توجه به وضعیت اینترنت، زیرساخت ها و ارائه آمار دقیق از پیام رسان های داخلی از مواردی است که یک متخصص در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال جدید باید بیشتر به آن توجه کند.
محمد کیشوری – کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات – در گفت وگو با ICTNN، درباره مهم ترین موضوعات حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات که باید در سال جدید به آنها توجه بیشتری شود، اظهار کرد: سال گذشته سالی پر چالش برای حوزه فناوری اطلاعات بود، در نیمه دوم سال بسته به شرایط سیاسی و کشور محدودیت هایی در حوزه اینترنت داشتیم که این محدودیت ها بر کل اکوسیستم ارتباطات و فناوری اطلاعات
وی افزود: به عنوان مثال دو نمایشگاه تلکام و الکامپ که سال هاست برگزار می شود به دلیل عدم استقبال شرکت ها و شرایط موجود لغو شده و بسیاری از شرکت ها به دلیل محدودیت ها دچار مشکل شده و با مشکل مواجه شده اند. علاوه بر اینکه شرکتهایی در پلتفرم اینستاگرام وجود داشتند که الان آنها را در اکوسیستم نمیدانیم، اما برخی از شرکتهایی که در این زمینه تخصص دارند مستقیماً تحت تأثیر اینستاگرام قرار گرفتند، اما در کل فضایی که وجود داشت، به طور کلی فضای خوبی بود. سال برای ارتباطات و فناوری اطلاعات اتفاق نیفتاد، اما اینکه چه راهکاری باید برای این مشکلات اندیشید تا اثرات آن کاهش یابد، مهم است.
این کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه تاکید کرد: به نظر من اولین نکته سیاست کلی و وضعیت آینده اینترنت است، در اینترنت به معنای وسیع کلمه همچنان این ابهام وجود دارد که این فضا باید توسط مسئولان ذیربط شفافسازی شود و هرگونه بحثی با بنگاههای اقتصادی و فعالان این حوزه باید مطرح شود زیرا در فضای بلاتکلیفی مشخص نیست چه اتفاقی خواهد افتاد.
کشیری با بیان اینکه بخشی دیگر از مشکلات مربوط به توسعه زیرساخت ها است، ادامه داد: تورم در اقتصاد و افزایش نرخ ارز عملاً توسعه زیرساخت ها را مستلزم هزینه بالای ارزی و ریالی می کند. زیرساخت ها نیز موضوع مستهلکی است و زیرساخت هایی که اکنون استفاده می کنیم محصول سرمایه گذاری های سال های اخیر است و بخش قابل توجهی از آن در سال هایی که نرخ ارز پایین تر و ارزان تر بوده و اپراتورها نیز سرمایه گذاری کرده اند، توسعه یافته است.
وی بیان کرد: اما در حال حاضر باید در زمینه زیرساخت ها اقداماتی انجام شود و قطعا بهره برداران کاری انجام خواهند داد، اما قطعا باید روند اقتصادی پایداری وجود داشته باشد. یعنی ما نیاز داریم که این حوزه مورد حمایت دولت باشد، البته نه به این معنا که پول بدهد. ضمن اینکه بخشی از کار به بهبود شرایط کلان اقتصادی و کاهش نرخ ارز مربوط می شود و درآمد سایر بخش ها باید متناسب باشد. نکته دیگر اینکه قیمت خدمات فناوری اطلاعات پایین است و به نظر من باید در این زمینه تجدید نظر شود و رضایت مردم در نظر گرفته شود.
این کارشناس وجود محدودیت ها و تعرفه های بالا را موجب نارضایتی می داند. در حال حاضر، برخی از کاربران میلیون ها هزینه فیلتر را پرداخت می کنند. گاهی اوقات هزینه هایی که برای فیلترشکن پرداخت می شود تقریباً به اندازه پولی است که برای داده های اپراتور تلفن همراه پرداخت می شود، به عبارت دیگر، کاربران حاضرند در صورت عدم نیاز به فیلترشکن، همان هزینه را به اپراتور تلفن همراه بپردازند. اما این سوال وجود دارد که چرا باید این هزینه را به جای دادن آن به اپراتور، صرف یک بازار سیاه سیاه کنیم.
کشیری خاطرنشان کرد: این سیاست بدی است که در نتیجه آن میلیون ها نفر به استفاده از فیلترشکن معتاد می شوند و میلیاردها تومان به جیب این افراد (فیلترشکن فروشان) می رود. در حالی که می توانستیم این پول را برای توسعه زیرساخت های کشور هزینه کنیم. بنابراین این یک سوال مهم است که به نظر من باید به آن نگاه کرد.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود گفت: رشته فیبر نوری که در اولویت وزارت ارتباطات است اقدامی درست و ایجاد انگیزه برای افراد در این حوزه است، اما زمانی که به طور مستمر محدودیت ایجاد می شود، جذابیت این امر را افزایش می دهد. خدمات کاهش خواهد یافت. علاوه بر این که خدمات داخلی مسیر رشد همواری ندارد، به نظر من باید در این زمینه اتفاقی بیفتد.
وی با بیان اینکه وزارت ارتباطات در نیمه دوم سال گذشته از شبکه های اجتماعی ملی حمایت کرده است، گفت: به جز تعداد مشترکانی که در پیام رسان ها ظاهر شده اند، آمار مشخص دیگری مشاهده نکرده ایم، اولاً تمایل به تغییر. تعداد مشترکین بسته به ماه چطور پیش می رود و از طرفی مصرف پهنای باند هر پیام رسان و رشد استفاده از پلتفرم هایی که محدود بود چقدر است. برای تحلیل بازار، ارزیابی و بررسی روندها به آمارهای دقیقی نیاز داریم که فعلاً به صورت مقطعی اعلام نمی شود، بنابراین خیلی خوب است که این آمارها هم اعلام شود.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات