در حالی که افراد سودجو از روش های مختلفی برای کلاهبرداری و فریب کاربران استفاده می کنند، این روزها کلاهبرداری از طریق لینک های شخصی بیشتر از گذشته شده است و به همین دلیل همواره به کاربران توصیه می شود در موارد مشکوک هوشیار باشند.
به گزارش ICTNN، یکی از اقدامات کلاهبرداران این است که با ایجاد سایت های جعلی مشابه سایت های اصلی، اطلاعات افراد را اغلب با هدف بهره برداری مالی به سرقت می برند. در این روش که به فیشینگ معروف است، حساب های بانکی قربانیان با استفاده از اطلاعات وارد شده توسط کاربران در صفحات جعلی خالی می شود. از سوی دیگر، یکی از ترفندهای کلاهبرداران سایبری برای شکار مردم این است که با سوء استفاده از احساسات شهروندان، لینک هایی حاوی بدافزار ارسال می کنند و اطلاعات شهروندان را به سرقت می برند.
به عبارت دیگر فیشینگ یک تهدید سایبری محسوب می شود و اگر بخواهیم از تهدیدات سایبری در امان باشیم باید تدابیر امنیتی را رعایت کنیم. یکی از اقدامات امنیتی این است که هوشیار باشیم، هیچ ایمیلی را باز نکنیم و روی هیچ لینکی کلیک نکنیم، آدرس سایت ها را بررسی کنیم که واقعا آدرس مورد نظر است، وقتی سایتی ما را به مرحله پرداخت راهنمایی می کند، مطمئن شویم که درست است. همینطور نوشته
بقیه موارد امنیتی نیز به همین صورت است، اینکه باید همیشه سیستم عامل و مرورگر خود را به روز کنیم، یک آنتی ویروس اصلی و قابل اعتماد با عملکردهای امنیتی اینترنت از جمله عملکرد محافظت در برابر وب سایت ها و لینک های آلوده داشته باشیم. مرورگرها معمولاً با آنتی ویروس اضافی همراه هستند و تعداد زیادی فیشینگ را شناسایی می کنند. علاوه بر این، اگر لینک پرداخت از طریق ایمیل ارسال شود، نیازی نیست که از طریق آن به اینترنت بانک و ایمیل خود متصل شویم.
در این راه کلاهبرداران سایبری از عدم آگاهی بسیاری از کاربران سوء استفاده کرده و با ترفندهای جدید سعی در فریب کاربران و سرقت اطلاعات حساب بانکی آنها دارند.
در این روش جدید کلاهبرداری، کلاهبرداران ابتدا اس ام اسی با مضمون داشتن پیام جدید در این سامانه های الکترونیکی ارسال می کنند و کاربر را برای دیدن این پیام و پرداخت به یک سایت بانکی جعلی هدایت می کنند و اطلاعات وی را از حساب بانکی به سرقت می برند. کلاهبرداران پس از ارسال پیامک به شهروندان، آنها را برای واریز وجه دریافتی به سایت های فیشینگ جعلی خود در فضای مجازی هدایت می کنند و با سرقت اطلاعات بانکی افراد اقدام به برداشت غیرمجاز از حساب آنها می کنند.
اما نوع دیگری از تقلب در اینترنت، ارسال پیوندها، به ویژه پیام های متنی قانونی است. در واقع با ایجاد ترس و اطلاع از وضعیت اتهام، قربانی را مجبور به بازکردن لینک می کنند. پس از کلیک بر روی این لینک، گوشی قربانی آلوده به نرم افزار می شود و حتی به شماره هایی که در گوشی فرد ذخیره نشده اند، پیامک ارسال می شود. سپس مقدار کمی پول درخواست می شود تا با وارد کردن اطلاعات حساب، به فرد اطلاع داده شود که موجودی حساب خود را گم کرده است. پس از این اقدام، شماره تلفن و کد ملی فرد را میخواهند، با این کار کلاهبردار حساب بانکی قربانی را فعال میکند و چون به سامانه پیامکی دسترسی دارد، میتواند کد را بگیرد و حسابهای شخص را برداشت کند.
بنابراین، مسئولان توصیه می کنند که اگر پیامی حاوی لینک ارسال شد و قرار است هزینه خدماتی را پرداخت کنید، این پیامک جعلی است. پیامک های قضایی با شماره ADLIRAN می باشد و در صورتی که ADLIRAN در متن پیامک باشد آن پیامک جعلی است ضمن اینکه اطلاع رسانی به قوه قضاییه رایگان است.
در همین راستا چندی پیش پلیس فتا هشدارهای لازم را در قالب پیامک به شهروندان ارسال کرد. این سازمان در پیامک خود به شهروندان توصیه کرده است که کلیه تماس های تلفنی از خطوط شخصی و پیام رسان ها در خصوص دریافت جوایز در مسابقات رادیویی، کلاهبرداری با تلفن همراه و … را دریافت کنند، این کلاهبرداری است. همچنین به هیچ عنوان روی لینک هایی که از شماره های شخصی ارسال می شوند کلیک نکنید.
لازم به ذکر است در دو ماه گذشته در این خصوص گفته شده است اگر مشترکین پیامک های مشکوکی حاوی لینک پرداخت مبلغ دریافت کردند، روی لینک کلیک نکنید و حتما به شماره دریافت پیامک توجه کنید زیرا پیامک هایی از این نوع و با اهمیت زیاد نباید برای افرادی که شماره شخصی دارند ارسال شود. این مقام مسئول به مشترکان توصیه می کند به خاطر داشته باشند که موسسات دولتی و مورد اعتماد از طریق شماره شخصی پیام ارسال نمی کنند و سازمان ها و موسسات خصوصی و دولتی عمدتاً از شماره تلفن های پوششی موسوم به “نقاب شماره” مانند “ادلیران”، “پلیس” استفاده می کنند. و سایر اعداد تحت عناوین خاص و مصوب جهت اطلاع رسانی استفاده می شود.
به طور کلی کاربران باید مراقب باشند که در شبکه های اجتماعی باشند، از سایت های نامعتبر و نامعتبر فایل دانلود نکنند، آنتی ویروس را آپدیت نکنند، مراقب درج آدرس درگاه های پرداخت الکترونیکی بانک ها و توجه به پروتکل امن HTTPS و عدم پرداخت باشند. توجه به ایمیل ها یا لینک های ناشناس، از وقوع چنین کلاهبرداری هایی جلوگیری کرده و ضریب ایمنی را در فضای مجازی افزایش می دهد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات