بر اساس آخرین اظهارات مسئولان، نظر دولت چهاردهم در خصوص اینترنت ماهواره ای این است که باید از ظرفیت فناوری های نوین در قالب قوانین و قوانین موجود در عرصه بین الملل استفاده شود و با توجه به اینکه بحث حقوق، حقوق سرزمینی است. یا حق فرود در دنیا به رسمیت شناخته شده است اگر در قالب این قانون بین المللی باشد اشکالی ندارد.
به گزارش ICTNN، ارتباطات ماهواره ای به عنوان یک فناوری رو به رشد، اکنون نقشی حیاتی در دسترسی به ارتباطات جهانی و پر کردن شکاف دیجیتال ایفا می کند. با ظهور و گسترش آن برای ارائه خدمات باند پهن، میتوان انتظار تغییرات عمدهای در نحوه اتصال جوامع داشت. به اینترنت متولد شده است.
اینترنت ماهوارهای با توجه به ویژگیهایی مانند انعطافپذیری، تأخیر کم و ارائه ظرفیت و پایداری قابل توجه و ارزان، میتواند کمک زیادی در پر کردن شکاف دیجیتالی در کشور و گزارش مناطق محروم و دورافتاده داشته باشد. لایه زیرساخت و خدمات اصلی معماری نقش دارند.
با توجه به ویژگی های ذکر شده و سرعت بالای توسعه فناوری، ایران نیز به این موضوع توجه کرد و بر اساس معیارها و شرایطی مانند فعالیت قانونی در کشور از آن استقبال کرد. در واقع، طبق قوانین بین المللی، هر اپراتور اینترنت ماهواره ای که مایل به ارائه خدمات در خاک یک کشور است، باید قوانین سرزمینی آن را رعایت کند.
با توجه به رشد این فناوری و استفاده از آن توسط برخی کاربران در کشور، تلاش هایی برای قانونی شدن فعالیت اینترنت ماهواره ای صورت گرفته است. به عنوان مثال، سال گذشته پس از غیرقانونی شدن استارلینک در ایران به دلیل عدم رعایت قوانین سرزمینی آن شرکت در جلسه شورای تنظیم مقررات رادیویی اتحادیه بین المللی مخابرات، این شرکت مجبور به همکاری با ایران شد. و در آن زمان مقامات دولتی سیزدهم اعلام کردند که مقدمات اولین اپراتور اینترنت ماهواره ای در حال انجام است و کمیسیون تنظیم مقررات جهانی (RRB) در آخرین جلسه خود مجددا استارلینک را مجبور به همکاری با ایران کرد.
اما با توجه به اینکه هر از چند گاهی اخباری در خصوص ماهواره استارلینک و حضور برخی از دستگاه های فعال آن در ایران به گوش می رسد، باید دید دولت ها از جمله دولت چهاردهم چه سیاستی در این زمینه دارند. در همین راستا سید ستار هاشمی – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – اخیرا درباره نحوه برخورد دولت با استارلینک توضیح داد: بارها گفتهایم که نگاه دولت استفاده از ظرفیت فناوریهای نوین است اما در قالب قوانین و مقررات. . قوانینی که در عرصه بین المللی وجود دارد، تکلیف «استارلینک» مشخص است.
وی افزود: حق فرود در سراسر جهان به رسمیت شناخته شده است. ما این را در کشور داریم. اگر در قالب این حقوق بین الملل باشد اشکالی ندارد.
گفتنی است وی پیش از این درباره اینترنت ماهواره ای و سیاست دولت چهاردهم در این زمینه گفته بود که این موضوع خارج از بحث دولت ها بوده و یک قاعده و قانون بین المللی بوده که بر اساس آن فعالیت سامانه های ماهواره ای در شرایطی صورت می گیرد که قوانین سرزمینی به رسمیت شناخته شده
وی تاکید کرد: این یک قانون بین المللی است و طبیعتا معتقدند استفاده از فناوری بهره برداری از فرصت هاست و باید در دستور کارشان باشد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات