یک کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات معتقد است اگر کاربران دسترسی آزادتری به پلتفرمهای خارجی مانند یوتیوب داشته باشند، ویدیوهای بیشتری مشاهده میشود مگر اینکه مالکیت معنوی ایرانی مزیتی برای یوتیوببرهای خارجی ایجاد کند.
به گزارش ICTNN، یوتیوب اولین و بزرگترین پلتفرم پخش آنلاین ویدئو و محتوا در جهان محسوب می شود که در سال های اخیر توانسته نظر و توجه تعداد زیادی از کاربران را به خود جلب کند.
اگرچه این پلتفرم به دلیل محتوا و درآمدی که در بین کاربران سراسر جهان از جمله کاربران ایرانی دارد از محبوبیت بالایی برخوردار است و چند سالی است که در ایران با محدودیت های دسترسی مواجه است، اما اخیرا همزمان با مناظره های نامزدهای ریاست جمهوری، کاربران همچنین در مورد حذف فیلتر از پلتفرم های محدود سوال کرده اند و اکنون شایعاتی در مورد امکان حذف فیلتر از پلتفرم های خاص از جمله یوتیوب وجود دارد.
اما در این بین برخی معتقدند که حذف فیلتر یوتیوب ممکن است درآمد کاربران ایرانی را تحت تاثیر قرار دهد. در همین راستا، کیوان آقاگرکار – کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات – در گفت وگو با ICTNN، با تاکید بر اینکه رفع فیلترها از چند جهت مورد توجه قرار گرفته است، اظهار کرد: از یک سو، دولت جدید در تلاش است که ایجاد کند. فضای مجازی بازتر برای ارائه به کاربران، و این یک چیز مثبت است.
وی افزود: نکته دیگر این است که هر پلتفرمی با رویکردهای مختلف دارای آثار گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی است. نکته بعدی به پلتفرم هایی باز می گردد که باز شده و در دسترس کاربران قرار خواهند گرفت. زیرا ممکن است پلتفرم هایی که قبلاً در ایران استفاده می شد و رویکردهای مقرون به صرفه ای داشتند مانند اینستاگرام، واتس اپ و تلگرام، بسیار بهتر از یوتیوب باشند، زیرا یوتیوب چندین سال است که در دسترس نیست و کاربران به یک شکل عادت کرده اند. یا یکی دیگر برای داشتن بیشتر خدمات آن. در سایت های ایرانی مشابه وجود دارد.
آقاگرکار تاکید کرد: اما اگر قرار است شرایطی برای رفع محدودیتها فراهم شود، پیشنهاد میشود سه پلتفرم ذکر شده در نظر گرفته شود و اگر رویکردهای سیاسی و امنیتی وجود داشته باشد، ممکن است این اتفاق برای یوتیوب نیز بیفتد.
این کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به مزیت های پلتفرمی مانند یوتیوب ادامه داد: با توجه به اینکه ویدئوهایی از سراسر دنیا در این پلتفرم گنجانده شده است، می تواند فرصتی عالی برای تمامی علاقمندان به سرگرمی باشد. و یادگیری . علاوه بر این، زمینههای اقتصادی از این جهت جالب است که یوتیوب مستقیماً فرصتهای اقتصادی را در اختیار فعالان این حوزه قرار میدهد و بهطور غیرمستقیم میتواند محل و فضایی برای معرفی تجارت باشد.
وی خاطرنشان کرد: اتفاقاً زمانی که مردم دسترسی آزادتری به یوتیوب داشته باشند، ویدیوهای بیشتری مشاهده می شود، مگر اینکه مالکیت معنوی ایران برای یوتیوبرهای خارجی مزیت ایجاد کند، اما در کل حذف محدودیت ها چیز خوبی است و هر چه فضای بیشتری داشته باشید. باز شود، ویدیوهای بیشتری دیده می شود. درست است که ما در ایران معادل ملی هر پلتفرم را داریم، اما هر چقدر فضا را از انحصار خارج کنیم، شرایط برای مصرف کننده و صاحب این پلت فرم بهتر خواهد بود و به نظر می رسد این سوال می تواند حل شود. فرصت خوبی برای فعالان و کاربران این حوزه است.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات