زارعیان درباره اینکه به نظر می رسید در دولت قبل تقابلی بین مخابرات و وزارت ارتباطات وجود داشته که توسعه این بخش را با مشکل مواجه کرده است، گفت: مخابرات راه توسعه ارتباطات ثابت و سیار را نمی شناسد. جز از طریق تعامل، تعاملی که در نهایت منجر به برد شرکت مخابرات، برد دولت و برد مشترکان می شود. چشم اندازی که در دولت سیزدهم برای جبران تاخیر در توسعه اینترنت ثابت وجود دارد، نگاه درستی است و انتظار داریم دولت از سیاست وزیر ارتباطات برای واگذاری اینترنت پرسرعت بالای 25 مگابیت بر ثانیه به کاربران حمایت کند. و توسعه شبکه اصلی مخابراتی کشور را مد نظر قرار دهند.
وی افزود: در سال 84 که درآمد سرانه FCPها به ازای هر مشترک حدود هفت هزار تومان بود، ماهیانه هزار تومان برای اجاره سیم مسی پرداخت می شد. در سال 1401 که درآمد سرانه آنها بالای 100 هزار تومان به ازای هر مشترک است، همچنان 1000 تومان برای اجاره سیم مسی می پردازند. امکان نگهداری سیم مسی برای مشترک در شبکه ارتباطی ثابت به مدت یک ماه بدون وقفه وجود ندارد و تا 17 سال دیگر قیمت آن تغییر نمی کند.
قائم مقام شرکت مخابرات ادامه داد: نمی توان تعرفه ثابت را در یک نقطه از کشور به مدت 20 سال ثابت نگه داشت که تورم در یک کشور حداقل 40 درصد باشد. تعرفه تلفن ثابت در این سال ها به حدی سرکوب شده است که شرکت مخابرات ایران در سال ۱۴۰۰ رسما اعلام کرد که آماده بازگشت به تعرفه ۱۸ سال پیش است. سرکوب تعرفه ها از این طریق، شرکت مخابرات را از سرمایه گذاری در بخش ارتباطات ثابت دور کرده است.
برنامه ریزی دولت سیزدهم برای جبران عقب ماندگی های توسعه اینترنت
وی در پاسخ به این سوال که برای توسعه تلفن ثابت چه باید کرد، گفت: ابتدا باید بپذیریم که شبکه تلفن ثابت، شبکه مادر است و اگر این شبکه توسعه پیدا نکند، کل زیرساخت ها آسیب می بیند. اگر به وضعیت تعرفه تلفن و اینترنت ثابت رسیدگی نشود ممکن است تا یک سال دیگر چیزی به نام شبکه ثابت تلفن ثابت نداشته باشیم. با سوئیچ و شبکه انتقال 25 سال پیش نمی توان شبکه را ثابت نگه داشت.
«داوود زارعیان» در گفت و گو با خبرنگار ICTNN درباره عدم توسعه اینترنت در دولت قبل اظهار داشت: در 10 سال گذشته توسعه اینترنت ثابت در کشور پیشرفت مطلوبی نداشته است. دلیل اصلی این است که با ورود تلفن همراه به کشور، بسیاری از سیاست گذاران تصور می کردند که تنها با توسعه تلفن همراه می توان ارتباطات را به طور کلی توسعه داد.
وی تاکید کرد: نکته دیگر تعدد ساختارهای سیاست گذاری در این بخش است. شورای عالی فضای مجازی، کارگروه فیلترینگ، وزارت ارتباطات و ده ها نهاد دیگر به صورت موازی در حوزه سیاست های ارتباطی فعال هستند و هر کدام تصمیماتی می گیرند که می تواند مانع بزرگی بر سر راه توسعه زیرساخت های کشور باشد. و به نظر می رسد برخی از این موانع برطرف نشده است. .
وی گفت: مخابرات آماده تعامل و کمک است و نشانه های خوبی از وزارت ارتباطات دیده ایم. در این زمینه همکاری و هماهنگی خوبی با سازمان تنظیم مقررات داریم و همه رفتارها و برنامه ها حکایت از رفع مشکلات دارد.
معاون بازرگانی و امور مشتریان شرکت مخابرات ایران تاکید کرد: بدون توسعه اینترنت ثابت، نه شبکه تلفن همراه پایدار خواهیم داشت، نه اینترنت پایدار و نه FTTH توسعه می یابد. اما با توسعه اینترنت ثابت می توان به تمامی این اهداف دست یافت.
زارعیان خاطرنشان کرد: در 4 دولت گذشته، دولت الکترونیک و شبکه ملی اطلاعات جزو شعارها بود و مطمئن باشید تا زمانی که اینترنت پایدار توسعه نیابد، نمی توان گفت شبکه ملی اطلاعات یا دولت الکترونیک داریم و شاید در 30 سال آینده، تأسیس این دو مهم به پایان نمی رسد
وی ادامه داد: گامی مانند استفاده از بخشی از حق امتیاز دولت از درآمد اپراتورها برای توسعه FTTH برداشته شده است و در صورت بازنگری در تعرفه صوت (صدای ضبط شده) و اینترنت ثابت و همراه می توان امیدوار بود. بودجه برای توسعه این پروژه است. اپراتورهای ما سالانه حدود 60 هزار میلیارد تومان درآمد دارند که 6 هزار میلیارد تومان آن سهم دولت است. اگر سیاست تعرفه ای در این بخش اصلاح شود و درآمد اپراتورهای تلفن همراه افزایش یابد، می توانیم به این هدف دست یابیم.
زارعیان گفت: برنامه ریزی هایی که در دولت قبل برای توسعه زیرساخت های مخابراتی انجام شد یا به صورت ناقص اجرا شد یا اصلا اجرا نشد. البته نمی گویم کاری انجام نشده است، زیرا در پنج سال گذشته 4 میلیون مشترک اضافه کرده ایم.
وی افزود: اما فراموش کرده بودند که توسعه تلفن همراه و همچنین شبکه انتقال تلفن همراه به تلفن ثابت وابسته است، اینترنت همراه ظرفیتی دارد که در مقایسه با تلفن ثابت محدود است. به عنوان مثال، اگر فیبر نوری توسعه یابد، می توان به مشتریان اینترنت با سرعت بیش از 500 مگابیت داد. این قابلیت در اینترنت موبایل وجود ندارد. البته اینترنت موبایل از نظر مزایا و مزایایی که دارد همیشه جایگاه خود را حفظ خواهد کرد.
زارعیان با تاکید بر اینکه عوامل متعددی در توسعه نیافتن اینترنت ثابت در 13 سال گذشته نقش داشته است، خاطرنشان کرد: یکی از مهم ترین و اصلی ترین دلایل عدم توسعه، سیاست های اشتباه در بخش های مختلف تصمیم گیری کشور است. و مهمترین آن سیاستهایی است که سازمان تنظیم مقررات در دولت گذشته بهویژه در زمینه سرکوب تعرفه تلفن ثابت و اینترنت ثابت دنبال کرده است.
زارعیان تاکید کرد: موضوع دیگر تصمیمات اتخاذ شده در سال های مختلف برای ارائه اینترنت پرسرعت به جامعه است. اما این تصمیم با سیاست ها و برنامه های توسعه ای و بودجه ای که برای این کار وجود داشت همخوانی نداشت.
معاون بازرگانی و امور مشتریان شرکت مخابرات تصریح کرد: یکی دیگر از دلایلی که منجر به عقب ماندگی در حوزه اینترنت ثابت شد، حمایت بیش از حد شرکت های FCP (ارائه دهندگان اینترنت ثابت) در مقابل شرکت مخابرات ایران بود. البته خود این شرکت ها به اندازه کافی مورد حمایت قرار نگرفتند. اما در مقابل مخابرات وضعیت بهتری داشتند.
وی در پایان با تاکید بر منطقی شدن تعرفه مخابرات گفت: مخابرات معتقد به اصلاح تعرفه است; اما ما به موازات رشد تورم راضی به افزایش تعرفه نیستیم و نمیخواهیم برای مردم سخت باشد زیرا ارتباطات زیرساخت مورد نیاز مردم است و باید تعرفه را اصلاح کرد تا بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. .
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
قائم مقام شرکت مخابرات ایران افزود: در حوزه ارتباطات ثابت علیرغم اینکه دولت مخابرات را به بخش خصوصی واگذار کرد. اما همچنان اصرار دارد که قوانین دولتی بر آن حاکم است، که تناقضات زیادی ایجاد می کند. امروزه اگر یک شرکت اینترنتی چابک است به این دلیل است که سیاست های بخش دولتی را ندارد. باید به این نکته توجه کنید.
زارعیان خاطرنشان کرد: قبل از شروع پروژه ملی فیبر نوری، شرکت مخابرات واگذاری پورت فیبر نوری را آغاز کرد و اکنون تنها اپراتوری است که 200 هزار مشترک FTTH دارد. آنچه هنوز به آن نپیوسته ایم امضای تفاهم نامه ای با وزارت ارتباطات برای برخورداری از مصوبات و مزایا است که اکنون در مراحل پایانی مذاکره با سازمان تنظیم مقررات هستیم.
معاون بازرگانی و امور مشتریان شرکت مخابرات درباره کمک دولت سیزدهم به توسعه زیرساخت های ارتباطی شرکت مخابرات گفت: برای اولین بار است که پس از خصوصی سازی مخابرات، حدود 600 میلیارد تومان در حوزه مخابرات به مخابرات اختصاص یافت. دولت سیزدهم و اکنون در حال خرید تجهیزات و نصب آن هستیم. اما توسعه شبکه ارتباط ثابت به طور کامل بدون FTTH 14 هزار میلیارد تومان نیاز دارد.
شبکه ثابت شبکه مادر است
معاون بازرگانی و امور مشتریان شرکت مخابرات ایران تصریح کرد: توسعه FTTH در کشور نیاز به سرمایه زیادی دارد و اگر بخواهیم به سیاست وزیر ارتباطات برای ایجاد 20 میلیون روکش فیبر نوری تا پایان سال 1403 برسیم. حدود 70 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم. به نظر من این کار شدنی است. از وزیر ارتباطات برای اتخاذ این سیاست تشکر می کنیم و امیدواریم اعتبارات لازم برای این کار تامین شود.
تحریریه ICTNN شبکه خبری