مدیر برنامه توسعه فناوری نانو و خرد با تاکید بر اینکه برای توسعه صنعت میکروالکترونیک باید به فکر ادغام در زنجیره ارزش جهانی باشیم، گفت: اگر بخواهیم رشد 8 درصدی در حوزه ریزتراشه ها داشته باشیم. در برنامه پنج ساله هفتم توسعه جدید، باید سالانه رقمی حدود 200 میلیارد دلار داشته باشیم.
مهدی نادری در گفت وگو با ICTNNگفت: دانشگاه شریف با همکاری پردیس میکروالکترونیک، معاونت علمی و ستاد نانو مسابقه ای را در زمینه طراحی و ساخت تراشه حسگر برگزار کرد که طی آن قرار بود دو نوع تراشه حسگر «سنسور فشار» و «سنسور فشار» تولید کنند. سنسورهای دما”. .
وی افزود: در این رویداد تیم ها پیشنهادات خود را ارائه کردند و تیم های منتخب نمونه اولیه حسگرهای هدف را تولید کردند. در ادامه این رقابت، قراردادهایی بین دانشگاه ها، پردیس میکروالکترونیک و ستاد نانو منعقد شد و این رویداد سرآغاز رویدادهای دیگری در زمینه طراحی، تولید و توسعه تراشه بود که در دانشگاه های تهران، شریف و شیراز برگزار می شود.
نادری ماموریت توسعه زنجیره ارزش میکروفناوری را برعهده ستاد نانو دانست و ادامه داد: ستاد نانو طرحی را برای این منظور طراحی کرد که بر اساس آن واحد مجزایی در این اداره کل ایجاد شد که بر توسعه تمرکز دارد. از زنجیره ارزش میکروفناوری است و در این واحد به کل زنجیره توجه نمی کند، بلکه جهت کار خود را انتخاب کرده است.
مدیر برنامه توسعه فناوریهای میکروسنسور مبتنی بر میم، ابزارهای تشخیصی کنار تخت، سیستمهای مانیتورینگ خودتوان (Self Power System) و ذخیرهسازی انرژی شامل باتریها و خازنها را یکی از موضوعاتی دانست که ستاد نانو برای رسیدگی به آن انتخاب کرد. حوزه میکروالکترونیک و یادآور شد: در هر یک از این موضوعات، بسته به بلوغ کشور در توسعه فنی آن، برنامه های مختلفی در نظر گرفته شد. به عنوان مثال، در زمینه سنسورهای MEMS، بررسی می کنیم که کدام پروژه های واقعی در زمینه سنسورهای نفت، گاز، پتروشیمی و خودرو باقی مانده است.
نادری با بیان اینکه در حوزه نظارت مستقل بررسی می شود که دانشگاه ها در چه سطحی قرار دارند، افزود: در حوزه حسگرها رویکرد تجاری حاکم است و در حوزه سیستم های نظارتی خودگردان رویکرد کاملا پژوهش محور داریم. . زیرا در این حوزه دانش دانشگاهی در حال شکل گیری است.
وی با اشاره به برنامه ریزی برای توسعه سنسورهای تشخیصی بالینی گفت: تمرکز ما بر روی ابزارهای مورد تایید FDA است چرا که سازمان غذا و دارو بر اساس این مصوبه این طرح را می پذیرد. » در این زمینه، با وجود اینکه ما به محصولاتی که در سراسر جهان مجاز شده اند نگاه می کنیم، سعی می کنیم فاصله زمانی کمتر از یک سال را برای توسعه محصول بگذاریم.
مدیر برنامه توسعه میکروتکنولوژی تاکید کرد: حمایت از پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری، حمایت از محصولات نوآورانه و نوظهور، توانمندی های کارگروه صنعت در قالب برنامه «رینکست» برای توسعه محصولات تجاری و صنعتی و حمایت ویژه برنامه خرد بخشی از اولویت های دیگر ما است و این برنامه ها همه گروه ها را در سطوح مختلف که رویکرد تجاری ارزش افزوده بالایی دارند، پوشش می دهد.
وی گفت: انتخاب اولویت های این برنامه بر اساس توانمندی های داخلی و همچنین الزامات راهبردی بوده است. مانند حوزه دستگاه های ذخیره سازی که سابقه چندانی برای توسعه فناوری خود در کشور ندارد اما یکی از ضروریات است. به عنوان مثال سنسورهای تشخیصی بالینی یکی از گرایش های پزشکی در دنیا هستند و در این زمینه فاصله چندانی با سایر نقاط دنیا نداریم و سیستم های مانیتورینگ خودران از جمله زمینه هایی هستند که در انقلاب صنعتی چهارم باید وارد شوند. گسترش سیستم های کامپیوتری
به گفته وی، توسعه حسگرهای MEMS به ظرفیت مورد استفاده صنعت متکی است.
توسعه ریزتراشه
مدیر برنامه توسعه میکرو با اشاره به برنامه های ستاد نانو و میکرو برای توسعه ریزتراشه ها، با تاکید بر اینکه هدف ما در حوزه ریزتراشه ها بهبود زیرساخت ها است، گفت: یکی از کارهایی که ما با همکاری انجام داده ایم. پردیس میکرو الکترونیک به منظور ایجاد ظرفیت و زیرساخت برای تولید ریزتراشه در کشور است. این ریزتراشه ها روی حسگرها تمرکز می کنند.
وی با اشاره به اینکه 95 درصد نیاز کشور به مدارهای مجتمع، پردازنده و سنسور مربوط به اندازه تیکت های بالای 130 نانومتر است، گفت: در واقع ما در حال حاضر در جنگ بین کشورهای قدرتمند در زمینه تراشه های الکترونیکی نیستیم، این جنگ است. دیگر محدود نیست بازیگران میکروالکترونیک در حوزههای جدیدی هستند. چالشی که چین با آمریکا دارد این است که آمریکا معتقد است چین به ریزتراشههای 7 و 10 نانومتری مجهز نیست و این کشور این ریزتراشهها را به چین عرضه نخواهد کرد، اما در حال حاضر به تولید 3 نانومتری رسیده است. ریزتراشه ها
نادری گفت: فرصت جدید برای ما در حال حاضر این است که این زیرساخت ها به صورت منطقه ای در سراسر جهان مانند اروپا، آمریکای شمالی، آسیای جنوب شرقی در دو قطب چین و بقیه کشورهای جنوب شرق آسیا در حال توسعه هستند. . هر کدام به طور جداگانه در این زمینه کار می کنند. منطقه ای که می توان در آن چیز متفاوتی گفت خاورمیانه، غرب آسیا و شمال آفریقا است.
وی افزود: ایران در این زمینه میخواهد جایگاه خود را بالا ببرد و برای این منظور کشور نیروی انسانی کافی برای آموزش دارد، ظرفیت انرژی خوبی دارد و همچنین زیرساختهایی برای تمرکز مصرف و هدفگذاری تولید دارد.
نادری از ترکیه به عنوان یکی دیگر از کشورهای توانمند در حل مشکل ریزتراشه ها یاد کرد و ادامه داد: در واقع ایران و ترکیه با همکاری یکدیگر می توانند نقش موثری در حوزه ریزتراشه های خاورمیانه ایفا کنند.
سهم محصولات میکروالکترونیک در بازار ایران
مدیر برنامه توسعه فناوری میکروالکترونیک با اشاره به برخی دستاوردها در این حوزه گفت: به تازگی زیرساخت تولید بخشی از سنسورها در داخل کشور از جمله سنسورهای IR و تراشه های دتکتور دما و فشار را ایجاد کرده ایم.
وی افزود: سهم این محصولات در بازار کم است. زیرا شرایط متاثر از تحریم ها شرایطی را به وجود آورده است که کشور و بازیگران این عرصه در حال افزایش سهم خود از بازارهای داخلی هستند.
نادری با تاکید بر اینکه سرمایه کشور محدود است، تاکید کرد: حتی در مورد سرمایه گذاری های خارجی نیز بودجه محدود است و باید حوزه های پژوهشی در حوزه میکروالکترونیک را انتخاب کرد.
به گفته وی، بر اساس مطالعات انجام شده، اگر بخواهیم در برنامه پنج ساله جدید هفتم رشد 8 درصدی داشته باشیم، باید سالانه حدود 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری کنیم و در حال حاضر کشور قادر است 100 میلیارد دلار تامین کند، اما مراجعه به سرمایه گذار خارجی ضروری است.
وی با بیان اینکه بازار ایران برای توسعه تراشه های الکترونیکی کم است، یادآور شد: بازار 85 میلیونی ایران برای این حوزه کوچک است و برای توسعه آن باید به بازاری بین 500 تا 600 میلیون نفر فکر کنیم. در حال حاضر سهم بازار داخلی کشور کمتر از 10 درصد است اما در مجموع با وجود اینکه در برخی بخش ها تولیدکننده داخلی داریم اما آمار دقیقی نداریم.
نادری در پاسخ به این سوال که آیا شرکت های داخلی توان و ظرفیت تولید 10 درصد نیاز بازار داخلی را دارند؟ وی بیان کرد: از این منظر به موضوع نگاه کنیم که اگر بخواهیم به سمت تولید چیپس برویم باید حدود 450 تا 500 درصد بازار شکل بگیرد تا تولید محصول در این حوزه توجیه اقتصادی داشته باشد. به همین دلیل است که هرگز نباید تصور کنیم که 10 درصد تولید به 50 درصد تبدیل شود. زیرا تقاضا در این زمینه باید به اندازه ای باشد که تولید را توجیه کند.
وی پاسخ به سوال «آیا بیش از 90 درصد تقاضای داخلی در حوزه میکروچیپ وارداتی است» مثبت اعلام کرد و یادآور شد: اما بار دیگر 90 درصد واردات در این حوزه توجیهی ندارد و باید به فکر قرار گرفتن در این حوزه باشیم. ارزش کلی زنجیره ای .
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات