به گزارش ICTNN، ماجرا از آنجا شروع شد که گفته شد همه کاربران ایرانی به صورت خودکار در حالت استفاده از موتورهای جستجوی گوگل و بینگ قرار گرفته اند که در آن تنظیمات «جستجوی ایمن» فعال شده است. در همین حال، “جستجوی ایمن” برای نمایش محتوای خشونت آمیز و بزرگسالان برای کودکان زیر 13 سال طراحی شده است.
این کارشناس در عین حال می گوید: موتور جستجو یکی از ساده ترین سرویس هایی است که اکنون به این شکل برای ما محدود شده است و این بسیار ناراحت کننده است. متأسفانه تعدادی از کاربران ناآگاهانه می گویند که «جستجوی ایمن» ارجحیت دارد و فکر می کنند که محتوای غیرمجاز دیگر در نتایج جستجو ظاهر نمی شود. اما واقعیت این است که محتوای غیرقانونی این محدودیت که تنها محتوای غیراخلاقی و مستهجن نیست، در حال حاضر شرکتهای حوزه پزشکی و دارویی با مشکلات جدی مواجه هستند، زیرا جستجوهایی که انجام میدهند حاوی محتوایی است که گوگل آن را برای افراد زیر سن میداند. از 13. مناسب نیست اما در کار تجاری خود به تولید این پالایشگاه ها نیاز دارند. نتیجه برخی افراد این است که مشکل خاصی نیست و «جستجوی ایمن» امنیت ایجاد می کند و این بهتر است. اما این رویداد تأثیرات بسیاری دارد; تأثیرات پنهانی که هنوز مشخص نیست و بیشتر این تأثیرات فرهنگی نیز هستند.
افشاری از موتور جستجو به عنوان یک سرویس بسیار حیاتی نیز یاد می کند و بیان می کند: یک اصل به نام «اصل بی طرفی شبکه» وجود دارد و بیش از 10 سال است که طرفداران دامنه اینترنت رایگان به آن پایبند هستند. این اصل مقرر می دارد که اپراتور، ارائه دهنده خدمات و هر شرکتی که در انتقال ترافیک کاربران در شبکه اینترنت سهمی دارد، باید به تمام داده های شبکه اینترنت به یک چشم نگاه کند و بین آنها تفاوت قائل نشود. «جستجوی ایمن» مصداق بارز نقض اصل بیطرفی شبکهای است که سابقه آن را در ایران داریم. به عنوان مثال می توان به تفکیک ترافیک داخلی و خارجی اشاره کرد.
افشاری در ادامه توضیح می دهد: کاربری که به هیچ وجه از VPN استفاده نکرده است، اکنون حتی برای یک جستجوی ساده با مشکل مواجه شده و مجبور به استفاده از VPN است.
این زمانی است که گزارش کسپرسکی نشان میدهد که ایران در سال 2021 رتبه اول آلودگی بدافزار در جهان را به خود اختصاص داده است. کارشناسان امنیت سایبری این مشکل را در نتیجه استفاده از نرمافزارهای ناامن یا به عبارتی بدافزارهایی که برخی از آنها VPN هستند شناسایی کردند.
وی می افزاید: نباید فراموش کرد که همیشه وقتی محدودیت ایجاد می شود، فناوری جلوتر است. در حال حاضر یک سری راه حل برای دور زدن این مشکل بین کاربران رد و بدل می شود. اما این راه حل ها از شدت اتفاقات بد نمی کاهد. زیرا چه تعداد از کاربران اینترنت سواد کافی برای دسترسی به این راه حل ها را دارند؟
این پژوهشگر اینترنتی می افزاید: «تحقیق ایمن» برای کودکان زیر 13 سال است. نه به این معنا که گوگل کاملاً ایمن است. حق کاربران بالای 13 سال دریافت خروجی مورد نظر از گوگل است. با این حال، درصد زیادی از کاربران هنوز نمی دانند چه اتفاقی افتاده است.
میلاد افشاری، کارشناس شبکه و یکی از بنیانگذاران گروه اپراتورهای شبکه ایران “IRNOG”وی در ابتدا با پرداختن به جنبههای فنی این ماجرا تصریح میکند: آنچه در رسانههای مختلف درباره آن بسیار صحبت شده، مربوط به برپایی این رویداد است که چندان پیچیده نیست. در واقع، مشاهده اجباری “جستجوی ایمن” در موتورهای جستجو با ربودن ترافیک DNS از کاربران ایرانی انجام می شود. یعنی زمانی که آدرس IP دامنه Google.com از سرور DNS درخواست می شود به جای اینکه درخواست کاربر به سرور مورد نظر ارسال شود، در طول مسیر هک می شود و سرورهای DNS ایرانی پاسخی را برمی گردانند و این پاسخ یک IP خاص از سرورهای گوگل است. این است که تابع “جستجوی ایمن” به این سرویس اضافه شده است. یعنی هر کاربری، در هر کجای دنیا، با آن آدرس IP خاص از google.com بازدید کند، “جستجوی ایمن” برای او به صورت قفل شده روشن می شود. برای کاربران ایرانی هم همین اتفاق افتاد. هر کسی که از هر شرکت مخابراتی خدمات دریافت می کند، وقتی درخواستی برای دریافت آدرس دامنه google.com ارسال می کند، آن آدرس IP خاص از سرورهای داخلی پاسخ دریافت می کند.
وی همچنین به راه اندازی این کمپین با بیان اینکه من کودک نیستم اشاره می کند: افرادی که این کمپین را امضا کرده اند معتقدند که این تنظیمات باید بازنشانی شود و هرکسی می تواند از جستجوی نامحدود استفاده کند و هر شخصی می خواست عملکرد “جستجوی ایمن” را فعال کند. . به نظر می رسد که جنبه فنی مشکل کم رنگ شده است و اکنون مشکل این است که چگونه این مشکل را حل کنیم. زیرا نکته دیگری نیز حائز اهمیت است این است که افراد بیشتری از VPN استفاده نمی کنند، زیرا امنیت کاربران اینترنت را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. بسیاری از این سرویسهای رایگان VPN آلوده میشوند و باتنتها را روی تلفنهای کاربران نصب میکنند. “جستجوی ایمن” احتمال این اتفاق را افزایش می دهد، زیرا برای یک جستجوی ساده گوگل به یک VPN نیاز است.
افشاری معتقد است نباید در مورد نحوه دور زدن «جستجوی ایمن» زیاد صحبت کرد و توضیح می دهد: مشکل اصلی باید حل شود. ما نمی توانیم این استراتژی ها را به اکثر پدران و مادران خود آموزش دهیم و این باعث ایجاد پیچیدگی می شود و کار را در آینده دشوار می کند.
ICTNN در گفتگو با اهالی حوزه ادبیات، اجرای طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی را مطرح کرده بود.
اگرچه در ابتدا بیش از توضیحات مسئولان مسئول، شاهد اظهارنظرهای مختلف و البته واکنش های فراوان کاربران بودیم، سپس تعدادی راهکار برای دور زدن «جستجوی ایمن» منتشر شد، اما این چند روز پیش است که عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات در این زمینه گفت: امکان محدود کردن دسترسی به مطالب ناپسند، غیراخلاقی و بسیار خشن را توسط خود موتورهای جستجوگر برای رفع نگرانی های خانوادگی فراهم کرده ایم. نه قفل کودک و نه جستجو تغییر نکرده است. بسیاری از کشورها این کار را انجام داده اند.
برخی فکر می کنند «جستجوی ایمن» برای کاربران اینترنت امنیت به ارمغان می آورد، اما برخی دیگر فکر می کنند که این کار به برخی کسب و کارها به ویژه فعالیت های فرهنگی و هنری آسیب می زند و در زمینه امنیت اینترنتی نباید زیاده روی کنیم، به دنبال پرهیز از آن باشیم.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
اما از سوی دیگر، برخی کارشناسان معتقدند ایجاد چنین شرایطی به دلیل نیاز کاربران بالای 13 سال به ویژه شرکت ها به محتوای محدود شده با «جستجوی ایمن»، باعث می شود افراد تمایل بیشتری به استفاده از ابزارهایی مانند VPN داشته باشند. .
البته سال هاست که برخی خانواده ها با افزایش فعالیت کودکان و نوجوانان در فضای مجازی نگران این موضوع هستند و شاید این اقدام حتی نگرانی آنها را از حضور فرزندشان در فضای مجازی برطرف کند.
این کارشناس اینترنت در ادامه به ضرورت وجود الزامات فرهنگی در این زمینه پرداخته و بیان می کند: نظر شخصی من این است که قابل درک است که بسیاری از کاربران با اطلاع از «جستجوی ایمن» دقیقاً متوجه نمی شوند چه اتفاقی می افتد. برخی از مردم فکر می کنند این چیز خوبی است، زیرا امنیت را به ارمغان می آورد و ظاهراً محتوای اصلاح شده فرهنگی را ارائه می دهد. در حالی که اثرات منفی “جستجوی ایمن” می تواند فراتر از اکنون باشد. مردم چه در زمینه فیلمسازی، چه در زمینه کتاب و … می توانند دائماً با گوگل در ارتباط باشند، «جستجوی ایمن» روی همه اینها تأثیر گذاشته است. اگر اهالی فرهنگ، رسانه و هنر نیز در این زمینه پرس و جو کنند، می تواند مفید باشد، زیرا روی کار آنها نیز تأثیر می گذارد.
در چنین شرایطی به سراغ بررسی ابعاد فرهنگی ماجرا رفتیم. آیا این رویداد آثار فرهنگی برای جامعه خواهد داشت؟ یا اهالی فرهنگ و هنر باید چه واکنشی نسبت به این موضوع داشته باشند؟
تحریریه ICTNN شبکه خبری