همزمان با پیشرفت چشمگیر و گسترده هوش مصنوعی در کشورها و کاربردهای فراوان آن، برخی از محققین بر این باورند که علاوه بر اثرات مثبت، می توان آن را تهدیدی جدی برای زندگی انسان دانست.
همانطور که هوش مصنوعی به طور فزاینده ای با فناوری های اطلاعات و ارتباطات (ICT) که سهم قابل توجهی در کسب و کار، جوامع و زندگی ما دارد یکپارچه می شود، تنظیم کننده ها با وظیفه پیچیده به حداقل رساندن تهدیدها و به حداکثر رساندن منافع روبرو هستند. هوش مصنوعی در همه جا فوق العاده مفید و یکپارچه است. فرقی نمی کند که در حرفه پزشکی باشید یا در تولید یا حتی کشاورزی، با کاربردهای هوش مصنوعی سروکار خواهید داشت.
ماشین های دارای هوش مصنوعی قادر به تجزیه و تحلیل و به کارگیری حجم عظیمی از داده های به دست آمده از منابع مختلف برای انجام کارهای مختلف هستند. توسعه هوش مصنوعی دوگانگیهای زیادی مانند ریسکها و فرصتها، انسان و ماشین، محدودیتها و توانمندسازها را ایجاد کرده است، بنابراین تنظیمکنندهها باید با این مسائل و عدم قطعیتها تعامل داشته باشند تا زیرساختی امن و ایمن برای توسعه هوش مصنوعی ایجاد کنند.
روزهایی که هوش مصنوعی یک فرصت فناوری قابل دوام بود، مدتهاست گذشته است. هوش مصنوعی یکی از قدرتمندترین فناوریهای روی کره زمین است و پتانسیل باورنکردنی برای بازتعریف کسبوکار، جوامع و شیوههای زندگی ما دارد. اینترنت در حال حاضر حدود 20 درصد از اقتصاد جهانی را متحول کرده است و این فناوری بقیه را متحول خواهد کرد. علاوه بر موارد فوق، هوش مصنوعی می تواند یک تغییر دهنده واقعی بازی باشد، اما همچنین می تواند اثرات جدی و مشکلات احتمالی ایجاد کند.
اما ممکن است این سوال پیش بیاید که آیا پیشرفت هوش مصنوعی بر انسان تاثیر منفی خواهد داشت؟ در این زمینه گفته شده است که عامل انسانی همیشه مهمتر از تکنولوژی خواهد بود. از سوی دیگر، هیچ نگرانی برای ماشین هایی که وظایف انسان ها را به عهده می گیرند وجود ندارد، بلکه مسئله غرق شدن در باتلاقی از ماشین هایی است که کامل نیستند.
نکته قابل توجه این است که بر اساس گزارش مدیکال نت، محققان سه راه را توصیف کرده اند که هوش مصنوعی می تواند وجود انسان را تهدید کند. اول اینکه هوش مصنوعی می تواند امکان دستکاری افراد را افزایش دهد. در چین و 75 کشور دیگر، دولت در حال گسترش نظارت بر اساس هوش مصنوعی است. هوش مصنوعی به سرعت حجم عظیمی از داده های شخصی، از جمله محتوای ویدیویی گرفته شده توسط دوربین ها در مکان های عمومی را پاکسازی، سازماندهی و تجزیه و تحلیل می کند. در حالی که این می تواند به مقابله با اقدامات تروریستی کمک کند، که یک برنامه مفید است، از سوی دیگر، این داده ها می تواند به افزایش قطبی شدن و دیدگاه های افراطی کمک کند.
این فناوری کاربردهای زیادی در سیستم های نظامی و دفاعی دارد که منجر به پیشرفت در زمینه سیستم های تسلیحات خودکار مرگبار شده و دومین تهدید محسوب می شود. این سلاح های خودمختار می توانند اهداف انسانی را بدون کنترل انسان بر روی آنها مکان یابی، شناسایی و هدف قرار دهند و آنها را به سلاح های کشتار جمعی بدیع و مرگبار تبدیل کنند.
عناصر مخرب، مانند سازمانهای تروریستی، میتوانند سلاحهای خودکار کشنده در اندازهها و شکلهای مختلف را بهطور ارزان به تولید انبوه برسانند و آنها را برای کشتن در مقیاس وسیع پیکربندی کنند. سوم، استقرار گسترده ابزارهای مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی می تواند منجر به از دست دادن ده ها تا صدها شغل در دهه های آینده شود. با این حال، استقرار گسترده ابزارهای هوش مصنوعی تا حد زیادی به تصمیمات سیاسی دولت ها و جامعه و سرعت توسعه هوش مصنوعی، روباتیک و سایر فناوری های مکمل بستگی دارد.
با این حال، تأثیر اتوماسیون مبتنی بر هوش مصنوعی برای افرادی که در مشاغل کم مهارت در کشورهای کم درآمد و متوسط درآمد دارند بدتر خواهد بود. در نهایت، برترینهای مقیاس جهانی مهارتهای نیروی کار، از جمله افرادی که در کشورهای با درآمد بالا زندگی میکنند، در امان نخواهند بود. برای دههها، انسانها رویای ماشینهایی را دیدهاند که باهوشتر، آگاهتر و قدرتمندتر از انسانها باشند، که منجر به توسعه هوش عمومی مصنوعی، ماشینهای نظری مبتنی بر هوش مصنوعی که مستقیماً کدهای خود را یاد میگیرند و بهبود میبخشند، شدهاند. آنها شروع به توسعه اهداف خود می کنند.
در ایران نیز همزمان با گسترش استفاده از این فناوری در سایر کشورها، به آن توجه شده است به گونه ای که اخیرا وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره گسترش خود گفت: شورای عالی فضای مجازی به عنوان یک تصمیم مقتدرانه – در این زمینه در مورد تدوین سند آثار توسعه هوش مصنوعی.
به گفته وی، یک سال و نیم پیش، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مرکز توسعه هوش مصنوعی را در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات راه اندازی کرد و نقشه راه ملی برای توسعه این فناوری در کشور تهیه و در دسترس قرار داد. به سیاستمداران و تصمیم گیران، که بر اساس آن همه دستگاه ها موظف به محاسبه قابلیت های خود برای استفاده از هوش مصنوعی برای ساخت سرویس های هوشمندتر هستند.
به عقیده برخی کارشناسان، جامعه پزشکی و بهداشت عمومی باید نسبت به خطرات و تهدیدات هوش مصنوعی هشدار دهند، همانطور که پزشکان بین المللی برای جلوگیری از جنگ هسته ای دلایل مبتنی بر شواهد در مورد تهدید جنگ هسته ای ارائه کرده اند. مداخله احتمالی دیگر می تواند اطمینان از وجود کنترل و تعادل کافی برای هوش مصنوعی باشد که مستلزم تقویت سازمان های منافع عمومی و دموکراسی است، سپس هوش مصنوعی به وعده خود به نفع انسان ها و جامعه عمل خواهد کرد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات