وی به ماموریت های ماهواره ای «خیام» اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بازار تصاویر ماهواره ای بازار وسیعی است، بنابراین از ارائه تصاویر ماهواره ای 10 متری رایگان تا ارائه تصاویر ماهواره ای با دقت 30 سانتی متر است و این نشان می دهد که این بازار در حال گسترش است ضروری است و ایجاد این اکوسیستم در کشور منوط به حضور فعالان این حوزه است و یکی از بازیگران این عرصه دولت است و بهتر است دولت بازار اولیه این حوزه را تشکیل دهد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
وی نقطه قوت کشور در حوزه فضا را در بخش های بالادستی دانست و گفت: متاسفانه در حوزه خدمات فضایی کمتر کار شده است و این به معنای ضعف کشور در کاربردهای فضایی نیست. فناوری ها، اما کمتر به آن توجه می شود و لازم است شرایط ورود بازیگران مختلف به این عرصه فراهم شود.
شهرابی به پرتاب ماهواره «خیام» با کشوری دیگر اشاره کرد و یادآور شد: کشور مدتهاست درگیر تحریمهای ناعادلانه بوده و همین امر باعث شده از همکاریهای بینالمللی بهره نبریم، اما اکنون شرایط خاصی ایجاد شده است. مانند همکاری با روسیه.
وی با تاکید بر اینکه در زمینه همکاری های بین المللی در فضا نمی توانیم از سایر کشورها درس بگیریم، گفت: در این راستا لازم است همکاری های برابر در حوزه بالادستی و پایین دستی از فضا ایجاد شود. حوزه های بالادستی شامل طراحی و ساخت ماهواره و پرتاب مشترک و همچنین ایجاد سامانه های ماهواره ای از جمله حوزه هایی است که می تواند در همکاری های بین المللی مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: تحولی که در دنیا در این زمینه صورت گرفته این است که شرکت های خصوصی و شرکت های کوچک دانش بنیان به بازیگران اصلی این صنعت در دنیا تبدیل شده اند و انتظار می رود در کشور ما نیز این اتفاق بیفتد.
رئیس کنسرسیوم بنگاه های دانش بنیان فعال در حوزه فضایی ماهواره «خیام» را گامی مهم در توسعه همکاری های بین المللی دانست و تاکید کرد: اگر کشور بتواند از این شرایط به طور برابر و عادلانه همکاری های بین المللی فناوری را توسعه دهد. , میدان مناسب مبارزان این میدان در کشور خواهد بود.
شهرابی خاطرنشان کرد: امسال به نام سال دانش نامگذاری شده است و حتی قبل از این نامگذاری به این نتیجه رسیده بودیم که متناسب با تحولات جهانی در این حوزه باید تحول عظیمی در صنعت فضایی کشور ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه با تلاش های صورت گرفته در کشور تقریباً تمامی فناوری ها و زیرسیستم های فضایی مرتبط توسعه یافته است، گفت: اما در زمینه هایی مانند سامانه های پیشرانه یا توسعه سامانه های ردیابی ستاره ها کمی عقب هستیم اما ساخته ایم. پیشرفت خوبی در زمینه های دیگر
رئیس کنسرسیوم شرکت های فعال در حوزه فضایی تاکید کرد: اگر کشور بتواند از این شرایط به طور مساوی و عادلانه همکاری های فناوری بین المللی را توسعه دهد، زمینه مناسبی برای فناوران این حوزه ایجاد می شود.
دکتر حسین شهرابی در گفت وگو با ICTNNگفت: در حوزه فضایی دو بخش پرتابگر و ماهواره وجود دارد و به نظر می رسد کشور در زمینه توسعه فناوری فضایی از جایگاه مناسبی برخوردار است و زمان تغییر بخش دولتی و کسب و کار دانش بنیان فرا رسیده است. .
مدیرکل یکی از شرکت های فعال در زمینه طراحی و ساخت ماهواره با اشاره به نقش شرکت های دانش بنیان در این همکاری های بین المللی، خاطرنشان کرد: تاکنون شرکت های دانش بنیان در توسعه فضا نقش داشته اند. فناوریها در سایه کارفرمایان دولتی و به نظر میرسد با جایگاه این شرکتها در زنجیره ارزش تولید، حتی میتوان انتظار داشت شرکتهای مبتنی بر دانش به سمت ساخت پرتابگر و ماهواره بروند.
شهرابی افزود: اگر قرار است این شرکت ها وارد حوزه خدمات شوند، دولت باید خدمات آنها را پیش خرید کند.
شهرابی افزود: در مناطق پایین دستی حوزه های کاربردی فناوری فضایی باید در دستور کار قرار گیرد. وقتی محصولی در حوزه فضایی تولید می شود، باید باور داشت که بازار این محصول تنها ایران نیست، بازار کشورهای همسایه نیز هست.
تحریریه ICTNN شبکه خبری