ایران از سال 1360 با راه اندازی آزمایشگاه فضایی خود وارد فضای زیستی شده و اکنون پس از 10 سال وقفه، جدیدترین کپسول های زیستی خود را با هدف ورود به سایر حوزه های فضایی عرضه خواهد کرد.
به گزارش ICTNN، بر اساس اعلام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، با پخش ویدئویی در فضای مجازی، فعالیت ایران در حوزه فضایی از سال 1380 و با شروع به کار آزمایشگاه فضایی مشخص شد و در این پروژه قرار بود کپسولها به طراحی شود که با آن موجودات زنده بتوانند به طور ایمن به خارج از فضا منتقل شوند، به جو زمین رفته و در آنجا آزمایشاتی انجام دهند و در نهایت با سلامت کامل به زمین بازگردند.
کاوشگر 1 اولین موشک تحقیقاتی ایرانی بود که در سال 2005 به فضا پرتاب شد، اما این ماموریت به دلیل نقص فنی تکمیل نشد.
دو سال بعد، در سال 2007، کاشغر 2 که نسخه ارتقا یافته کاشغر بود، در ارتفاع 50 کیلومتری به فضا پرتاب شد و با موفقیت برخی از اطلاعات را در زمینه تحقیقات زیست فضایی به زمین مخابره کرد.
کاوشگر 3 موشکی بود که قرار بود اولین محموله موجودات زنده را در دهه 1988 به فضا بفرستد. داخل محفظه این کاوشگر کرم ها، لاک پشت ها و موش ها و همچنین انواع خاصی از سلول های بنیادی وجود داشت که با موفقیت به زمین بازگردانده شدند.
کاوشگرهای 4، 5 و 6 بین سال های 1988 تا 1991 به فضا پرتاب شدند و توانستند به ارتفاع 120 کیلومتری رفت و آمد کنند.
اما نهم بهمن سال 91 روز مهمی برای «صنعت فضایی ایران» بود. روزی که میمون خورشید با کاوشگر پایونیر به فضا پرتاب شد و سالم به زمین بازگشت. میمون دوم نیز با کاوشگر تحقیقاتی در سال 1992 به فضا رفت و پس از حدود 15 دقیقه به سلامت به زمین بازگشت.
اما این پایان ماجرا نیست، پس از حدود 10 سال توقف پرتاب کپسول های بیولوژیکی، این بار شاهد دستاوردهای جدید دانشمندان فضایی خواهیم بود. این دستاوردها نه تنها در حوزه فناوری، بلکه در بسیاری از حوزه های دیگر می تواند اتفاقات بزرگی را برای کشور رقم بزند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات