فناوری فضایی در بسیاری از کشورها وجود دارد و ایران در سال های اخیر سعی در رشد و توسعه در این زمینه داشته است، به طوری که در حال حاضر ایران یازدهمین کشور جهان و اولین کشور منطقه از نظر علم فضایی و با 10 کشور جهان است. با قرارداد دانش فضایی
به گزارش ICTNN، فضای بیرونی زمین محیطی ناشناخته است که به ناچار انسان ها را به سمت تکنیک ها و دانش های پیشرفته سوق داده است و بیشتر فناوری های نوینی که از طریق فعالیت انسان در فضا تولید و شتاب می گیرد، در سایر فعالیت های اقتصادی نیز به کار گرفته شده است. به همین دلیل است که امروزه شاهد رشد روزافزون فناوری ها در تمامی زمینه ها هستیم.
امروزه استفاده از فناوری های فضایی امری عادی تلقی می شود و دستیابی به کشاورزی دقیق، پایش آتش، سیل، منابع آب و اکتشاف مواد معدنی بدون این فناوری های فضایی دشوار است.
بررسیها و پیشبینیها حاکی از آن است که فناوری فضایی در آینده نزدیک منجر به استخراج از معادن فضایی، موشکهای فضایی تک مرحلهای، فناوری استفاده پاکتر از فضا برای جلوگیری از تولید زبالههای فضایی، کارخانههای مداری برای تولید دارو یا آلیاژهای ویژه خواهد شد. هتل های فضایی ، استعمار یا جمعیت فضا و غیره
با نگاهی به تاریخ صنعت فضایی ایران می توان دریافت که ایران با ماهواره امید وارد این عرصه شد که تمامی مراحل تولید و ساخت آن در داخل کشور انجام شده است.
درباره جزئیات این ماهواره گفته شد که در ارتفاع 246 تا 377 کیلومتری زمین و در قسمت بسیار نازک جو قرار داشت و در مدار پایین قرار داشت و بر اساس ماموریت تعیین شده برای انرژی خود را به دلیل غلبه گرانش زمین بر اصطکاک هوا از دست داد و سقوط کرد.
اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود زیرا پس از پرتاب این ماهواره توانست فناوری های فضایی خود را توسعه دهد و در دولت سیزدهم این موضوع اهمیت بیشتری پیدا کرد و ساخت و پرتاب چندین ماهواره در فضا در حال انجام بود. دستور جلسه. به عنوان مثال در این دولت سند ده ساله این صنعت طی برگزاری جلسات شورای عالی فضایی تصویب شد. همچنین طراحی و ساخت ماهواره های مخابراتی، پرتاب ماهواره های اندازه گیری با دقت یک متر و کمتر و از سرگیری پرتاب کپسول های زیستی در دستور کار سازمان فضایی قرار گرفت.
ماهواره خیام
این ماهواره توسط یک شرکت روسی به دستور سازمان فضایی ایران ساخته شد و سرانجام در اواسط تابستان دو سال گذشته با موشک سایوز از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب شد. با وزن 600 کیلوگرم در مداری در فاصله 500 کیلومتری از سطح زمین قرار گرفت.
به گفته مسئولان، این ماهواره توانسته است بسیاری از موارد زمین خواری ملی را با دقت یک متر ثبت و با همکاری سازمان امور اراضی کشور کشف کند. این نشان می دهد که کاربران علوم فضایی کشور به رشته های هواشناسی و GPS محدود نمی شوند.
به عنوان مثال، سازمان فناوری اطلاعات ایران در پایان سال گذشته اعلام کرد که با تلاش تیم فنی سامانه پنجره واحد زمین، پردازش تصاویر ماهوارهای و شناسایی تخلفات نسبت به ابتدای سال 1402 40 درصد پیشرفت داشته است.
سامانه ماهواره ای شهید سلیمانی
سامانه ماهواره ای شهید سلیمانی یکی از اولین پروژه های سامانه مخابراتی است که توسط سازمان فضایی ایران برای ارائه خدمات فضایی در حوزه ارتباطات از جمله اینترنت اشیا تعریف شده است.
علاوه بر موارد ذکر شده در حوزه های مختلف دیگر مانند پایش آب و خاک، پایش جنگل، دمای هوا در مناطق مستعد آتش سوزی، خشکی یا رطوبت خاک و … با استفاده از حسگرهای متصل به این ماهواره می توان داده های مرتبط با آن را به دست آورد. . با سرعت بسیار خوبی حرکت کرد
استفاده از سنسورهای ارتباطی برای نظارت بر خطوط انتقال نفت و گاز یکی از مهمترین کاربردهای این سامانه ماهواره ای است. ادعا می شد با این روش ایستگاه های مانیتورینگ خطوط به راحتی می توانند با ارسال داده ها از طریق ماهواره در سریع ترین زمان ممکن به تمام مناطق کشور حتی در سخت ترین دسترسی ها، فضا یا وضعیت خطوط را اندازه گیری کنند. مکان ها و خارج از شبکه های زمینی
بنابراین می توان از ظرفیت سامانه مخابرات شهید سلیمانی به خوبی استفاده کرد حل بسیاری از مشکلات حوزه ارتباطات کشور به ویژه در مناطق دورافتاده و صعب العبور.
ماهواره طلوع 3
نمونه اولیه ماهواره طلوع 3 بهمن ماه سال گذشته در مراسم روز فناوری فضایی با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رونمایی شد. پس از گذراندن تست های مختلف و تکمیل مراحل انتقال، در برنامه راه اندازی قرار می گیرد و طبق برنامه زمانی مشخص راه اندازی می شود.
ماهواره طلوع 3 که در مدار «لئو» قرار می گیرد، می تواند تصاویر لازم را برای کاربردهای مختلف در حوزه های کشاورزی، منابع آب، مدیریت ریسک های طبیعی و … به سازمان فضایی ایران ارسال کند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات