تبدیل ایران به یک مرکز داده منطقه ای چند سالی است که مطرح شده و گام های زیادی برای تحقق آن و پیشبرد آن برداشته شده است. چندی پیش رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت از افزایش 20 ترابیت بر ثانیه ظرفیت شبکه انتقال کشور بر اساس ظرفیت داخلی خبر داد.
به گزارش ICTNN، ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی خود پتانسیل تبدیل شدن به هاب ترانزیت داده در منطقه را دارد. بنابراین ترافیکی که از ایران و مسیر زمینی سرزمین ما می گذرد کیفیت بهتری نسبت به مسیر دریایی و اقیانوسی برای رسیدن به اروپا و سایر کشورها دارد. بر این اساس استفاده از مزیت های انتقال داده از زمین به نفع کشور حائز اهمیت است و اگرچه نیاز کشور به ارتباطات باکیفیت برآورده می شود، اما کیفیت این ارتباطات برای منطقه نیز ارتقا می یابد.
در حال حاضر، پیشرفت در این زمینه ادامه دارد. همانطور که مدیرعامل سابق شرکت ارتباطات زیرساخت ایران سال گذشته در این خصوص اعلام کرد، با حضور موثر شرکت ارتباطات زیرساخت در عرصه بین المللی طی 18 ماه گذشته، حجم داده های عبوری از مسیر عزیز اسلامی ایران از 1.3 ترابیت به افزایش یافت. بیش از 2.9 ترابیت به دست آمده و با تلاش های شبانه روزی، ایران به قطب ترانزیت داده در منطقه تبدیل خواهد شد.
با این حال، تمرکز بر افزایش ترانزیت داده و تبدیل ایران به یک هاب ترانزیت داده محدود در چند سال گذشته مورد توجه قرار گرفته است، بنابراین مراسم رونمایی از نقشه راه ظرفیت ترانزیت بین المللی در راستای تبدیل ایران به مرکز داده هاب ترانزیتی در منطقه طی دو سال گذشته در وزارت ارتباطات برگزار شد. و فناوری اطلاعات اتفاق افتاد و گفته شد در پروژه ای که رونمایی شده است سه هدف دنبال می شود که ایران را در رسیدن به هدف تبدیل شدن به هاب داده در منطقه یاری می کند و برای رسیدن به این هدف باید کاهش یابد. زمان ترمیم جاده و افزایش کیفیت ما ارائه دهندگان خدمات هستیم. علاوه بر موارد ذکر شده، ظرفیت انتقال کشور و ظرفیت فروش ترانزیت بین المللی داده افزایش یافته است.
عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – اندکی پس از این موضوع یکی از موارد مغفول مانده در ارتباطات را استفاده بهینه از ظرفیت الهی انتقال داده کشورمان اعلام کرد. ترانزیت داده ها بین غرب و شرق جهان از طریق کشورمان مزایای ویژه ای برای کشورهای همسایه دارد که از مهمترین آنها می توان به کاهش 20 تا 30 میلی ثانیه ای زمان پینگ به دلیل کوتاه شدن فاصله تا مراکز داده در اروپا اشاره کرد. همچنین امکان تعمیر و ترمیم خرابی مسیرهای فیبر در کوتاه ترین زمان ممکن. به مسیرهای دریایی مانند دریای عرب، خلیج عدن و کانال از سوئز متصل می شود.
به عبارت دیگر، همه عناصر برای تبدیل شدن کشور ما به یک «هاب» ترانزیت داده منطقه ای فراهم است و بدیهی است که باید از این ظرفیت استفاده کرد. از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون 40 درصد به ظرفیت ترانزیت ترافیک کشور اضافه شده است و آن طور که وزیر ارتباطات و فناوری می گوید قرار است ظرفیت ترانزیت دیتا کشور به 4 ترابیت از اینجا پایان دولت برسد.
بیشتر بدانید:
تا پایان امسال سرعت اینترنت خانگی در برخی مناطق 80 برابر خواهد شد
در همین راستا محمد جعفرپور – مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت – در تازه ترین اظهارنظر خود از دستیابی به افزایش 40 درصدی ظرفیت شبکه انتقال 20 ترابیت بر ثانیه کشور بر اساس ظرفیت ملی خبر داد.
به گفته وی، ظرفیت شبکه انتقال در ابتدای دولت سیزدهم 35.8 ترابیت بر ثانیه بود و تمامی تجهیزات آن خارجی بود و در دولت سیزدهم وزارت ارتباطات پیش بینی کرد تا پایان سال 1402 ظرف مدت 36 ماه، ظرفیت انتقال کشور 70 درصد از این افزایش با استفاده از تجهیزات بومی دو برابر خواهد شد. از این رو برای اولین بار قراردادی به ارزش 7 هزار میلیارد ریال که بزرگترین قرارداد مکان یابی شرکت ارتباطات زیرساخت و وزارت ارتباطات بود منعقد و مقرر شد 20 ترابیت بر ثانیه به ظرفیت انتقال کشور اضافه شود. شبکه با استفاده از تجهیزات محلی
جعفرپور با بیان اینکه خرسندیم گزارش کنیم که تقریباً 40 درصد از این بومی سازی انجام شده است، تصریح کرد: به عبارتی ظرفیت شبکه انتقال کشور 7.6 ترابیت بر ثانیه افزایش یافته است که اخیراً در مراسم افتتاحیه افتتاح شده است. پروژه های ارتباطی وزارت ارتباطات با حضور رئیس جمهور در مدار قرار گرفته و هم اکنون مورد بهره برداری قرار می گیرد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات