سیانان به نقل از دکتر سوزان آلبرز، روانشناس بالینی در کلینیک کلیولند در اوهایو، نوشت: «سیل ایمیلها، عکسها و صفحات باز میتواند باعث ایجاد استرس و اضطراب زیادی شود که در میان اجداد ما وجود نداشت. اما در دنیای امروز، زندگی روزمره ما عمدتاً ناشی از هرج و مرج دیجیتال است.
تقریباً همه کسانی که از دستگاه های دیجیتال استفاده می کنند در مقطعی با این هرج و مرج مواجه می شوند. اما در برخی موارد، این مشکل رایج می تواند منجر به اختلالی شود که محققان در حال بررسی آن هستند: احتکار دیجیتال (احتکار دیجیتال).
به هم ریختگی دیجیتال در مقابل احتکار دیجیتال
به گفته آلبرز، اگر برای یافتن فایل یا عکس مورد نظر خود مجبور به جستجو در هزاران گزینه باشید، یا اگر تمرکز و انرژی ذهنی شما نسبت به قبل کمتر شده باشد، احتمالاً با به هم ریختگی دیجیتال مواجه شده اید. به هم ریختگی دیجیتال به همان اندازه در دنیای فیزیکی استرس زا است.
این شلوغی دیجیتال می تواند به صورت یک رژه دائمی اعلان ها ظاهر شود، تمرکز را از بین ببرد و سرعت را کاهش دهد.
دکتر امانوئل مدنبرگ، استاد روانپزشکی و علوم رفتاری در UCLA میافزاید: «گاهی اوقات ممکن است بخواهید با نگهداشتن عکسها، یا ذخیره اسناد و فایلهای غیرضروری از دورههای دانشگاه یا مشاغل قبلی، خاطرات خود را حفظ کنید. اما زمانی که این رفتار منجر به ذخیره حجم زیادی از اطلاعات شود، ممکن است به عنوان احتکار دیجیتال شناخته شود.
به گفته وی، این عمل تبدیل به عادت می شود و دلیل اصلی آن اضطراب است و چالش و مشکل اصلی اینجاست که این اضطراب ناشی از ترس از نیاز به اطلاعات در آینده و در عین حال ترس از نداشتن است. آن را قابل دسترس یا ناشناخته
او می افزاید: «اختلال احتکار دیجیتال به نیاز یا تمایل مداوم و غیرقابل کنترل برای ذخیره اطلاعات دیجیتال اشاره دارد، نه صرفاً یک علاقه عادی یا معمولی به ذخیره سازی اطلاعات».
به گفته دکتر سانجایا ساکسنا، روانپزشک و مدیر امور بالینی و تحقیقاتی در بنیاد بین المللی اختلال وسواس فکری جبری در بوستون، حدود 3 تا 5 درصد از جمعیت جهان – معادل حدود 8 تا 12 میلیون نفر در ایالات متحده – از اختلال احتکار دیجیتال رنج می برند.
احتکار رفتاری است که با اختلال وسواس فکری اجباری یا OCD مرتبط است.
یک مطالعه در سال 2019 روی صدها هزار بزرگسال در بریتانیا نشان داد که این رفتار در محل کار رایج است. مطالعه بعدی در سال 2020 چهار نوع رفتار مختلف را در ذخیره سازی دیجیتال نشان داد:
• افرادی که به طور منظم اطلاعات را ذخیره می کنند
• افرادی که اطلاعات را به صورت سازماندهی نشده و بی نظم ذخیره می کنند
• افرادی که اطلاعات را از طرف شرکت ها ذخیره می کنند
• مردم اطلاعات را به دلیل ارتباطات عاطفی قوی ذخیره می کنند و اغلب نگران از دست دادن آن هستند.
دکتر ساکسنا میگوید این که ذخیرهسازی دیجیتال تصادفی به یک اختلال تبدیل میشود به ویژگیها و شرایط فردی بستگی دارد. با این حال، شاخص اصلی این است که این رفتار باعث ناراحتی یا تداخل قابل توجهی در عملکرد روزانه می شود.
چگونه بفهمیم که از اختلال احتکار دیجیتال رنج می بریم؟
اگر این شلوغی دیجیتال فضای زیادی را در دستگاههای شما اشغال کرده است که نمیتوانید سایر دادههای ضروری را ذخیره کنید، یا اگر مرتبسازی آن بیش از حد وقت شما را میگیرد و به هر نحوی در زندگی شما اختلال ایجاد میکند، میتواند نشانهای باشد. . از جمع آوری بیش از حد داده های دیجیتال.
چگونه شلوغی دیجیتال را کاهش دهیم؟
آلبرز می گوید کاهش این حواس پرتی مانند یک عصای جادویی برای سلامت روان عمل می کند. حتی اگر هر روز صبح فقط چند دقیقه وقت بگذارید و ایمیلها و یادآوریهایی را که به آنها نیاز ندارید حذف کنید، بقیه روزتان را آزاد میکند و کارآیی بیشتری خواهید داشت. توصیه کنید:
1- اعلان های موارد غیر ضروری را خاموش کنید و اشتراک هر گونه تبلیغات ایمیلی را لغو کنید. آنها مانند پشه های ذهنی هستند که مدام وزوز می کنند و حواس شما را پرت می کنند.
2- تعیین حد و مرز. زمانی را که صرف بررسی ایمیلها و شبکههای اجتماعی میکنید کاهش دهید و از گزینه برنامههای «بیصدا» یا وضعیت «مزاحم نشوید» در دستگاه خود استفاده کنید. کاهش تعداد حسابهایی که در رسانههای اجتماعی دنبال میکنید نیز میتواند باعث کاهش درهمرفتگی فید و زمان بارگذاری آن شود.
3- حداقل یک روز یا بخشی از روز را به سم زدایی از سموم دیجیتال اختصاص دهید یا از دنیای دیجیتال دور شوید. دور ماندن از دنیای دیجیتال به شما کمک می کند کمتر تحت تاثیر نویز و هشدارهای مداوم اپلیکیشن ها و شبکه های اجتماعی قرار بگیرید. داشتن یک برنامه روزانه مشخص برای کاهش شلوغی دیجیتال و صرفه جویی در موارد ضروری، راه خوبی برای مقابله با این درهم ریختگی است.
اگر متوجه شدید که از وظایف مدرسه یا کار خود غفلت می کنید یا به دلیل درگیر شدن در فضای دیجیتال در روابط اجتماعی خود با مشکل مواجه می شوید، توصیه می شود با یک متخصص بهداشت روان مشورت کنید.
منبع: https://www.itna.ir/news/81896/%D8%B0%D8%AE%DB%8C%D8%B1%D9%87-%D8%A8%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D8%B2%D8%AD%D8%AF-%D8%B9%DA%A9%D8%B3-%D9%BE%DB%8C%D8%A7%D9%85-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D9%86%D8%B4%D8%AF%D9%87-%DA%AF%D9%88%D8%B4%DB%8C-%D9%85%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%AF-%D9%86%D8%B4%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%A7%DB%8C-%DB%8C%DA%A9-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%84-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%D8%AF
تحریریه ICTNN شبکه خبری