با توجه به تفاسیر متفاوت از این تعریف و مبانی، موضوع به کندی پیش رفت و شورا در سال 96 مجبور به تصویب الزامات شبکه ملی اطلاعات در سند «تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» شد. با وجود پیگیری های مکرر، معمار طرح معماری یا طرح عملیاتی اجرای شبکه سراسری را ارائه نکرد. اعلام ناگهانی پیشرفت 80 درصدی مجری در پایان سال 97 و عدم امکان ارزیابی این گزارش به دلیل نبود چارچوب لازم، منجر به بازگشت گزارش به مجری شد.
در شرایط کنونی و در زمان همهگیری کرونا، استفاده از خدمات فضای مجازی در زندگی روزمره افزایش یافته و پس از آن نیز افزایش خواهد یافت، بنابراین تقویت زیرساختهای ارتباطی کشور از طریق شبکه ملی اطلاعات بسیار ضروری است.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
شبکه ملی اطلاعات 17 سال پیش راه اندازی شد
زارع پور در جلسه رای اعتماد خود به مجلس به نمایندگان گفت: در مدت 4 سال شبکه ملی اطلاعات را بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی تکمیل می کنیم.
استقرار کامل بسترهای خدمات الکترونیکی اعم از دولتی، بهداشتی، تجاری، آموزشی، قضایی، گردشگری، حمل و نقل و نیروی انتظامی با تعرفه های مناسب برای افراد، دستیابی به سهم 10 درصدی اقتصاد دیجیتال در کل اقتصاد، افزایش سهم خرده فروشی الکترونیکی 10 درصد از کل بازار خرده فروشی کشور، ایجاد حداقل 2 بستر خدمات با سهم 20 درصدی کاربران منطقه و داشتن بازار جهانی، استقرار سامانه جامع تنظیم خدمات فضای مجازی، استقرار سامانه مالکیت معنوی و مادی داخلی. محتوا، دستیابی به سهم 70 درصدی خدمات محتوای داخلی (اعم از به اشتراک گذاری ویدیو و ویدیو درخواستی) از ترافیک مصرفی کاربر با نرخ رشد سالانه 40 درصد از طریق تنظیم مقررات تولید محتوا و خدمات و افزایش نرخ رشد سالانه 30 درصدی. سهم بازیهای رایانهای داخلی یکی از مهمترین اقدامات در سند «طرح کلان و معماری «شبکه ملی اطلاعات» است. به آن می پردازد.
مرکز ملی برای اینکه مانع پیشرفت کار نشود، پیشنهاد مجری را مشروط به تکمیل و اجرای اصلاحات به عنوان بخشی از برنامه عملیاتی شبکه ملی اطلاعات و صرفاً برای ادامه کار پذیرفت. طرح پیشنهادی قابل ارزیابی (شاخص های ارزیابی، تحویل و برنامه تحویل) نبوده و پیگیری های این مرکز برای اصلاح آن بی نتیجه مانده است.
علاوه بر ضرورتهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، انتظامی، امنیتی و فناوری مانند به حداکثر رساندن مزایای فناوریهای جدید مانند نسلهای جدید ارتباطات مانند 5G، دفاتر عمومی توزیعشده، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا و مشکلات فعلی مانند مسائل مربوط به اصالت، تقریبی اشباع ظرفیت شبکه فقدان مقررات منسجم با رویکرد مترقی، موازی سازی بین دستگاه ها، مسائل اشتراک خدمات و محتوا بین کسب و کارها و حریم خصوصی و ارتباط روزافزون زندگی و معیشت مردم با خدمات و مسائل فضای مجازی از جمله موضوعات مهمتر است. توسعه شبکه ملی اطلاعات را ضروری می کند.
این موضوع در سال 1368 به عنوان «شبکه ملی اطلاعات» در قانون پنجم توسعه تصویب و مجری آن به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات منصوب شد. با توجه به برداشت های متفاوت بازیگران مختلف از این موضوع، شورای عالی در سال 92 تشکیل شد که با تصویب اصول شش گانه شبکه ملی اطلاعات، مرکز ملی فضای مجازی را به عنوان ناظر انتخاب کرد.
مسئولان کشوری در جلسات متعددی به این نکته اشاره کرده اند که شبکه ملی اطلاعات باید سریع تکمیل و در اختیار مردم و کسبه قرار گیرد.
عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز درباره شبکه ملی اطلاعات اعلام کرده است: شبکه ملی اطلاعات را راه اندازی می کنیم یعنی شبکه ای داریم که می توانیم برای تمام امور کشور از آن استفاده کنیم. راه اندازی این شبکه پرسرعت در محدوده جغرافیایی کشور به معنای قطع دسترسی به شبکه جهانی نیست.
مزیت کیفی، تعرفه های اقتصادی و رقابتی خدمات، تضمین کیفیت شبکه در ارتباط بین دو نقطه داخلی مطابق با استانداردهای بین المللی و ایجاد قطب های مرکز داده داخلی از جمله موارد مهم در این سند است که اهداف و اقدامات مشخصی برای بهبود این خدمات دارد.
چرا باید شبکه ملی اطلاعات تکمیل شود؟
به گزارش روز جمعه ICTNN، رئیس جمهور تکمیل و راه اندازی شبکه ملی اطلاعات را یک ضرورت دانست و به مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دستور داد تا تکمیل شبکه ملی اطلاعات را با جدیت پیگیری کنند.
اهداف اصلی عملیات شبکه ملی اطلاعات چیست؟
اواخر فروردین ماه سال گذشته، قبل از ارائه برنامه اجرایی از سوی مجری، مرکز ملی الزامات کشوری «طرح عملیات شبکه ملی اطلاعات» را علاوه بر حصول اطمینان از پوشش اهداف و فناوری اطلاعات به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد. اقدامات. کلان مصوب در سند طرح و معماری کلان شبکه ملی اطلاعات امکان ارزیابی پیشرفت کار وجود دارد. متاسفانه علیرغم پیگیری های مکرر، هیچ برنامه عملیاتی با این ویژگی ها دریافت نشده است.
اهداف عملیاتی اصلی مصوب در طرح جامع و سند معماری شبکه ملی اطلاعات در 4 بند اهداف عملیاتی شبکه، خدمات کاربردی، محتوا و بهبود خدمات و محتوا به منظور تقویت خدمات و محتواهای داخلی تدوین شده است.
شبکه ملی اطلاعات در سال 1984 برای کاهش وابستگی جهانی به اینترنت در کشور راه اندازی شد. در سال 1364 اجرای آن به مرکز تحقیقات مخابرات واگذار شد و طی سال های 1386 تا 1388 طرح عملیاتی شدن آن به تصویب هیأت وزیران رسید.
تحریریه ICTNN شبکه خبری