معاون وزیر ارتباطات گفت: این کارگروه ها در زمینه پرتابگرها و زیرساخت های مرتبط با پرتاب و در مدار ماهواره، فناوری های ماهواره و زیرساخت های آن، علوم و اکتشافات فضایی، مقررات، دیپلماسی و حقوق فضایی و کاربردها و خدمات فضایی فعالیت می کنند.
برنامه فضایی 10 ساله هر سال بررسی می شود
معاون وزیر ارتباطات افزود: البته با توجه به محدودیت های بودجه ای که داریم می توانیم بخشی از نیازها را برطرف کنیم نه همه آنها را. همه نیازهای پیش بینی شده در برنامه 10 ساله ممکن است نیاز به بودجه ای بسیار بالاتر از ظرفیت سرمایه گذاری دولت داشته باشد، اما از آنجایی که می دانیم امکان تامین آن وجود ندارد، راهکارهای مناسب و قابل اجرا را بدون ابهام در شورای عالی فضایی برای آن پیش بینی می کنیم. . تایید شدن.
وی گفت: توسعه کاربردهای فضایی از اهمیت بالایی برخوردار است. یک موضوع مهم توسعه کاربردهای فضایی و توسعه اقتصاد فضایی است.
رئیس سازمان فضایی کشور خاطرنشان کرد: اکنون وظیفه اصلی کارگروه ها بررسی برنامه 10 ساله فضایی کشور است. ما دو 10 برنامه فضایی برای سال های 84-94 و 94-1404 داریم که دومی در کمیته دائمی شورای عالی فضایی تصویب شد اما به شورا نرسید. این برنامه عمدتاً مربوط به 11 سالی است که شورا تشکیل نشد.
سالاریه درباره روند بررسی برنامه 10 ساله فضایی ایران گفت: با یافتن نیازهایی که در این حوزه وجود داشت، کار بازنگری را آغاز کردیم. پس از شناسایی نیازها، برنامه ریزی می کنیم تا آنها را برطرف کنیم. بخشی از نیازها از طریق خرید، تامین و دریافت خدمات از خارج و بخشی دیگر از طریق فناوری های داخلی تامین می شود. علاوه بر این، ما به آینده می نگریم و اهدافی را در نظر می گیریم که نزدیک به پیشرفت های جهانی در صنعت فضایی و جهت گیری های جهانی باشد.
سالاریه گفت: تلاش ما این است که پایگاه ملی چابهار بتواند خدمات بین المللی را نیز ارائه کند. قرار گرفتن چابهار در مرز آبی، رفت و آمد و دسترسی به آن را آسان می کند و امکان پرتاب گسترده ماهواره را فراهم می کند. این پوشش برای سازندگان ماهواره بسیار جذاب است، ما چنین فرصتی برای جلب همکاری با کشورهای دیگر نداشتیم. مرحله مطالعه و طراحی قرارداد ساخت پایگاه ملی پرتاب چابهار به پایان رسید.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
سالاریه افزود: شورای عالی فضایی متشکل از مسئولان طراز اول کشور است که به دلیل مشغله کاری این افراد ممکن است بیش از دو بار در سال فرصت تشکیل جلسه نداشته باشند. به همین منظور کمیسیون دائمی این شورا با حضور نمایندگان اعضای شورای عالی فضایی تشکیل شده است. جلسات کمیسیون در صورت لزوم با تعداد بیشتری تشکیل و موضوعات در دستور کار شورای عالی فضایی پیشاپیش در این کمیسیون بررسی خواهد شد.
وی تاکید کرد: بخشهایی از طرحهایی که برای افق 1404 در نظر گرفته شده بود، اجرایی نشده و بخشهای دیگری نیز با توجه به پیشرفت حوزه فضایی اکنون باید تغییر کند. مورد دیگر فناوری های نوین حوزه فضا مانند سامانه های ماهواره ای و ریزماهواره هاست که در برنامه قبلی به آن اشاره ای نشده بود.
«حسن سالاریه» معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان فضایی ایران در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ICTNN درباره شورای عالی فضایی گفت: این شورا عالی ترین نهاد سیاست گذاری در حوزه است. فضا در ایران.” ریاست آن بر عهده رئیس جمهور و متشکل از تعدادی وزرا مانند وزیر ارتباطات، وزیر علوم، وزیر امور خارجه و روسای سازمان هایی مانند برنامه بودجه و سایر نهادها است.
سالاریه با تاکید بر اینکه پس از تصویب برنامه در شورای عالی فضایی، نظارت و نظارت بر اجرای برنامه های شورا مورد بررسی قرار می گیرد، تاکید کرد: همچنین تقسیم کار بین نهادهای مختلف انجام می شود، منابع باید انجام شود. ارائه شده برای گرفتن. در عین حال باید تاکید کنم که این برنامه هر ساله با توجه به رشد سریع تکنولوژی مورد ارزیابی قرار می گیرد و در صورت نیاز بازنگری می شود.
جلسه شورای عالی فضایی پس از ۱۱ سال وقفه برگزار شد
وی تاکید کرد: چندین شرکت و موسسه اقماری با سابقه و تخصص نسبتاً در کشور داریم. این مجموعه ها برای طراحی و ساخت ماهواره های اندازه گیری و مخابراتی با سازمان قرارداد دارند و تعدادی از ماهواره هایی که در صف پرتاب داریم حاصل برنامه فضایی قبلی و خروجی این نهادهای سنتی و قدیمی است. . در برنامه جدید، برخی موسسات جدید برای ساخت ماهواره به ویژه در بخش خصوصی تقویت میشوند و از بازیگران سنتی برای توسعه و ساخت ماهوارههای جدید با قابلیتهای بالاتر استفاده میشود. همچنین امکان کار مشترک بین بازیگران سنتی، که اغلب متعلق به دولت و بخش خصوصی هستند، برای تولید محصول با کیفیت و با ارزش بالاتر وجود خواهد داشت.
بازنویسی برنامه 10 ساله فضایی به پایان خود رسیده است
وی با بیان اینکه جلسه شورای عالی فضایی سال گذشته پس از 11 سال وقفه برگزار شد، علت وجود چنین نهادی را بیان کرد: در کشور ما دستگاه های مختلفی مانند وزارت دفاع، سپاه، دانشگاه ها، وزارت علوم و … سازمان فضایی در صنعت فضایی مشغول است.” دارند کار می کنند و برای ایجاد هماهنگی بین این دستگاه ها و تدوین سیاست مشترک برای برنامه های فضایی کشور نیاز به چنین شورایی است.
سالاریه افزود: با توجه به اینکه صنعت و دانش فضایی دائما در حال تغییر و تحول است، نمیتوان بر اساس یک برنامه 10 ساله صرفاً بدون دریافت بازخورد از پیشرفتها و پیشرفتهای علم و فناوری فضایی در جهان، پیش رفت. گفت. بررسی و به روز رسانی منظم برنامه ضروری است.
فاز مطالعاتی پایگاه ملی پرتاب چابهار به پایان رسید
وی درباره برنامههای پیشرفت صنعت فضایی ایران گفت: طراحی و ساخت ماهوارههای اندازهگیری، ماهوارههای مخابراتی، ریزماهوارههای مخابراتی و ماهوارههای اندازهگیری (SAR/رادار) و تثبیت فناوری پرتابگرهای بومی از مهمترین برنامههای صنعت فضایی کشور است. ”
وی در خصوص روند تصویب این برنامه گفت: پس از بررسی محورهای برنامه 10 ساله در کارگروه، پروژه به کمیسیون شورای عالی فضایی و سپس شورای عالی فضایی خواهد رفت. تعامل ما با تمامی ادارات به گونه ای بوده است که برای تصویب این برنامه مشکلی نخواهیم داشت. رویکرد سازمان فضایی در دوره جدید به گونه ای است که به عنوان ستاد فضایی کشور، محلی برای پاسخگویی به نیازها و نیازهای بازیگران فضایی خواهد بود.
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه یکی دیگر از شاخه هایی که در برنامه بازنگری طرح در نظر گرفته شده مربوط به حوزه زیرساخت های ماهواره ای است، گفت: کشوری که قصد نهایی آن ساخت ماهواره است باید آزمایشگاه های مجهزی برای پیشبرد طراحی، آزمایش و پیشبرد داشته باشد. ساخت ماهواره موضوع دیگر داشتن پایگاه های پرتاب ماهواره به روز است. اکنون به طور جدی در حال برنامه ریزی برای راه اندازی پایگاه ملی پرتاب چابهار هستیم. این پایگاه با توجه به موقعیت جغرافیایی خود قابلیت پرتاب ماهواره های خورشیدی با مسیرها یا مدارها و شیب های مختلف را دارد و از این رو بسیار حائز اهمیت است.
به گزارش ICTNN، یکی از موضوعات مهمی که در دولت سیزدهم رخ داد، برگزاری جلسه شورای عالی فضایی بود. در این نشست که پس از 11 سال وقفه به ریاست رئیس جمهور برگزار شد، موضوعاتی چون شتاب فضایی، همگرایی و افزایش فضا، استفاده از تمامی عناصر و بازیگران فضایی و توجه حداکثری به دیپلماسی فضایی مورد بررسی قرار گرفت.
معاون وزیر ارتباطات تاکید کرد: بخش هایی از طرح هایی که برای افق 1404 در نظر گرفته شده بود، اجرایی نشده است و با توجه به پیشرفت های صورت گرفته در حوزه فضا، اکنون بخش های دیگری باید تغییر کند. مورد دیگر فناوری های جدید در حوزه فضا مانند سامانه های ماهواره ای و ریزماهواره هاست که در برنامه قبلی به آن اشاره ای نشده بود.
سالاری گفت: با استفاده از برنامه های کاربردی ماهواره ها می توان پلتفرم های زیادی را توسعه داد تا مردم بتوانند به عنوان کاربر نهایی از آنها استفاده کنند، مانند سیستمی که از تصاویر ماهواره ای برای مدیریت کشاورزی یا بلایای طبیعی استفاده می کند. ما پیشبینی میکنیم تا پایان افق 10 ساله 30 سامانه را برای خدمت به دولتها، دستگاههای اجرایی و کسبوکارها راهاندازی کنیم. در حال حاضر 10 سامانه با همین کاربردها فعال یا در مرحله توسعه هستند و قصد داریم تعداد آن را افزایش دهیم.
وی خاطرنشان کرد: برای اینکه کمیسیون محتوای لازم را داشته باشد به کارگروه های تخصصی نیاز است. کارگروه های تخصصی در 6 حوزه تخصصی زیر نظر شورای عالی فضایی تشکیل می شود. در دوره جدید این کارگروه ها از بهمن ماه سال 93 تشکیل شده و در حال تهیه محتوای فکری برای جلسه بعدی شورای عالی فضایی هستند. اعضای این کارگروه ها بازیگران اصلی صنعت فضایی و نمایندگان حوزه های مختلف تخصصی کشور در حوزه علوم و فناوری های فضایی هستند.
تشکیل 6 کارگروه تخصصی زیر نظر شورای عالی فضایی
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه اکنون دبیرخانه دائمی شورا در سازمان فضایی ایران مستقر است، افزود: در این دبیرخانه محتوای برنامه و سیاست های بخش های مختلف تهیه شده و از موازی کاری در بخش های مختلف جلوگیری می شود. هماهنگی بین گروهی و خدمات بین بخشی توسط این دبیرخانه تنظیم می شود.
ستاد فضای کشور; مکانی برای رفع نیازهای بازیگران فضایی
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: از سوی دیگر وظیفه بزرگی داریم و آن این است که با ایجاد و فعال سازی بازار مناسب خدمات و فناوری فضایی در کشور، شرایط لازم را برای ورود بخش خصوصی فراهم کنیم. اما این باید با کمک همه بازیگران انجام شود.” و اعضای شورای عالی فضایی محقق شوند و طبیعتا سازمان فضایی وظیفه هماهنگی و تعیین نقش را برای این بازیگران دارد.
رئیس سازمان فضایی گفت: با توجه به مجموعه این عوامل، بررسی برنامه 10 ساله فضایی ایران که در سال 94 تدوین شده است را آغاز کرده ایم. طرحی برای افق 1401 تا 1410 در دست تهیه است که از بهمن ماه سال گذشته حدود 40 جلسه تشکیل شده و اکنون بازنویسی طرح تقریباً به پایان رسیده است.
تحریریه ICTNN شبکه خبری