یکی از اهداف بانک مرکزی در توسعه این ابزار، فعالسازی ظرفیت برنامهریزی پولی تحت کارکردهای اقتصاد دیجیتال است. اگرچه امکان ارائه این سرویس برای انواع مختلف پول دیجیتال وجود دارد، بنابراین فعال کردن این قابلیت برای پول مبتنی بر توکن صادر شده از طریق فناوری دفتر کل توزیع شده و بلاک چین، قابلیت توسعه با هزینه کمتر را دارد و تجربیات زیادی از اجرای این قابلیت وجود دارد. بر روی انواع توکن های صادر شده، بر اساس این فناوری، در دسترس است. علاوه بر این، پلتفرم های مبتنی بر فناوری دفتر کل توزیع شده به دلیل استفاده از مکانیزم اجماع در فرآیند تایید تراکنش و در عین حال به دلیل ثبت اطلاعات در قالب بلوک های اطلاعاتی پیوسته، از امنیت بسیار بالایی برخوردار هستند. در این شبکه ، امکان پیگیری هر نوع تغییر در کانال خبری وجود دارد.
در ادامه این سند، هدف بانک مرکزی ایران از انتشار ارز دیجیتال به عنوان اولین گام برای بسترسازی برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور و تامین الزامات مربوطه در حوزه پرداخت در اقتصاد دیجیتال همچنین گفته می شود در این مرحله و به تدریج مزایایی مانند توسعه تاب آوری ابزارهای پرداخت، مدیریت اثرات کاهش استفاده از اسکناس در جامعه، بهبود کارایی ابزارهای پرداخت جدید، افزایش در دسترس بودن پول بانک مرکزی و مدیریت خطرات ناشی از انتشار پول خصوصی نیز محقق خواهد شد.
با آزاد شدن ژتون ریالی، مردم اسکناس های ریالی خود را به بانک مرکزی تحویل داده و ژتون ریالی دریافت می کنند که قابل سرمایه گذاری نیست و تنها جایگزین اسکناس می شود. بانک مرکزی هدف خود را از طراحی ریال برای تبدیل اسکناس به موجودی قابل برنامه ریزی و برنامه ریزی اعلام کرده است تا از این طریق پول به موجودی هوشمند تبدیل شود.
علاوه بر تدوین قوانین ارزهای دیجیتال، مقامات ایرانی قصد داشتند ارز دیجیتال ملی را راه اندازی کنند، به همین دلیل بحث راه اندازی این ارز رمزنگاری مبتنی بر ریال در اوایل پاییز سال گذشته مطرح شد و گفته شد که پول ملی یکی از اقلام مهم است. در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت که زیرساخت ها و دستورالعمل های مربوط به آن تدوین شده و در آینده ای نزدیک به صورت آزمایشی راه اندازی می شود و در نهایت رئیس سابق بانک مرکزی در بهمن ماه سال گذشته اعلام کرد که ریال ملی کد از ابتدای سال جاری راه اندازی و این کد توسط بانک مرکزی ارسال می شود. به صورت آزمایشی منتشر می شود.
امنیت بالای آن یکی از ویژگی های مهم ارز دیجیتال ریال در مقایسه با اسکناس است. در واقع کد ریالی به گونه ای طراحی شده است که امکان ردیابی دقیق وجوه وجود دارد و حتی در صورت سرقت اطلاعات کد ریالی و هک شدن گوشی هوشمند توسط سارقان و هکرها، امکان ردیابی آن وجود دارد. علی صالح آبادی، رئیس سابق بانک مرکزی، سوم شهریورماه از اجرای مرحله مقدماتی کد ریالی بانک مرکزی خبر داد و گفت: طی روزهای اخیر، روند پیش از راهاندازی آزمایشی کد ریالی با مبلغ یک. میلیارد تومان و ارائه کد ریالی به تعداد محدودی آغاز و عملا مرحله پیش آزمایشی آن در دو بانک ملی و ملت اجرا شد.
راه اندازی ریال دیجیتال یا ارز دیجیتال ملی در ایران مورد توجه قرار گرفته و برخی از مراحل اجرایی آن به پایان رسیده است و گفته می شود یکی از اهداف بانک مرکزی از توسعه این ابزار، فعال سازی قابلیت برنامه نویسی پول تحت عملکرد اقتصاد دیجیتال
در بسیاری از موارد، زمانی که مردم عنوان ریال بانک مرکزی را می شنوند، ایده مشابه ارز دیجیتال را دارند. لازم به توضیح است که ریال مانند بیت کوین یک ارز دیجیتال جهانی نیست و پشتیبانی نمی شود و باید استخراج شود. اگرچه همه ارزهای رمزنگاری شده در جهان قابل استخراج نیستند، بیت کوین، معروف ترین ارز دیجیتال، قابل استخراج است. البته انتشار سکه ریالی نیز مانند ریال در انحصار بانک مرکزی است. بسیاری از مردم تصور می کنند که ریال نیز مانند سایر ارزهای رمزنگاری شده (سکه) قابلیت سرمایه گذاری را دارد، اما باید تاکید کرد که اینطور نیست زیرا هیچکس روی نقره سرمایه گذاری نمی کند و وسیله پرداخت است.
اما این مسئول در آخرین اظهارات خود در 20 مهرماه اعلام کرد که پس از اتمام این مرحله تست، وارد تست های گسترده تری می شوند که امیدوارند در مهرماه وارد مرحله تست گسترده تری شوند. سرانجام پیش نویس سند ریال دیجیتال در آبان ماه امسال برای تنویر افکار عمومی و تشریح سیاست های بانک مرکزی در حوزه ارز دیجیتال منتشر شد.
در این فضا نهادهایی که مردم برای حل مشکلات خود به آنها مراجعه می کنند، بیشترین هدف را دارند از جمله بانک مرکزی. هر ارزی که در هر کشوری معامله شود توسط بانک مرکزی آن کشور ارزش گذاری می شود. در واقع اگر بانک مرکزی نبود ارزش تمام اسکناس ها، سکه ها و سایر اقلام مرتبط کاهش می یافت.
جزئیات اجرای ریال دیجیتال بانک مرکزی
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
در تشریح ویژگی های کد ریالی ملی، توضیح داده شده است که در رمز ریالی که داخل گوشی قرار می گیرد، بانک به عنوان شخص ثالث و واسطه ای عمل می کند که امکان انتقال وجه و همان پول و قبوض را ارائه می دهد. در جیب ما به صورت الکترونیکی منتقل می شود. .
این اهداف در نهایت بسیاری از مختصات ارزهای دیجیتال بانک مرکزی را تعیین می کنند. به عبارت دیگر، طراحی اقتصادی، فنی و تجاری ارز دیجیتال بانک مرکزی تا حد زیادی به اهدافی که بانکهای مرکزی از توسعه ارز دیجیتال دنبال میکنند بستگی دارد.
اما به دلیل ناشناخته بودن دنیای ارزهای دیجیتال، سیاستمداران کشورهای مختلف دانش کافی برای وضع و تدوین قوانین در این زمینه نداشتند و تاکنون مشخص نشده است که مبادله ارزهای رمزنگاری شده مجاز یا ممنوع است. از سوی دیگر، از آنجایی که بسیاری از کشورهای جهان هنوز ارزهای رمزنگاری شده را به رسمیت نشناختهاند و واکنش اصلی به این فناوری مبتنی بر تنظیم و کنترل فعالیتهای کاربران است، ایران نیز بهتر است قوانینی را در این زمینه کند انجام دهد.
در این سند، اهداف بانکهای مرکزی از انتشار ارز دیجیتال بیان شده است که بر اساس آن، بانکهای مرکزی به توسعه ارز دیجیتال با اهداف مختلف از جمله تامین نیازهای پرداختهای آتی در اقتصاد دیجیتال، بهبود کارایی ابزارهای پرداخت جدید میپردازند. افزایش دسترسی به پول بانک مرکزی، مدیریت اثرات کاهش استفاده از اسکناس در جامعه، توسعه ابزارهای پرداخت بینالمللی با سایر کشورها، توسعه ابزارهای پرداخت مقاوم، دستیابی به اهداف مشخص در حوزه سیاستهای پولی و در برخی موارد مدیریت خطرات ناشی از انتشار پول خصوصی
به گزارش ICTNN، بیش از یک دهه است که روند جدیدی به نام ارزهای رمزنگاری شده در حوزه پولی جهان شکل گرفته است. البته این روزها با توجه به اینکه جنبههای جدید ارزهای دیجیتال بیشتر به چشم میآیند، از این رو به عنوان ارزهای دیجیتال شناخته میشوند. گفته شده است که فلسفه اصلی ارزهای دیجیتال بر تمرکززدایی است. این بدان معناست که فضای جدیدی را در حوزه پولی و سایر حوزهها به تصویر میکشد که به جای داشتن منبع اعتماد مردمی مانند موسساتی مانند بانکهای مرکزی، باید با ارزش بر اساس آنچه مردم ترجیح میدهند جایگزین شود.
همچنین گفته شد که دوره آزمایشی این طرح نیز مانند سایر کشورها معمولا طولانی است و پس از دریافت نظرات مردم و با توجه به تاثیرات آن در زمینه های مختلف از نظر حقوقی، اقتصادی و … به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.
به گفته مهران محرمیان – معاون فناوری های نوین بانک مرکزی – ریال دیجیتال و فرآیندهای انتشار آن طبق آنچه در قانون آمده است کاملاً شبیه اسکناس است یعنی هر چیزی که برای انتشار اسکناس استفاده می شود از جمله اینکه دارای پشتوانه باشد. کمیته نظارت بر ذخیره اسکناس بررسی های لازم را انجام می دهد و موارد دیگر مشابه اسکناس است، اما تفاوت مهم اسکناس ریالی دیجیتال و کاغذی این است که این پول، پول هوشمند و قابل برنامه ریزی است. به عبارت دیگر، ما هر چیزی که یک اسکناس دارد به ریال دیجیتال داریم، با این تفاوت که در این پروژه فیزیک اسکناس وجود ندارد، لازم نیست دو نفر برای تعویض با هم باشند و مهمتر از همه، وجود دارد. قابلیت قراردادهای هوشمند در داخل این نوع پول که به صورت هوشمند بین گیرنده و فرستنده که این پول را به صورت همتا به همتا مبادله می کنند، پیاده سازی می شود.
تفاوت کد ریالی با رمز ارز رایج چیست؟
تحریریه ICTNN شبکه خبری