درمان نارسایی کلیه در مراحل اولیه توسط علم پزشکی امکانپذیر است. به کمک طب مدرن میتوان حتی کاری کرد که بیمار با از دست دادن کلیههای خود طول عمرش افزایش پیدا کند. کلیهها دو اندام لوبیایی شکل در سمت راست و چپ نیمتنه ما هستند که وظیفهشان، فیلتر پسماندهای بدن و خارج کردن آنها از طریق ادرار است.
اگر عملکرد این دو عضو مهم در بدن ما دچار اختلال شود ما با مشکلات جدی مواجه خواهیم بود. در این مقاله همراه ما باشید تا در ابتدا انواع ابتلا به این بیماری را بررسی کنیم و سپس به سراغ راههای درمانی آن برویم. همراه ما باشید.
چه عواملی میتوانند در کار کلیه خلل ایجاد کنند؟
عوامل زیادی هستند که میتواند روند طبیعی کار در کلیه شما را دچار مشکل کنند. اگر کلیهها کارشان به درستی انجام نشود، سموم در بدنتان پخش خواهد شد و احتمال عفونت بالا خواهد رفت. اگر این وضعیت درمان نشود خطرات جدی در انتظار شما خواهد بود. عوامل مختلکننده کار کلیه عبارتند از:
- • برخی از بیماریهای حاد و مزمن
- • قرار گرفتن در معرض سمی آلایندههای محیطی یا برخی داروها
- • کم آبی شدید
- • جریان خون ناکافی به کلیهها
- • ترومای کلیه
یکی از عواملی که شما میتوانید به سادگی خطر آن را دفع کنید، کم آبی است. اگر در طول روز آب کافی را به کلیهها برسانید به احتمال قوی مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد.
انواع نارسایی کلیه کدامند؟
- • نارسایی کلیوی حاد: زمانی که جریان خون به قدر کافی در کلیهها وجود نداشته باشد سموم نمیتوانند از فیلتر گذر کنند. این نارسایی را میتوان با شناسایی دلیل عدم خونرسانی درمان کرد. این عارضه شدت بالایی دارد و باید به سرعت در روند درمانی قرار بگیرد.
- • نارسایی مزمن کلیوی: نارسایی مزمن ایجاد خواهد شد ولی طولانی مدت نیست اما باز هم باید آن را درمان کرد. اگر خون در مواقعی به کلیه نرسد، این اندام شروع به کوچک شدن خواهد کرد و عملاً کاراییاش را پس از مدتی از دست خواهد داد. انسداد طولانی مدت مجاری اداری نیز میتواند باعث آسیب به کلیهها شود. درمان نارسایی کلیه اگر به شکل مزمن باشد در مراحل اول کار سادهای خواهد بود و بیمار مشکلی جدی برایش پیش نمیآید.
- • نارسایی بر اثر ضربه: بسیاری از افراد ممکن است بر اثر ضربه یا تصادف دچار جراحت و آسیبدیدگی شوند. در این شرایط قطع شدن جریان خون و اکسیژن به کلیهها، بسیار خطرناک است و برای نجات کلیه باید فوراً اقدامات لازم را انجام داد.
نارسایی کلیه چه علائمی از خود نشان میدهد؟
این بیماری متاسفانه همیشه دارای علائم مشهودی نیست. بهترین روش برای شناخت آن چکاپ سالیانه و آزمایشهای پزشکی است. با این حال علائمی وجود دارند که ممکن است در برخی از افراد بروز کنند.
- • احساس حالت تهوع به شکل مداوم
- • احساس فشار یا درد خفیف در قفسه سینه
- • خستگی بیش از اندازه و احساس خوابآلودگی
- • احساس گیجی
- • تنگی نفس (اگر دلیل خاصی نداشته باشد)
- • متورم شدن اعضای بدن، مثل پا و دست
- • کم شدن میزان ادرار
آیا نارسایی کلیه درمان دارد؟
بله، با وجود شایع بودن این بیماری باید بدانید که راههای مختلفی برای درمان وجود دارد. بسته به اینکه در چه شرایطی و چه موقعی بیمار برای درمان اقدام کند، راه برای بهبودی او موجود است.
روشهایی وجود دارد که برای پیشگیری از ابتلا به نارسایی هستند. این روشها میتوانند در دوره درمانی نیز مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه انواع درمان این بیماری را بررسی خواهیم کرد.
بررسی درمان نارسایی کلیه در مراحل اولیه
در اولین مرحله از بیماری هنوز هیچ علامت واضحی برای بیمار وجود ندارد. با این حال عملکرد دستگاه کلیوی مختل شده و این عامل میتواند آسیبزا باشد. در این مرحله با تغییر رژیم غذایی، ورزش منظم، خوردن آب به اندازه کافی و ترک استعمال دخانیات، فرد آسیبدیده میتواند سلامتیاش را دوباره به دست بیاورد.
حتی اگر بیماری از این مرحله که گفتیم، یک پله جلوتر هم باشد میشود با نظر پزشک متخصص آن را در نطفه درمان کرد. درمان نارسایی کلیه پس از این دو مرحله سختتر خواهد بود و نیازمند تلاش بیشتری است.
بررسی راههای درمان نارسایی کلیه
درمانهای مختلف برای این عارضه وجود دارند اما ما مهمترین و قویترین آنها را برای شما ذکر میکنیم. دیگر درمانها یا از نظر پزشکی مدرن به اثبات نرسیدهاند یا زمان زیادی از بیمار برای بهبودی خواهند گرفت. پس از فیلتر تمامی این موارد به دو مورد اصلی بر خواهیم خورد. drdr.ir دو روش اصلی برای درمان نارسایی کلیه را دیالیز و پیوند کلیه میداند. در ادامه بیشتر با این روشها آشنا میشویم.
دیالیز
همانطور که میدانید تصفیه خون بر عهده کلیههاست. زمانی که کلیههای ما نتوانند این ماموریت را به درستی انجام دهند، مجبوریم که از یک دستگاه خارجی برای تصفیه خون استفاده کنیم. دیالیز روشی شناختهشده است که این کار را برای ما انجام خواهد داد.
در این روش جریان خونی بیمار با استفاده از تجهیزات پزشکی لازم به دستگاه وصل خواهد شد و خون او در روند تصفیه قرار خواهد گرفت. دیالیز درمان قطعی نارسایی کلیه نیست و تنها میتواند موجب طول عمر بیمار شود.
پیوند کلیه
این روش در حقیقت راهی برای جایگزین کردن یک کلیه بدون کارایی، با یک کلیه سالم است. اگر به سراغ این روش برویم دیگر نیازی به دیالیز نیست و روند طبیعی تصفیه خون در بدن انجام خواهد شد. بهترین دارو برای نارسایی کلیه در این درمان، داروهایی است که سیستم ایمنی را سرکوب کند.
چون اگر بدن نسبت به اندام خارجی مقاومت نشان دهد و آن را پس بزند، درمان موفقیتآمیز نخواهد بود. این روش درمانی دارای عوارض جانبی زیادی است و ممکن است برای همه مناسب نباشد.
چگونه کلیههایی سالم داشته باشیم؟
همه ما عبارت مشهور «پیشگیری بهتر از درمان است» را بارها و بارها شنیدهایم. این جمله یک حقیقت عمیق است و باید به آن عمل کنیم. مصرف دارو بدون نظر و تجویز پزشک روند طبیعی کلیهها را دچار اختلال خواهد کرد. اگر چنین داروهایی در مقادیر بالا مصرف شوند سموم زیادی را وارد بدن میکنند.
مشکلات مربوط به مجاری ادراری نیز اگر به درستی مدیریت نشوند، خطر بروز نارسایی در کلیهها را افزایش خواهند داد. برای داشتن کلیههایی سالم بهتر است که تغذیه و رژیم غذایی سالمی داشته باشید. ورزش کنید و نسبت به درمان بیماریهایی مثل فشار خون بالا، دیابت حساس شوید. درمان این بیماریها ریسک ابتلا به نارسایی کلیه را تا حد زیادی کاهش میدهد.
در مراحل اولیه بیماری، درمان نارسایی کلیه کار سادهای است. فقط کافیست که سبک زندگی خود را اصلاح کنید تا سالمتر باشید. اگر که به مصرف دخانیات یا الکل اعتیاد دارید بهتر است برای سلامتی خود آنها را کنار بگذارید.
اگر این بیماری در مراحل اول درمان نشود، کلیه شما از کار خواهد افتاد و در این صورت مجبور به دیالیز یا عمل پیوند کلیه خواهید بود. با استفاده از روشهای پیشگیری که در مقاله ذکر شد برای همیشه از شر این عارضه در امن بمانید و یک عمر با سلامتی به زندگی ادامه دهید.
بفرست برای دوستات
منبع: https://toranji.ir/2023/05/15/%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%86%D8%A7%D8%B1%D8%B3%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%DA%A9%D9%84%DB%8C%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%B7%D8%B1%DB%8C%D9%82-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C-%D9%85%D8%AF%D8%B1%D9%86/