اقتصادی ICTNN، حدود 18 سال پیش ایده ای به نام توسعه «شبکه ملی اطلاعات» برای دسترسی کاربران به یک شبکه ارتباطی امن و پرسرعت مطرح شد. این طرح که باعث کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت و ایجاد استقلال کشور در این زمینه میشود، از سال 1383 در دستور کار قرار گرفت.
تحقق شبکه ملی اطلاعات باعث ایجاد دسترسی با کیفیت بیشتر و ارائه خدمات بهتر به مردم می شود. دستگاه های متعددی در سال های گذشته برای تحقق این شبکه تلاش کرده اند و مرکز ملی فضای مجازی شاخص ها و اهدافی را برای ارزیابی این شبکه بر اساس سند طرح جامع و معماری شبکه ملی مصوب شورای عالی سایبری تعیین کرده است. فضا و با مشارکت دستگاه های متولی. شاخص ها و اهداف پیشرفت شبکه ملی را می سنجد.
با بررسی میزان پیشرفت اهداف و شاخص های آن، پیشرفت کلی شبکه ملی اطلاعات نیز برآورد می شود. این اهداف عمدتاً در زمینه افزایش سرعت اینترنت، ایجاد مزیت های کیفی در دسترسی به خدمات و محتوای داخلی، دسترسی پرسرعت برای کسب و کارها و مراکز آموزشی و تسهیل دسترسی به فناوری های جدید است.
روند ارزیابی شبکه ملی اطلاعات از اواخر شهریور ماه سال گذشته آغاز شد و با توجه به مطلبی که «عیسی زارع پور» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایران نوشت، اعلام کرد: پیشرفت شبکه ملی اطلاعات از حدود 20 درصد در ابتدای دولت سیزدهم به حدود 64 درصد رسیده است.
بر اساس برنامه ریزی انجام شده، پیشرفت شبکه ملی اطلاعات تا پایان سال 1403 باید به 80 درصد برسد و با اقدامات وزارت ارتباطات، پیشرفت سریعی حاصل شده است.
تعریف شبکه ملی اطلاعات در دو سند تشریح الزامات شبکه ملی اطلاعات (مصوب 1374) و طرح جامع و معماری شبکه ملی اطلاعات (مصوب 1398) که هر دو به تصویب شورای عالی رسیده است. فضای مجازی، زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور است که شامل سه لایه زیرساختی است که بستر شبکه را تشکیل میدهند، خدمات شامل ارائه خدمات داخلی مانند دولت الکترونیک، شهر هوشمند، سلامت الکترونیک و محتوای داخلی است.
یکی از مهمترین تاکیدات در توسعه شبکه ملی اطلاعات، توسعه پیام رسان ها و موتورهای جستجوی بومی است که تاکنون توانسته ایم در حوزه پیام رسان به این مهم دست پیدا کنیم. اما هنوز در زمینه موتورهای جستجو به نتایج مطلوب نرسیده ایم.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات