در حالی که فیلترشکنها و VPNها مانع فیلتر را نفوذپذیر میکنند، خطر مسائل امنیتی ناشی از گسترش این برنامهها مشکلساز است و کاربران در واقع برنامهها را برای استفاده از سایتهای فیلتر شده دانلود و نصب میکنند، بدون اینکه دانش کافی داشته باشند. مشکلی که اخیراً مسئولان به آن تاکید کرده و دستور رسیدگی جدی به آن را داده اند.
به گزارش ICTNN، استفاده از فیلترشکن و آسیب های ناشی از آن از جمله مشکلاتی است که چند سالی است مورد توجه قرار گرفته است. اگرچه استفاده از فیلترشکن ها در گذشته رواج یافته است، اما پس از اعمال محدودیت در برخی از پلتفرم های خارجی طی دو سال گذشته، این آسیب بیش از هر زمان دیگری احساس شده است.
فیلتر شکن چیست؟
تعاریف متعددی برای فیلتر شکن در نظر گرفته شده است، اما به طور کلی می توان گفت که فیلترشکن ها مجموعه ای از روش ها و نرم افزارهای مختلف برای عبور فیلتر هستند. اما از سوی دیگر برخی از نرم افزارهای ارائه شده در. فیلتر شکن ها بدافزارهایی هستند که توسط مجرمان سایبری برای سوء استفاده از کاربران ارائه می شوند.
در همین راستا کارشناسان ادعا میکنند که بدافزار جزو ویژگیهای VPN نیست و این امر برای همه برنامهها صدق میکند و حتی یک برنامه ماشین حساب نیز میتواند بدافزار باشد. اما محدودیتهای برخی پلتفرمها باعث شده است تا افراد به VPN و اپلیکیشنهای ناشناس روی بیاورند، در حالی که امکان دسترسی غیرمتعارف مانند مکان و فهرست مخاطبان و سوء استفاده از این اطلاعات وجود دارد.
اما در دو سال گذشته بارها و بیش از پیش هشدار داده شده است که استفاده از VPN منجر به آسیبپذیری دستگاههای کاربران میشود زیرا نفوذ هکرها به دستگاههای الکترونیکی مانند تلفن آسان میشود. بنابراین به مردم توصیه می شود تا حد امکان از آنها استفاده نکنند. در کنار آلودگی وسایل الکترونیکی، یکی از مشکلات و نگرانیهای ناشی از استفاده از فیلترشکنها، افزایش حملات سایبری در سالهای اخیر است. مشکلی که باعث عزم جدی برای مقابله با شکستگی و آسیب فیلتر شده است.
حدود دو سوم مشترکان تلفن همراه از قطع کننده های مدار استفاده می کنند که بسیاری از آنها از کانال های غیر رسمی می آیند و در نتیجه از تلفن یا سیستم ها به عنوان پلت فرمی برای حمله به زیرساخت های کشور استفاده می شود و به امنیت سایبری آسیب جدی وارد می کند.
فرمان ریاست جمهوری در خصوص فروش فیلترشکن
بررسیها نشان میدهد که نگرانیها در مورد استفاده از فیلترشکنها به دو بخش تقسیم میشود: بخش اول مربوط به فیلترشکنهای رایگانی است که در فضای مجازی وجود دارد و کاربران از طریق آن به صفحات فیلتر شده دسترسی پیدا میکنند و بخش دیگر شامل فیلترشکنهای پولی و هزینه است. بر مردم تحمیل شده است.
در همین راستا از ابتدای دولت چهاردهم امکان نظارت جدی بر فیلترشکن ها مجددا مورد توجه و بررسی قرار گرفت. به عنوان مثال سید ستار هاشمی – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – قبل از دریافت رای اعتماد از اعضای شورای اسلامی به این نکته اشاره کرد که استفاده از فیلترهای ضد فیلتر در فضای مجازی آسیب هایی به ویژه افزایش هزینه های خانوار را به همراه داشته است. هزینه ها علاوه بر این، بسیاری از حملات سایبری از طریق فیلترشکن های نصب شده غیرقانونی روی تلفن ها رخ می دهد.
در همین راستا موضوع فروش فیلترشکن در اولین جلسه شورای عالی فضای مجازی دولت چهاردهم به ریاست مسعود مزکیان مطرح شد. رئیس جمهور در این دیدار با اشاره به موضوع فروش فیلترشکن توسط برخی افراد سودجو، با بیان اینکه برخی با فروش فیلترشکن درآمد میلیاردی دارند که به صلاح کشور ما نیست، دستور داد با دقت و جدیت به این سوال رسیدگی شود. و تصمیم گیری در این مورد و به طور کلی باید زمینه های غالب چنین مواردی اتخاذ شود.
مشکلی که اخیرا وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این زمینه اعلام کرد، طبق آمار گزارش های منتشر شده، به طور متوسط حدود دو سوم مشترکان موبایل از فیلترشکن استفاده می کنند که بسیاری از آنها از کانال های غیر رسمی به دست می آیند و این باعث می شود تلفن ها یا سیستم ها به عنوان بستری برای حمله به زیرساخت های کشور مورد استفاده قرار می گیرند که به طور جدی امنیت سایبری را تضعیف می کند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: استفاده از فیلترشکن باعث افزایش هزینه های مالی به کیف پول خانوارها و در نتیجه گردش مالی غیرشفاف می شود. بررسی ها نشان می دهد بخشی از این اقتصاد غیرشفاف از جیب دولت خارج شده و به جای اینکه برای توسعه زیرساخت ها استفاده شود، وارد بازار غیرشفاف می شود. از نظر فرهنگی، فرزندان ما در معرض محتوای مختلفی قرار گرفتهاند که نگرانیهایی را ایجاد میکند. در مطالبی که قبل از 1401 وجود داشت و در فضای محدودیت چنین چیزی ندیده بودیم.
هاشمی درباره وابستگی های نسبی فروشندگان فیلترشکن تصریح کرد: در این زمینه کارهای امنیتی و اطلاعاتی انجام شده است اما به دلایل زیادی ممکن است این کار چندان مفید نباشد. در کوتاه مدت ممکن است کمک کند، اما در دراز مدت راه حلی نیست. اگر روی گردش مالی فروش آنتی فیلترهای ساخته شده در داخل کشور تمرکز کنیم، این مبالغ به ارزهای دیجیتال می رود و عملا قابل ردیابی نیستند.
قبل از بحث فروش فیلترشکن و فیلترشکن در دولت چهاردهم، در سال های اخیر اقداماتی در این زمینه انجام شده بود. یعنی در دولت سیزدهم مسئولان اعلام کردند که فروش فیلترشکن و کسب سود از آنها ممنوع است اما این امر جرم انگاری نشده و تلاش می شود علاوه بر غیرقانونی بودن این موضوع جرم انگاری شود. و البته نهادهای ذیربط باید آن را پیگیری کنند. چندی بعد اعلام شد که قوه قضاییه با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سایر نهادهای ذیربط با فروشندگان غیرمجاز VPN و فیلترشکن ها برخورد کرده و متخلفان را مجازات می کند.
بر اساس این تصمیم، تولیدکنندگان، فروشندگان و توزیع کنندگان VPN و فیلترشکن غیرمجاز مشمول مجازات ماده 753 قانون مجازات اسلامی و در مورد اشخاص حقوقی علاوه بر مجازات مقرر در ماده 753. در مقابل مؤسسه تجاری یا تجاری متخلف، لغو امتیازات و تعطیلی نیز صورت خواهد گرفت.
آیا انجام تجارت با فروشندگان فیلتر موثر است؟
به گفته کارشناسان، گاهی اوقات فروشندگان فیلترشکن مشخص نیستند و کار فروش در فضای مجازی، از طریق ایمیل و پیام رسان، با تبادل دو کد انجام می شود و شاید بسیاری از افرادی که این خط را ارائه می دهند، به راحتی قابل شناسایی نباشند. مانند بسیاری از خطوط شماره تلفن اصلی که در آن خدمات تبلیغاتی و تبلیغاتی ارائه می شود و می تواند منجر به مواردی مانند کلاهبرداری شود، به نظر می رسد دستگیری و مجازات فروشندگان فیلترشکن نمی تواند مانعی برای فردی باشد که به هر نحوی باید حضور داشته باشد. در این فضا
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات