فرآیند انتخابات تنها شامل رای دادن نیست و قبل از آن با ترتیب شروع انتخابات شروع می شود و الکترونیکی بودن هر فرآیند انتخاباتی به معنای انتخابات الکترونیکی یا انتخابات الکترونیکی است، اما آنچه که مردم عادی به آن انتخابات الکترونیکی، الکترونیکی، رای یا رای می گویند. رای گیری الکترونیکی
به گزارش ICTNN، اکثر فرآیندهای انتخاباتی در بسیاری از کشورهای جهان به صورت الکترونیکی انجام می شود، اما آرا همچنان بر روی کاغذ جمع آوری و شمارش می شود. بر این اساس می توان گفت که دوره های متعددی از کامپیوتری شدن انتخابات ایران بدون توجه به روند رای گیری می گذرد و زمانی که این موضوع در سال های اخیر مطرح شد، گفته می شد زیرساخت های لازم برای اجرای آن وجود دارد.
برگزاری انتخابات الکترونیکی از چند جهت حائز اهمیت است. اولاً هزینه های انتخاباتی کاهش می یابد و از سوی دیگر دقت و سرعت روند انتخابات افزایش می یابد. مسئولان بر این عقیده بودند که در انتخابات مجلس و شورا که تعداد نامزدها بسیار زیاد است و شمارش آرا به صورت دستی زمان می برد، انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار شود، اما گفته می شود در انتخاباتی مانند رهبری و رهبری. . انتخابات ریاست جمهوری، بهتر است به روش سنتی انجام شود.
در خصوص جزئیات این نوع انتخابات می توان گفت احراز هویت الکترونیکی از لحظه ورود اطلاعات به دستگاه یک ثانیه طول می کشد، البته در مناطقی که زیرساخت ضعیف تری دارند، احراز هویت حداکثر 10 تا 15 ثانیه طول می کشد. در سال های اخیر در خصوص طراحی و امنیت دستگاه های احراز هویت اعلام شده است که تمامی طراحی های دستگاه ها در داخل کشور انجام شده و دستگاه مشابهی وجود ندارد. تمامی سیستم های رمزگذاری، نرم افزارها و حتی سیستم عامل دستگاه مختص آن دستگاه بوده و در داخل کشور طراحی شده اند.
البته برخی از قطعاتی که تولیدشان مقرون به صرفه نبود یا فناوری آن در داخل وجود نداشت نیز وارد شد. ضمناً دستگاه ها به گونه ای طراحی شده اند که امکان هک آنها بسیار کم بوده و جای نگرانی وجود ندارد، بنابراین شماره ملی ارسال و در بانک اطلاعاتی آن شماره بررسی می شود تا کنترل شود که فرد قبلاً رأی داده است یا خیر. نه علاوه بر موارد ذکر شده، بحث تامین زیرساخت های ارتباطی ضروری و پایدار و حفظ امنیت اطلاعات از اهمیت ویژه ای برای برگزاری کلیه انتخابات الکترونیکی برخوردار است.
در همین راستا دوازدهمین دوره انتخابات شورای اسلامی که قرار است ۲۰ اسفندماه سال جاری برگزار شود؛ نمایندگان شورای اسلامی به وزارت کشور دستور دادند که حداقل در یک هشتم حوزه های انتخابیه دارای کرسی های متعدد مجلس، انتخابات کاملا الکترونیکی برگزار کند.
بر این اساس عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – چندی پیش از برگزاری 20 درصدی انتخابات امسال به صورت الکترونیکی خبر داد و گفت: نقش زیرساخت های ارتباطی در انتخابات بسیار مهم و سازوکار داشتن سرعت بالا است. ارتباط کیفیت و زیرساخت های امن در زمان انتخابات رعایت شده است.
چندی پیش سید محمدتقی شاهچراغی – معاون سیاسی وزیر کشور – از امکان برگزاری الکترونیکی انتخابات در حوزه های انتخابیه که تعداد نمایندگان کم است خبر داد و تاکید کرد که طی روزهای آینده نهایی شدن این اقدام اعلام خواهد شد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات