وزرای نیرو، راه، شهرسازی و ارتباطات امروز با حضور در صحن دولت به خبرنگاران پاسخ دادند و به سوالات اقتصادی آنها در خصوص فروش ضد لاس زدن، کشف معدنچیان غیرقانونی، تفاهم نامه های آتی در حوزه راه و مسکن با تاجیکستان و روسیه پاسخ دادند. و شاید بتوان گفت مهمترین اخبار اقتصادی امروز (چهارشنبه) نیز به این موضوعات اختصاص داشت.
به گزارش ICTNN، مدت هاست که بحث تعداد ماینرهای غیرمجاز مطرح بوده و حتی برای آن جایزه نیز در نظر گرفته شده است و طبق آخرین آمار اعلام شده از سوی رئیس نظارت و سازمان ماینینگ ارز دیجیتال توانیر، 9650 معدنچی کشف شد. در کشور از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه کشف و ضبط شد.
کشف معدنچیان بر اساس پاداش بود
عباس هم امروز علی آبادی-وزیر نیرو در صحن دولت در پاسخ به سوالی درباره کشف معدنچیان. وی گفت: تاکنون چندین معدنچی غیرمجاز کشف شده اند که برخی از آنها نیز مجوز داشتند یعنی از برق مجاز استفاده می کردند. تعداد خردسالان غیر مجاز زیاد است و با آنها برخورد می شود.
به گفته علی آبادی، کشف معدنچیان نیز بر اساس تخصیص پیش بینی شده از سوی وزارت نیرو بوده است. هر کس صغیر را تحویل دهد ثواب می گیرد. تعداد معدنچیان غیرقانونی کشف شده به ذهن نمی رسد، اما تعداد معدنچیان کشف شده زیاد است.
البته سخنان وزیر نیرو به معدنچیان محدود نشد، علی آبادی همچنین به برنامه های این وزارتخانه برای رسیدگی به اعتراضات اشاره کرد و گفت: برنامه گسترده ای در این زمینه در دستور کار است. وزارت نفت برنامه ای را برای فصل زمستان دنبال می کند و این برنامه اصلی برای تابستان نیز هست و امیدواریم با تحقق این طرح در تابستان سال آینده وضعیت به خوبی بهتر از امسال شود و سال آینده در زمستان انشالله مشکلی نخواهیم داشت.
اعلام اسامی وظیفه ما نیست!
موضوع دیگری که این روزها ممکن است داغ باشد بحث فروش فیلترشکن است. لازم به یادآوری است که فروش فیلترشکن و کسب سود از آنها غیرمجاز است اما جرم انگاری نشده و تلاش می شود تا این امر محقق شود. این سوال علاوه بر غیرقانونی بودن، جرم انگاری نیز هست و طبیعتاً نهادهای ذیربط باید آن را دنبال کنند.
اما امروز چطور ستار هاشمی – وزیر ارتباطات و فناوریهای ارتباطی وی در پاسخ به این سوال که چرا فیلترشکن فروش را اعلام نمی کنید، گفت: اعلام اسامی فیلترشکن های فروش بر عهده وزارت ارتباطات نیست.
به گفته وی، برآورد فروش فیلترشکن بر اساس بررسی های میدانی است و بر اساس این بررسی ها رقم فروش فیلترشکن ها را اعلام کردیم و در صورت شناخت این افراد طبیعتا نهادهای مربوطه وارد این حوزه خواهند شد.
هاشمی همچنین گفت: در خصوص رفع فیلتر در سایر بسترها، طرح مصوب شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلتر همچنان ادامه دارد و در دستور کار قرار دارد. پیگیری این موضوعات متکی به بحث های کارشناسی و زبان مشترک است. تلاش ما این است که راهی را طی کنیم که معتقدیم درست است.
البته صحبت های وزیر ارتباطات به این سوالات اکتفا نکرد و ایشان نیز موضوع را مطرح کردند. رفع فیلتر یوتیوب او همچنین برای دانشجویان اظهار نظر کرد و گفت که یکی از بزرگترین معلمان من که از او چیزهای زیادی یاد گرفتم، یوتیوب است و این مسائل باید در دوره کارشناسی مطرح شود.
تسهیل سرمایه گذاری تاجیکستان در چابهار
امروزه یکی از موضوعات مهم تقویت روابط تجاری با دو کشور تاجیکستان و روسیه است.
فرزانه صادق – وزیر راه و شهرسازی و عضو کابینه دولت چهاردهم وی همچنین یکی از وزرایی است که رئیس جمهور را در سفر به تاجیکستان و روسیه همراهی می کند و امروز در خصوص توافقاتی که با این دو کشور در زمینه راه و مسکن منعقد خواهد شد صحبت کرد.
به گفته این مقام ارشد وزارت راه و شهرسازی، اولین چالش تسهیل سرمایه گذاری از طرف تاجیکستان در چابهار در قالب پروژه ها و سایت های لجستیکی است. تاجیکستان محصور در خشکی است و به آب آزاد نیاز دارد. یادداشتی مبادله می کنیم که می توانیم سرمایه گذاری در چابهار را تسهیل کنیم. قرارداد دیگر مربوط به صادرات خدمات مهندسی هم در زمینه راه و هم در زمینه ساخت و ساز با تاجیکستان است.
وی همچنین افزود: در خصوص قراردادهای روسیه در سال 1402، وزیر وقت به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران با طرف روسی قراردادی در خصوص تکمیل کریدور شمال – جنوب یعنی از رشت تا آستارا امضا کرد. این یکی از موضوعاتی است که در این سفر توافقات بعدی صورت می گیرد تا به اجرای آن نزدیک شود. البته نقشه راه یک ماه و نیم است که با جلسات متعددی که با وزیر حمل و نقل روسیه داشته ایم، برای توسعه حمل و نقل کریدور، ریلی، جاده ای و البته دریایی و بندری در سال 2025 تهیه شده است. نقشه راه که مورد تایید دو طرف قرار گرفت یکی از دستاوردهای این سفر خواهد بود که به امضای دو وزیر حمل و نقل دو کشور می رسد.
باید گفت؛ سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران اخیرا در خصوص سفر رئیس جمهور به تاجیکستان گفته است که دیدارهای اقتصادی و تجاری بین تجار و فعالان اقتصادی دو طرف برگزار خواهد شد. همچنین حدود 20 یادداشت تفاهم در زمینه تجارت، سرمایه گذاری، صنعت آب و برق، خدمات فنی و مهندسی، حمل و نقل، گردشگری و تسهیل ارتباطات عمومی امضا خواهد شد.
همانطور که برخی منابع اخیرا گزارش داده اند، روابط تجاری و اقتصادی ایران و تاجیکستان در سال های اخیر رو به رشد بوده است، اما سهم ایران در بازار واردات تاجیکستان تنها حدود 3.5 درصد است که نشان دهنده ظرفیت بالقوه برای توسعه بیشتر همکاری ها است. . اقتصاد دو کشور همچنین طی سه سال گذشته حجم مبادلات تجاری ایران و تاجیکستان به حدود 300 میلیون دلار افزایش یافته است. با این حال، هدف قبلی برای رسیدن به درآمد 500 میلیون دلاری هنوز محقق نشده است.
یک روز آرام در بازار سهام
با وجود اخبار داغ از پروژه دولت، بورس امروز روز آرامی را سپری کرد و از ثبات نسبی برخوردار است در 5 دی ماه 1403 شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با کاهش 431 واحدی به رقم 2 میلیون و 857 هزار و 311 واحد رسید. در چهار روز کاری گذشته نوسانات این بازار به گونه ای بوده که دو روز منفی، یک روز مثبت و یک روز با ثبات نسبی همراه بوده است.
رادیاتورهای قدیمی خود را تعویض کنید
یکی از اخبار مهم منتشر شده در بخش اقتصادی گزارشی است به نام کاهش 50 درصدی مصرف گاز این در هنگام تعویض رادیاتورهای قدیمی بود. همانطور که در این گزارش اشاره شد، در شرایطی که مصرف گاز طبیعی در فصل زمستان به بیش از 1000 میلیون مترمکعب در روز میرسد، جایگزینی بخاریهای گازی قدیمی با بخاریهای هوشمند میتواند تا 50 درصد مصرف گاز را در بخشهای خانگی و تجاری کاهش دهد بخشی از برای جبران کمبود گاز در نیروگاه ها و صنایع.
ارز چند نرخی یک فاجعه است
یکی از نکات مثبتی که در زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم می توان به آن اشاره کرد و این دولت نیز متوجه این موضوع بود، فاجعه بودن نظام پولی چند نرخی است. از این رو تلاش کرد تا عملا ارز نیمایی را کنار بگذارد و نرخی نزدیک به نرخ تعدیل شده بازار آزاد اعمال کند. وحید شقاقی – کارشناس اقتصادی وی در گفت وگو با ICTNN، گفت: دولت های گذشته نظام پولی چند نرخی را به دلیل تحریم های اقتصادی اعمال شده بر کشور اجرا کردند. اما مشکل اینجا بود که نظام چند نرخی الزاماتی داشت که متأسفانه هیچ یک از دولتهای قبلی آن را رعایت نکردند و نظام چند نرخی بدون الزامات ذکر شده منجر به فاجعه شد که ایجاد و توزیع رانت ارزی قابل توجهی را تشدید کرد. خروج سرمایه از کشور، افزایش کسری تجارت غیرنفتی و کاهش منابع ارزی کشور.
رشد صادرات آبزیان در 9 ماهه امسال
از دیگر مصاحبه های منتشر شده امروز در بخش اقتصادی، اعلام آمار صادرات محصولات شیلاتی است. عباس مختاری – مدیرکل دفتر بهبود، تحول و توسعه کیفیت بازار آبزیان وی اعلام کرد: اگر در 9 ماهه سال گذشته حدود 149 هزار تن فرآورده های ماهی به ارزش حدود 268 میلیون دلار صادر شده است، در 9 ماهه امسال حدود 228 هزار تن فرآورده های شیلاتی به ارزش 361 میلیون دلار صادر شده است. که از نظر وزنی 53 درصد و از نظر ارزشی 35 درصد رشد داشته است.
هزینه معیشت کارگران بر اساس تورم مهرماه اعلام شد
اعلام هزینه سبد معیشت کارگران بر اساس تورم مهرماه یکی دیگر از اخبار مهم منتشر شده در حوزه اقتصادی چهارشنبه آخر ماه رقم خورد. عضو کانون هماهنگی شورای اسلامی کار استان تهران در گفتوگویی اعلام کرد: کمیته حقوق و دستمزد مرکز عالی شوراهای اسلامی کار کشور بهطور جداگانه محاسبه سبد معیشت را آغاز کرده و بر اساس محاسبات این کمیته، رقم به دست آمده است. بر اساس تورم منتهی به مهر ماه و با احتساب شاخصهای معیشتی و استاندارد اندازهگیری مرکز آمار ایران، میانگین اعشار کشور و میانگین قیمتها، 27 میلیون و 650 هزار بوده است. تومان.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات