برگزاری الکترونیکی انتخابات مزیت هایی از جمله صرفه جویی در وقت و هزینه، دقت بالا و سهولت در رای گیری دارد که باعث شد دور دوم انتخابات شورای اسلامی در هشت حوزه انتخابیه به صورت الکترونیکی برگزار شود. تجربه ای که با توجه به موفقیت چشمگیر اجرای آن، امکان اجرای آن در انتخابات بعدی مانند انتخابات ریاست جمهوری را بیشتر می کند.
به گزارش ICTNN، برگزاری الکترونیکی انتخابات از چند جهت حائز اهمیت است. اولاً هزینه های انتخاباتی کاهش می یابد و از سوی دیگر دقت و سرعت روند انتخابات افزایش می یابد. مسئولان بر این عقیده بودند که در انتخابات مجلس و شورا که تعداد نامزدها بسیار زیاد است و شمارش آرا به صورت دستی زمان می برد، انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار شود، اما گفته می شود در انتخاباتی مانند رهبری و رهبری. . انتخابات ریاست جمهوری، بهتر است به روش سنتی انجام شود.
در این نوع انتخابات، احراز هویت الکترونیکی از لحظه ورود اطلاعات به دستگاه به مدت یک ثانیه انجام می شود، البته در مناطقی که زیرساخت ضعیف تری دارند، احراز هویت حداکثر بین 10 تا 15 ثانیه انجام می شود. در سال های اخیر در مورد طراحی و امنیت دستگاه های احراز هویت گفته شده است که تمام طراحی های دستگاه ها در داخل کشور انجام می شود و دستگاه مشابهی وجود ندارد.
تمامی سیستم های رمزگذاری، نرم افزارها و حتی سیستم عامل دستگاه ها مختص آن دستگاه بوده و در داخل کشور طراحی شده اند. البته برخی از قطعاتی که تولیدشان مقرون به صرفه نبود یا فناوری آن در داخل وجود نداشت نیز وارد شد. ضمناً دستگاه ها به گونه ای طراحی شده اند که امکان هک آنها بسیار کم بوده و جای نگرانی وجود ندارد، بنابراین شماره ملی ارسال و در بانک اطلاعاتی آن شماره بررسی می شود تا کنترل شود که فرد قبلاً رأی داده است یا خیر. نه
امروزه با توجه به عمومی شدن این نوع انتخابات در سایر کشورها و جایگزینی آن به روش سنتی، از ابتدای سال گذشته شایعاتی مبنی بر برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات به صورت الکترونیکی شنیده می شود و با توجه به با تدابیر پیش بینی شده، تمامی امکانات و زیرساخت های لازم برای برگزاری دور اول با شرایط در نظر گرفته شده به گونه ای که در جریان انتخابات اسفندماه هیچ گونه قطعی در شبکه ارتباطی کشور رخ ندهد که مورد تاکید مسئولان به ویژه وزیر کشور قرار گرفت. ارتباطات و معاونانش
همین روند و مراحل انجام شده برای دور دوم انتخابات نیز بررسی و مقرر شد انتخابات در 8 حوزه انتخابیه به صورت الکترونیکی برگزار شود. در روزهای منتهی به انتخابات، مسئولانی چون مدیرعامل شرکت مخابرات ایران و وزیر ارتباطات در جریان انتخابات از پایداری شبکه ارتباطی اطمینان دادند و اعلام کردند که هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد. سوالی که در روز جمعه 31 اردیبهشت ماه نمایان شد و به دلیل گستردگی آن، تجربه و پیشرفت مهمی در حوزه رای گیری به حساب می آمد.
مسئولان انتخابات الکترونیک چه گفتند؟
عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همزمان با آغاز انتخابات در حسینیه ارشاد حضور یافت و گفت: در بیش از 60 درصد شعب انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار می شود. مهمترین نکته این است که ما در 99.8 درصد از محلهایی که صندوقها قرار داشتند، حتی در مکانهای صعب العبور، پوشش ارتباطی داشتیم. در 99% مواقع ارتباط پایدار بوده و درخواست ها هم در دوره گذشته و هم تا زمانی که در خدمت شما بودیم به صورت آنلاین انجام می شد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: 99 درصد استعلام ها به صورت اینترنتی بوده که بسیار مهم است. زیرساخت های کشور کاملاً پایدار است. البته با نزدیک شدن به ساعات پایانی انتخابات 100% پوشش شعبه و 99% تکمیل نظرسنجی آنلاین آگاهانه از انتخابات.
مجید سلطانی، مدیرعامل شرکت مخابرات ایران نیز پوشش 100 درصدی 11 هزار و 494 شعبه رای گیری در دور دوم انتخابات را مورد تاکید قرار داد. وی گفت: شرکت مخابرات ایران همانند دور اول از طریق مرکز مدیریت عملیات شبکه (NOC) هر لحظه متولی برگزاری انتخابات الکترونیکی در سطح کشور است و با این پوشش الکترونیکی گسترده شعب، روند انتخابات از همان ساعات اولیه به بهترین شکل ممکن انجام خواهد شد.
سلطانی افزود: تمامی زیرساخت های مورد نیاز وزارت کشور و شورای نگهبان قانون اساسی از قبیل فیبر نوری و قابلیت های ارتباطی در تمامی نقاطی که وزارت کشور تعریف کرده است با در نظر گرفتن لینک های پشتیبانی برای هر کدام فراهم شده است. . مسیرهای امن و پایدار و خیر، مشکلی در این زمینه نداریم. تعداد کل نمایندگی های دارای پوشش ثابت و سیار به ترتیب 9279 و 86 نمایندگی می باشد.
بر اساس این اطلاعیه، پوشش APN/USSD در شعب ثابت و سیار، 9467 واحد در بخش ثابت و 1852 واحد در بخش سیار دارای پوشش اولیه ارتباطی هستند.
به گفته برخی تحلیلگران، با توجه به تجربه موفقیت آمیز برگزاری انتخابات الکترونیکی، انتظار می رود در انتخابات بعدی مانند انتخابات ریاست جمهوری از این فناوری استفاده شود که تاثیر بسزایی در انتخابات سلامت خواهد داشت.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات