به گزارش ICTNN، بحث حاکمیت سایبری ملت ها و کشورها به ویژه در مواجهه با غول های سایبری و شرکت های چند ملیتی شاید در کشور ما مقوله ای جدید و نسبتاً جدید تلقی شود، اما در بسیاری از کشورهای جهان از جمله اروپا، آمریکا، چین و… سال هاست که قوانین روشن و بسیار دقیق و سختگیرانه ای وضع شده است که تضمینی برای امنیت و منافع ملی این کشورها محسوب می شود.
به عنوان مثال در مورد وضعیت حاکمیت سایبری در کشور ما شاهد هستیم که هر شرکت و غول مجازی شرایط و ملاحظات عمدتا متناقض خود را در مورد ایران و ایرانی اعمال می کند. شرکت اپل گوشی های خود را به ایران می فرستد اما هیچ گونه خدمات نرم افزاری و پشتیبانی به کاربران ایرانی ارائه نمی دهد. اجازه نمی دهد با حداقل هزینه و خدمات از این طریق حداکثر سود را به دست آورید.
یک کشور یا حاکمیت سایبری دارد یا ندارد. اگر مانند آمریکا، اروپا و چین داشته باشد از حقوق مردم و منافع ملی در برابر شرکت های فراملی دفاع کامل خواهد کرد و از هرگونه اخلال، نفوذ و سوء استفاده از داخل مرزهای ملی و مردم کشور جلوگیری خواهد کرد.
با توجه به درهم تنیدگی گسترده فضای مجازی با عرصه های مختلف زندگی اعم از اقتصادی، تجاری، آموزشی، بانکی، امنیتی و … ذکر مثال به تبیین بیشتر و بهتر موضوع کمک می کند.
ظاهراً طبق همین روال، اکنون شرکت متا با محصولاتی مانند اینستاگرام و واتساپ، سیاست یک بام و دو هوا را در رابطه با ایران در پیش گرفته است. به این معنا که نه تنها پاسخگوی متولیان عرصه سایبری ایران نیست، بلکه در یک سیاست دوگانه حتی الزامات بستر اولیه و داخلی خود را در خصوص کشور ایران رعایت نمی کند.
در کشور ما اگرچه سال هاست که بحث ایجاد شبکه ملی اطلاعات و تکیه بر زیرساخت های داخلی کشور برای اقتصاد سایبری مطرح بوده است، اما با توجه به سابقه انواع تحریم ها و جلوگیری از ضرر و زیان کشور، اقدامات کافی صورت نمی گیرد. در زمینه نحوه برخورد و تعامل با غول های سایبری گرفته شده است.
از این رو مشاهده می شود که هرگونه مماشات و کوتاهی در اجرای حکمرانی سایبری در کشور منجر به وارد شدن صدمات فراوان به منافع ملی، پایمال شدن حقوق کاربران ایرانی و از دست دادن بسیاری از فرصت ها برای کشور خواهد شد و با این رویه هر روز احتمالاً باید شاهد تصمیم جدیدی از سوی شرکت ها باشیم. سایبری باشیم برای کشورمان که معمولاً هیچ توجهی به منافع کاربران ایرانی ندارد و فقط حداکثر سود این شرکت ها را تامین می کند.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
گوگل در استانداردی دوگانه و متناقض، برخی از خدمات خود را به روی مردم ایران بست و برخی را باز گذاشت.
حاکمیت و امنیت ملی سایبری پدیده ای متفاوت از این موضوع نیست و از قضا راه میانه ای نیز وجود ندارد.
امنیت داخلی و فیزیکی یک کشور اساساً از مرزهای آن کشور شروع می شود و هرگونه ضعف و اختلال در این موضوع منجر به دست اندازی روزانه یک کشور یا گروهی در خارج از کشور به بخشی از خاک، منافع، امنیت و تمامیت آن کشور می شود. نمونه بارز آن وضعیت کنونی لیبی است که اگرچه در ظاهر کشوری است، اما در عمل هر بخش از آن به دست گروه و کشوری افتاده است و منافع ملی این کشور در حال انجام است. به نوعی غارت شد
اگر ضعف یا نقصی در حکمرانی سایبری وجود دارد، این غول های سایبری هستند که قوانین و اراده خود را بر یک کشور تحمیل می کنند. به عبارت دیگر، یا حاکمیت سایبری اعمال می شود یا حاکمیت سایبری را از خارج اعمال می کنند.
تحریریه ICTNN شبکه خبری