وی افزود: این تمرکز در طول دائماً به ما یادآوری می شد که بازار ژئوماهواره ها یک بازار قدیمی است و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نخواهد بود.
با وجود شعار خصوصیسازی فناوریهای فضایی، شرکتهای فناوری فضایی فعال در حوزه فضایی همچنان در کریدورهای پرپیچوخم مشارکت در توسعه فناوریهای فضایی هستند و امیدوارند با ارسال شعار، راهکاری عملی برای بیرون کشیدن بخش خصوصی از آن بیابند. نامه ای به رئیس جمهور
شهرابی یادآور شد: تا جایی که می دانیم، قرارداد آزمایشی اولیه از سوی سازمان فضایی برای اعطای مجوز اپراتور ماهواره به شرکت مپنا (البته نمی توان آن را خصوصی تلقی کرد) صادر شد، اما تاکنون موفقیتی در این زمینه حاصل نشده است. زمینه ورود به کار عملی.» بودن.
شهرابی گفت: در دولت سیزدهم رویکردها به سمت مشارکت بیشتر بخش خصوصی در حوزه فضایی است. در این باره به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تذکر داده شده است.
رئیس کنسرسیوم شرکت های فعال در حوزه فضایی تاکید کرد: در این نامه اعلام کرده ایم اقدامات دولت قبل در خصوص مشارکت بخش خصوصی را می توان در دو محور «حفظ فراخوان ها» و «انتقال اپراتور ماهواره به بخش خصوصی» خلاصه کرد. متاسفانه هیچ یک از این دو اقدام در عمل موفق نبوده و به نتیجه نرسیده است.
وضعیت توسعه کاربردهای فضایی در کشور
دلایل ناکامی کشور در خصوصی سازی فناوری فضایی
حسین شهرابی، رئیس کنسرسیوم شرکتهای فعال در حوزه فضا در گفتوگو با ICTNN، گفت: وی در خصوص ارسال نامه ای به رئیس جمهور گفت: ما با کمک چند تن از فعالان حوزه فناوری بخش خصوصی و تولیدکنندگان ماهواره نامه ای را تهیه و ارسال کردیم تا به رئیس جمهور ارائه شود که در آن دو نکته مهم در این زمینه حائز اهمیت است. ما روشن می کنیم
به گفته این پژوهشگر فضایی، سایر بازیگران این حوزه مانند اپراتورهای ایرانسل و همراه اول نیز به این نتیجه رسیده اند که بهتر است وارد این بازار فضایی (ماهواره ها) نشوند.
شهرابی در این نامه بر نکته دوم تاکید کرد مراقب وزارتخانه ها باشید اشاره کرد و گفت: ما در این نامه نگرانی خود را اعلام کرده ایم ما نگران این هستیم که در دولت سیزدهم دوباره بحث حفظ دولتی یا «ویژگی» در این حوزه مطرح شود. و این باور که تنها وزارتخانه های بزرگ ظرفیت اجرای چنین پروژه هایی را دارند هنوز وجود دارد و اینها بزرگترین تهدید برای توسعه فناوری های فضایی هستند.
رئیس کنسرسیوم شرکت های فعال در حوزه فضایی گفت: کشور در حوزه مخابرات فضایی عقب مانده است. متاسفانه کشور در این زمینه دیر اقدام کرده است اما بازار ماهواره لئو یک بازار بکر است و در صورت حضور بخش خصوصی با رویکرد جدید نقطه عطفی و اتفاق بزرگی در حوزه فضایی خواهد بود. ذرت اگر صرفاً به بخش دولتی توجه شود، به نظر می رسد اگرچه رویکرد مثبتی نسبت به گذشته در پیش گرفته شده است، اما این بهبود نسبی تمایز جدیدی برای ما به ارمغان نخواهد آورد و منجر به این نخواهد شد که کشور در حوزه فضایی و فضایی جایگاه قابل توجهی داشته باشد. فاصله از کشورهای دیگر که در حال افزایش است به قدری زیاد می شود که عملاً از بازار جهانی فضایی حذف خواهیم شد.
او بیان کرد: شرکت های فناوری فعال در سنجش از دور در کشاورزی یا مدیریت بحران همچنان به حمایت نیاز دارند. زیرا شرایط به گونه ای نیست که این شرکت ها روی سود عملیاتی خود شرط بندی کنند.
ICTNN/
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
وی افزود: بنا به درخواست ما باید محتوای مجوز تغییر کند تا افرادی که می خواهند در مورد ماهواره لئو تحقیق کنند موفق تر باشند.
این فعال حوزه فناوری فضایی در خصوص دلایل عدم ورود بخش خصوصی به حوزه فناوری فضایی، یکی از نکات منفی را این بود که برخی اشتباهات در این زمینه امکان تحقق این هدف را فراهم نکرد. عدم وجود بازار مناسب برای فناوری های فضایی تولید شده توسط بخش خصوصی در بخش خصوصی شرق. مجوز اپراتور در حال حاضر بر روی “ماهواره های زمینی” یا “ماهواره جغرافیایی” متمرکز شده است.
رئیس کنسرسیوم شرکت های فعال در حوزه فضایی ادامه داد: پیشنهاد ما اصلاح این مجوز بر اساس بازار ماهواره لئو است و درخواست های متعددی در این زمینه ارسال کرده ایم و تاکنون کار جدی در این زمینه انجام نشده است.
شهرابی توسعه کاربردهای فناوری فضایی در کشور را برجسته کرد و با بیان اینکه کشور در حال حاضر دو کاربرد بزرگ فضایی شامل سنجش از دور و مخابرات را در دستور کار دارد، گفت: توسعه فناوری های فضایی در حوزه سنجش از دور در کشور. تقریبا تشکیل شده است. در این زمینه تحقیقات گسترده ای در بخش های نظامی مورد نیاز کشور و در زمینه غیرنظامی انجام شده است. مدیریت بحران و کشاورزی قدم های اولیه برداشته شده است، هرچند هنوز راه زیادی برای صرفه اقتصادی در پیش داریم.
به گفته وی، «اشتباهات ارزیابی» و «عدم کسب امتیاز لازم» از جمله دلایل شکست مناقصات است.
رئیس گروه شرکت های فعال در حوزه فضایی عدم برگزاری مناقصات را یکی از مظاهر واگذاری پروژه ها به بخش خصوصی از اقدامات انجام نشده در دولت قبل برشمرد و یادآور شد: این فراخوان ها برای مناقصه ها به دلایل مختلف تکمیل نشد.
شهرابی تاکید کرد: اگر کشور بخواهد بخش خصوصی را برای ورود به بازار فضایی تحریک کند باید بازار جذابی برای آنها فراهم کند. در این راستا در حالی که تلاشهای معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری قابل تقدیر است، سایر بخشهای مهم و اجرایی کشور نتوانسته اقدام مناسبی انجام دهند.
وی تاکید کرد: در دولت قبل شعارهای خصوصی سازی زیادی مطرح شد اما در عمل فقط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نشان داد که به این شعار اعتقاد دارد.
به یکی از این مسائل می پردازد مراقب خصوصی سازی فناوری ها باشید وی گفت: اکنون دنیا به سمت خصوصی سازی فضا پیش می رود، بنابراین از رئیس جمهور خواستیم که به این موضوع توجه کند. چرا که با ورود بخش خصوصی به فناوری های فضایی، این حوزه در یک جهش رو به جلو خواهد بود.
تحریریه ICTNN شبکه خبری