رئیس سازمان فضایی با اعلام عمر عملیاتی یک ساله ماهواره «چمران-1»، تغییر موقعیت مداری را یکی از مهمترین دستاوردهای این پرتاب دانست و گفت: در راستای اصلاح موقعیت مداری ماهواره. سیستم های نسبت به یکدیگر، ما به چنین فناوری نیاز داریم.
حسن سالاریه در گفت وگو با ICTNN وی گفت: پرتاب روز شنبه 3 شهریور 1403 دومین پرتاب مداری عملیاتی ماهواره «قائم 100» بود و ماهواره «چمران-1» را با موفقیت در مدار قرار داد. این ماهواره بر یک ماهواره بر سوخت جامد است که توسط محققان نیروی هوافضای سپاه ساخته شده است.
وی افزود: این ماهواره بر با این پرتاب گام بسیار مهم دیگری برای تثبیت فناوری ها و افزایش قابلیت اطمینان خود برداشته است.
سالاریه همچنین ماهواره «چمران 1» را یک ماهواره تحقیقاتی دانست که توسط گروه فضایی صائران وابسته به وزارت دفاع به همراه مجموعهای از شرکتهای دانشبنیان و بخشهای تحقیقاتی کشور از جمله پژوهشگاه هوافضا ساخته شده است.
رئیس سازمان فضایی وظیفه اصلی ماهواره «چمران-۱» را آزمایش زیرسیستم ها و الگوریتم های مربوط به کنترل، ناوبری و هدایت ماهواره برشمرد و ادامه داد: اصلاح مدار دقیق و تغییر موقعیت مداری. ماهواره یکی از دیگر عملکردهای این ماهواره است و این بدان معناست که اصلاح مداری را دنبال نمی کند بلکه تغییر مداری را دنبال می کند.
وی در این باره توضیح داد: زمانی که بخواهیم موقعیت فاز ماهواره در مدار ماهواره یا شیب مداری ماهواره در فضا را با مانور مداری تغییر دهیم، نیازمند توسعه زیرسیستم ها و ابزارهای مرتبط و در ماهواره چمران-1 هستیم. این الگوریتم ها که در گذشته روی زمین آزمایش شده اند، قرار است در فضا آزمایش شوند و مورد آزمایش قرار گیرند.
سالاریه گفت: از جمله کاربردهای مهم این قابلیت، ساخت سامانه های ماهواره ای و تزریق تعدادی ماهواره به یکدیگر در مدار خواهد بود. برای تصحیح موقعیت مداری این ماهواره ها نسبت به یکدیگر، به چنین فناوری هایی نیاز داریم.
وی افزود: علاوه بر این، عموماً از این نوع فناوری ها برای ساخت بدنه ها و سازه های فضایی بزرگ استفاده می شود، زیرا اجسام و سازه های فضایی را نمی توان به صورت یکپارچه پرتاب کرد، بلکه باید تکه تکه پرتاب شوند و در مدار جمع شوند و برای این منظور نیاز داریم. تکنولوژی
سالاریه با تاکید بر اینکه اصلاح موقعیت مداری ماهواره ها یکی از مهم ترین فناوری ها است، یادآور شد: امیدواریم در روزهای آینده پس از آزمایش عملکرد هر یک از زیر سیستم های ماهواره، عملیات مداری تغییر موقعیت ماهواره نیز انجام شود. محل است تا از نتایج این دستاورد در پرتاب ماهواره استفاده شود.
دریافت سیگنال از چمران-1
رئیس سازمان فضایی با بیان اینکه ماهواره «چمران-۱» دو بار از آسمان ایران عبور کرد، گفت: در این گذرها با این ماهواره در تماس بوده ایم و خوشبختانه این ماهواره به درستی در مدار قرار گرفت و ما توانست اولین سیگنال های خود را دریافت کند.” .
سالاریه افزود: توانستیم موقعیت ماهواره «چمران 1» را از طریق GPS ماهواره بخوانیم و موقعیت مداری ماهواره دقیقاً همان چیزی است که می خواهیم.
به گفته این مسئول، زیرسیستم های این ماهواره مانند برق و برق ماهواره سالم بوده و فرآیندها در حال انجام است.
وی بیان کرد: امیدواریم فرآیند تثبیت ماهواره به خوبی پیش برود و پس از آن به سمت نقطه زنی دقیق روی زمین حرکت کند و پس از آن عملیات مانور مداری انجام شود.
سالاریه افزود: این فرآیند ممکن است چندین هفته طول بکشد و از آنجایی که تمام مراحل آزمایشی و آزمایشی است، نتایج نهایی پس از موفقیت نهایی اعلام خواهد شد.
سالاریه گفت: عمر ماهواره چمران 1 که در مدار 550 کیلومتری پرتاب شده است، یک سال است.
پارامتر ضبط “Qaim-100”
سالاریه در پاسخ به این سوال که چرا این آزمایش قائم 100 که رکورد 750 کیلومتر را در تاریخ خود به ثبت رساند، تکرار نشد و با تاکید بر اینکه برای این پرتاب نیازی به مدار 750 کیلومتری نبودیم، پاسخ داد: ماهواره حامل “قائم 100” این قابلیت را دارد که ماهواره ها را در مدارهای مختلف در محدوده جرمی و بسته به جرم ها قرار دهد.
وی افزود: بر اساس برنامه ریزی هایی که برای استفاده از ماهواره در نظر گرفته بودیم، ارتفاع 550 کیلومتری را برای «چمران 1» در نظر گرفته بودیم، اما این ماهواره بر سال گذشته رکورد 750 کیلومتر مدار را داشت.
سالاریه تاکید کرد: ماهواره بر قائم 100 قابلیت قرار دادن ماهواره در مدارهای مختلف را دارد.
وی افزود: امسال در نظر داریم از ماهواره قائم 100 برای رسیدن به مدار خورشید عنگا استفاده کنیم. جرم مداری و شیب مورد استفاده برای این منظور متفاوت است و این حامل ماهواره می تواند توده های مختلفی را در شیب ها و ارتفاعات مداری مختلف در محدوده لئو قرار دهد.
رئیس سازمان فضایی ادامه داد: طبیعتاً با افزایش ارتفاع مداری، کاهش جرم ضروری است. زیرا از نظر انرژی، حامل ماهواره باید بتواند انرژی مورد نظر ما را تامین کند. هر چه جرم ماهواره ها بیشتر باشد، مدار کمتر می شود.
برنامه پرتاب های آتی سازمان فضایی در دسامبر و ژانویه سال جاری
رئیس سازمان فضایی در تشریح برنامه پرتاب های آتی این سازمان گفت: برنامه پرتاب ماهواره های کوتسار و هذه با پرتابگر خارجی را در دستور کار داریم.
وی افزود: پرتاب ماهوارههای «فجر» و «ظفر»، پرتاب نمونههای تحقیقاتی سامانه شهید سلیمانی، پرتاب نمونههای دیگر ماهوارههای تحقیقاتی توسعهیافته در بخش خصوصی را نیز در دستور کار خود داریم. و همچنین موسسه تحقیقات فضایی.
سالاریه تاکید کرد: همانطور که پیش بینی کرده بودیم 5 تا 7 پرتاب در دستور کار سازمان فضایی قرار دارد که اولین پرتاب آن در روز شنبه 3 شهریور 1403 با پرتاب ماهواره چمران-1 انجام شد و پرتاب های دیگر نیز می باشد. همچنین برنامه ریزی شده و به زودی بلوک انتقال مداری سامان را خواهیم داشت.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات