دکتر سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران نیز از اتمام مراحل طراحی و ساخت ماهواره ناهید-1 خبر داد و با تاکید بر اینکه آزمایشات آن به طور کامل اجرا شده است، از ورود این ماهواره به فاز عملیاتی خبر داد. ماهواره قائم 100 در ماه های آینده و مدار وارد می شود.
«در مرحله اول برنامه راهبردی دستیابی به ماهواره ارتباطی Earth-Ang»، «کسب بخشی از فناوری های لازم در ماهواره های ارتباطی Earth-Ang»، «انجام ارتباطات ماهواره ای باند Ku» و «بهره مندی از مکانیزم انبساط پنل های خورشیدی» از جمله اهداف است که طراحی و ساخت اصلی ماهواره «ناهید 1» ذکر شده است.
ارتباطات ماهواره ای «ناهید 2» در باندهای فرکانسی S، KU، UHF و VHF انجام می شود و ترکیبی از کنترل گرمای فعال و غیرفعال در این ماهواره برای کنترل گرما تحت سیستم های حیاتی مانند نیروی محرکه استفاده شده است.
به گزارش ICTNN، طبق اعلام عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ماهواره های ناهید 1 و 2 در حال آماده سازی هستند و تا پایان سال به فضا پرتاب می شوند.
ماهواره «ناهید 1» ابزاری میانی برای تحقق بخشی از فناوریهای مخابراتی زمینفضایی است و فناوریهای مورد استفاده در آن، پایه اصلی فناوریهای مورد نیاز ماهوارههای عملیاتی کشور را تشکیل میدهند.
ساعاتی پس از انتشار این خبر، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر وقت ارتباطات ایران در توییتر خود این موضوع را تکذیب کرد و نوشت: «به چابکسر رسیدم. گوشی را چک کردم دیدم خیلی ها در مورد ماهواره ما پرس و جو کردند. ظاهرا اطلاعاتی منتشر شد مبنی بر اینکه سومین تلاش برای قرار دادن ماهواره در مدار با شکست مواجه شد. راستش ناهید-1 خوبه. او اکنون در آزمایشگاه است. خبرنگاران نیز می توانند از بازدید وی گزارش دهند.»
تست موقعیت رادیویی مستقل از GPS، کاربرد تست گشتاور موقعیت با استفاده از نیروی محرکه، مخابرات S&F، اندازه گیری تشعشع (دزیمتری) و تست ارتباط تلفنی همزمان، ماموریت های ثانویه محسوب می شوند.
ماهواره زهره 2
ماهواره «ناهید 2» یک ماهواره مکعبی شکل است که با استفاده از پنل های خورشیدی روی بدنه انرژی مورد نیاز را تامین می کند. بسته به نیاز ماموریت، این ماهواره دارای یک زیر سیستم کنترل موقعیت سه محوره با دقت اشاره 3 درجه RMS در هر جهت است.
ماهواره «ناهید 1» که با قرارداد سازمان فضایی ایران در پژوهشکده سامانه های ماهواره ای پژوهشگاه فضایی ایران طراحی و ساخته شده بود، در بهمن ماه 1394 در مراسم روز فناوری فضایی رونمایی شد. ماموریت این ماهواره تحقق فناوری طراحی و ساخت ماهواره مخابراتی زمین انگگ است.
مدار در نظر گرفته شده برای این ماهواره بیضوی است، ارتفاع و حضیض آن به ترتیب 375 و 250 کیلومتر با زاویه تمایل 55 درجه است.
ساعاتی پس از این توییت، مقدمات بازدید خبرنگاران از ماهواره «ناهید 1» واقع در پژوهشگاه فضایی فراهم شد و خبرنگاران و عکاسان و آذری جهرمی وزیر وقت ارتباطات از این ماهواره بازدید کردند. ناهید 1». ماهواره 1» که در آشیانه خود استراحت می کرد، بازدید کرد وزیر ارتباطات به محض بازدید از این ماهواره، با آن عکس سلفی گرفت و به دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا سلام کرد.
رونمایی از «ناهید 1» در حالی با حاشیه هایی همراه بود که رسانه های خارجی از آزمایش قریب الوقوع موشکی ایران و پرتاب احتمالی موشک ماهواره ای خبر دادند. حادثه ای که اگر اتفاق می افتاد به معنای انهدام ماهواره ناهید 1 بود.این خبر زمانی تقویت شد که دونالد ترامپ در توییتی به انفجار موشک سفیر اشاره کرد و آن را یک حادثه فاجعه بار توصیف کرد و نوشت: با آرزوی بهترین ها ایران دلیل اتفاقات رخ داده را در سایت آی بیابید؛ برای شما آرزوی موفقیت دارم.»
«ونوس 1» ساختاری مکعبی شکل به ابعاد 85×80×80 سانتی متر و جرمی حدود 50 کیلوگرم دارد که توسط یک پرتابگر بومی در مداری در ارتفاع پایین (LEO) قرار می گیرد. سلول های خورشیدی بر روی چهار وجه از شش وجه این ماهواره نصب شده است و همچنین دو صفحه کوچک تاشو که تعدادی سلول خورشیدی دیگر روی آن قرار گرفته اند روی این ماهواره تعبیه شده است تا پس از قرار گرفتن در مدار مورد نظر، باز شود. و عملکرد مجموعه مکانیسم های آن باید به صورت بصری بررسی شود.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
آذری جهرمی: ماهواره ناهید آنجاست. اگر آمریکایی ها تصویر باکیفیتی دارند، محل دقیق موشک ما را که به پهپادشان اصابت کرده نشان دهید!
سری ماهوارههای «ناهید»، ماهوارههای مخابراتی هستند که توسط پژوهشگاه فضایی در کشور ساخته شدهاند.
پروژه ماهواره مخابراتی «ناهید 2» که طی قراردادی بین پژوهشگاه فضایی ایران و سازمان فضایی ایران اجرا شد، یک ریزماهواره مخابراتی است که برای انجام ماموریت های مخابراتی در مدار LEO و توسعه فناوری مخابرات ماهواره ای حساس GEO طراحی شده است. زیر سیستم ها
ماهواره «ناهید 2» یکی از ماهوارههای دارای فناوری مخابراتی، مجهز به رانشگر و قابلیت انجام مانور و اصلاح مداری است و میتوان آن را نقطه عطفی در ساخت سامانههای مخابراتی در ارتفاع پایین دانست.
این ماهواره قابلیت انجام ماموریت های متعدد را دارد که در دو دسته «اولیه» و «ثانویه» تعریف شده است. در مأموریت های اولیه، تمرکز بر توسعه و آزمایش فناوری های اصلی مورد نیاز است، از جمله آزمایش انتقال مداری با استفاده از پیشرانه تک جزیی و دستیابی به طول عمر عملیاتی 2 ساله.
ماهواره «ناهید 1» اولین ماهواره ایرانی مجهز به مکانیزم بازشو است. هدف از ادغام این دو صفحه نمایش، کسب تجربه در زمینه طراحی و استفاده از مکانیزم های فضای باز است تا بر اساس قابلیت های به دست آمده در این زمینه، بتوان از پنل های خورشیدی بزرگ با ابعاد بزرگتر در ماهواره های آینده کشور استفاده کرد.
مجموعه ماهوارههای ناهید (1 و 2) که به سفارش سازمان فضایی ایران برای مأموریتهای مخابراتی به پژوهشگاه فضایی ایران رسیده است، قرار است تا پایان سال جاری پرتاب شوند. پژوهشگران فضایی کشور با طراحی و ساخت این دو ماهواره به اهداف «اجرای برنامه راهبردی تحقق ماهواره ارتباطی Earth-Ang»، «تحقق بخشی از فناوری های مورد نیاز در ماهواره های ارتباطی Earth-Ang» و «حمل» دست یافتند. ارتباطات ماهوارهای باند Ku».