اعلام حذف بند مسدودسازی شبکه های اجتماعی از طرح حمایتی در حالی صورت می گیرد که اهالی فرهنگ در ابتدای اجرای این طرح نسبت به تاثیرات مسدودسازی شبکه های اجتماعی بر فرهنگ و ادبیات هشدار داده بودند. این در حالی است که در آن زمان بهارستانی ها بارها تکرار کرده بودند که اصلا چنین بندی در طرح حفاظتی وجود ندارد!
به گزارش ICTNN، این طرح که به نظر می رسد همه اقشار جامعه و حتی بنگاه های اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد، ماه هاست که انتقاداتی از تصمیمات مردم بهارستان دارد.
پروژه موسوم به «حفاظت از حقوق کاربران در فضای مجازی» البته سرنوشت سختی داشته است. این طرح علاوه بر اینکه با واکنشها و مخالفتهای زیادی بهویژه شرکتهای دیجیتال مواجه شد، اگرچه در روز دوشنبه 13 مرداد 1400، پشت درهای بسته مجلس از دستور کار مجلس خارج شد، برخی از نمایندگان رای دادند. قرار شد در نهایت با 121 رای این درخواست را پذیرفتند. اما طبق اصل 85 قانون اساسی، با موافقت نمایندگان با این درخواست، قرار شد طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی به جای بررسی عمومی و مخابره در یک کمیته مشترک و ویژه بررسی شود. در گاردین مشاوره در صورت تایید نهایی
این البته چون طرح حفاظت در نهایت به بهارستان بازگشت و در نهم آذرماه برای بررسی بیشتر به مرکز پژوهش های مجلس بازگردانده شد.
اما در این بین در ۲۵ مهرماه که دومین جلسه کمیسیون مشترک «حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی» با حضور همه اعضا و محمدباقر قالیباف، رئیس کمیسیون مختلط تشکیل شد، قالیباف گفت: نباید تحت تأثیر فضای گروه قرار گیرد. او گفت: «آنها مدام می گویند که مجلس قصد دارد پلتفرم ها و شبکه های اجتماعی بزرگ را تعطیل کند. اگرچه این کمیسیون به دنبال چنین سؤالاتی نیست، اما به دنبال قانون گذاری و پر کردن خلأهای قانونی است.»
او حتی درباره فضاسازی رسانهای در مورد تعطیلی اینستاگرام گفت: «بخشی از زندگی مردم در این بستر است. اما این حوزه باید قانون گذاری شود و به این فضا نظم داده شود. مثل همه کشورهای دنیا طبیعی است که قانونگذار در چارچوب قانون این کار را انجام دهد.
امروز پس از حدود دو ماه، رئیس کمیسیون ویژه طرح حفاظت از پیشنهاد حذف بند مربوط به مسدود شدن شبکه های اجتماعی از این طرح خبر داد.
رضا تقی پور، سرپرست پروژه کمیسیون مشترک حفاظت از فضای مجازی در نشست خبری چند روز پیش خود ضمن تشریح روند طرح حفاظت، تشکیل کمیسیون مشترک و روند بازنگری این طرح تا کنون اعلام شده است. تغییرات اساسی در طرح وی یکی از مهم ترین جنجال های این طرح را فیلتر شدن سرویس های خارجی اعلام کرد و در جریان بررسی مجدد، موضوع رفع انسداد سرویس های خارجی از این طرح مطرح شد.
اما در تمام این مدت، از همان آغاز تاریخ، نویسندگان، شاعران، ناشران و غیره. واکنش های انتقادی به این پیشنهاد داشته اند.
سینا دادخواه، داستان نویس وی در خصوص آسیب شناسی اجرای طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی برای حوزه فرهنگ و ادب، با توجه به اینکه در سال های اخیر بخش قابل توجهی از آثار ادبی در فضای مجازی (شبکه های اجتماعی خارجی) منتشر می شود، گفت: هر کسب و کاری، از جمله پست کردن یا اطلاعات در مورد هر رویداد فرهنگی، مانند جلسه معرفی کتاب در اینستاگرام. در واقع مهمترین نقطه تماس اینستاگرام است. اما قبل از اینکه بخواهیم از آنچه نیاز داریم دفاع کنیم، البته چنین طرحی ناقض حقوق شهروندی افراد است. این مهمترین نکته است. یادمان می آید که دوست داریم یک ساعت در اینستاگرام وقت بگذاریم، حتی اگر در مرحله سرگرمی باشد، حق مسلم مردم است.
او گفت: “فرهنگ بخش عمومی دارد، مانند بهداشت و بسیاری از آموزش های اولیه مدنی که در اینستاگرام برای آنها تولید می شود. وقتی این فرهنگ عمومی را هدر می دهند، چیز دیگری است.” این برای فرهنگ نخبگان باقی نمی ماند. به طور کلی معنای اساسی شهروند قرن بیست و یکم با این طرح، کتاب ها، فیلم ها، موسیقی و غیره دیگر زیر سوال می رود. جای خود را دارند
همچنین کریم رجب زاده شاعر وی با انتقاد از این طرح گفت: امیدوارم این اتفاق نیفتد و فضا بسته تر نشود چرا که روابط فرهنگی جامعه را زنده نگه می دارد و جامعه دیگر شادی ندارد. مردم به این فضای مجازی دلبسته اند و اگر آن را از آنها بگیرند بیشتر افسرده می شوند. عواقب خوبی ندارد و توده های مردم به شدت آسیب می بینند.
او البته در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر افکار فرهنگی و نویسندگان در چنین تصمیماتی با گفتن اینکه کدام نویسنده؟ “قلم های وابسته یا قلم های غیر وابسته؟” او گفته بود: اینها دارند کار خودشان را می کنند و اهل فرهنگ هر چه می گویند اینجا گوشه شنوایی نیست. اگر همه اهالی فرهنگ دور هم جمع شوند و بیانیه ای بنویسند، کار خودشان را می کنند.
اسماعیل امینی شاعر، استاد دانشگاه و طنزپرداز وی همچنین اجرای طرح حفاظت را کاری غیرممکن دانست و درباره تخلفات این طرح گفت: بخش دیگر این شیطنت این است که بین اقشار مختلف جامعه که کار فرهنگی انجام می دهند و کارآمد هستند، ارتباط آرامی ایجاد می کند. امروز سرعت انتشار آثار ادبی و هنری و تشکیل جلسات نسبت به روزهایی که فقط به مطبوعات تکیه میکردند یا کنسرتها و کنسرتها و کاستها را برگزار میکردند بسیار بالاست و به نظر من به نفع فرهنگ است. و هنر اما آیا این بدان معناست که فضای مجازی کاملاً شلوغ است؟ یعنی نمک و امثال آنها، درسته؟ اتفاقاً ایرادات زیادی دارد، یکی از عیب های بزرگ این است که مجموعه جعلی، آثار بی نام و دزدی های ادبی و هنری رایج است. با این حال، به نظر من، دوره اینها به سرعت می گذرد، همانطور که با محبوبیت اولیه ویدیو، بیشتر یک ابزار سرگرمی بود، اما بعداً بخش سرگرمی و فرزندان آن به نفع خروج آسان تر کنار گذاشته شدند. از فیلم ها و سریال ها
وی بر لزوم کنترل سیاستمداران توسط نویسندگان تاکید کرد: با این توانایی های فرهنگی و هنری، گستره زبانی و جذابیت محتوا، می توانیم آنقدر محتوا داشته باشیم که اکنون می توانیم آن را داشته باشیم. آنچه ما در مورد فرهنگ، هنر، ادبیات و زبان خود به جهان ارائه می کنیم واقعاً بی رحمانه است.
عبدالجبار کاکایی شاعر و استاد دانشگاه وی با بیان اینکه معتقد است همه کسانی که این تصمیم را گرفتند آگاه نبودند، گفت: من به فضای مجازی و رابطه آن با ادبیات بسیار خوشبین هستم. اغلب با وجود این نظریه که میزان مطالعه کاهش یافته و موضوع به حاشیه رفته است، به نظر من جریان اطلاعات در این فضا زیاد است و آموزش فرهنگی در استفاده از فضای مجازی روز به روز در حال پیشرفت است.
او حتی گفت کسانی که این طرح ها را به مجلس ارائه می کنند باید با بزرگان و اهالی ادب ملاقات کنند و صحبت کنند و با مشورت این کار را انجام دهند، زیرا به حوزه فرهنگ آسیب می زند. نمی دانم با چه فرهنگی نشستند و گپ زدند و به نتیجه رسیدند. این تصمیمات، تصمیمات بزرگ سیاسی هستند و متاسفانه بازخورد بدی دارند.
رضا اسماعیلی، شاعر وی همچنین نگرانی هایی را که گاه مجلس یا برخی نهادهای مختلف در این زمینه مطرح می کند بیش از حد دانست و گفت: فضای مجازی این امکان را برای همه فراهم کرده است حتی اگر در روستایی دور از پایتخت باشد حتی اگر فقط یک تلفن همراه داشته باشد. می تواند با دنیا و دنیا ارتباط برقرار کند و آثار خود را ارائه دهد و نظرات دیگران را در مورد آثارش بداند. فضای مجازی به این ترتیب موجب ارتقای عدالت فرهنگی در جامعه می شود و ما باید از چنین فضایی استقبال کنیم.
وی با ابراز امیدواری از اینکه طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی منجر به بسته شدن و مسدود شدن این فضا نشود، گفت: به خصوص در این شرایط. در حال حاضر بسیاری از افراد نمی توانند در فضای واقعی به کار خود ادامه دهند، اما در فضای مجازی کسب درآمد می کنند و علاوه بر این، خلاقیت بارور است و در نهایت به نوعی نشاط و شادابی فرهنگی منجر می شود که به ایجاد روحیه شادابی نیز کمک می کند. بیشتر در جامعه باشند و کمتر افسرده شوند و مردم بتوانند با آرامش به زندگی خود ادامه دهند.
پلتفرم های کتاب نیز با توجه به اتکا به فضای مجازی از این طرح انتقاد کرده اند.
مهدی محبعلی، مدیر روابط عمومی فیدیبو وی با بیان اینکه طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی آسیب های انکارناپذیری را به همراه خواهد داشت، گفت: این طرح باعث کاهش رغبت و انگیزه مخاطبان کتاب برای مطالعه می شود.
وی با تاکید بر اهمیت شبکه های اجتماعی خاطرنشان کرد: یکی از دلایل اصلی این مخالفت این است که شبکه های اجتماعی یا شبکه های اجتماعی گسترده ای که وجود دارد، یکی از ابزارهای ارائه کتاب و دریافت اطلاعات کامل از کتاب و یکی از کانال هاست. . که عموم مردم بتوانند از طریق آن اطلاعات بیشتری کسب کنند و به مطالعه و کتابخوانی تشویق شوند. بر این اساس فکر می کنم این طرح می تواند آسیب های زیادی به کاربران فیدیبو وارد کند و فکر می کنیم باید در این طرح تجدید نظر شود.
زهرا طالبی کارگردان «L’agence du livre» پس از راهاندازی طرح «حفاظت از حقوق کاربران در فضای مجازی»، وی از اینکه چه مشکلی برای آنها ایجاد میکند ابراز نگرانی کرد و احساس کرد که این امر به ضرر آنها خواهد بود.
او گفت: «فکر نمیکنم هیچ مزیتی برای ما پشت آن باشد، و فکر نمیکنم واقعاً برای ما ضرری باشد». من با همکاران دیگری صحبت کرده ام که همه موافق هستند. گفته می شود که شرکت ها متضرر نمی شوند، اما مطمئناً ضرر خواهند کرد. به نظر من عادلانه نیست که همه چیز را قطع کنیم.
ICTNN/
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات