مدیر مرکز نوآوری نکسترا با اشاره به سند ملی هوش مصنوعی و تاکید بر اینکه چشم اندازها در این سند مشخص نیست، گفت: اینکه سند هوش مصنوعی در کشور داریم خوب و بسیار رضایت بخش است، اما این سند باید در اسرع وقت توسط اساتید بازنگری شود.» و متخصص شوند و ما را در انجام اقدامات اجرایی این سند یاری کنند.
حسین بیانی در گفت وگو با ICTNNگفت: Nextra شتاب دهنده ای است که تیم های دارای ایده های نوآورانه و سودآور را در 5 حوزه “اینترنت اشیا”، “شهر هوشمند”، “امنیت سایبری”، “تکنولوژی های ارتباطات و مخابرات” و “بلاک چین” ارزیابی می کند و در صورت تایید این مرکز تلاش می کند امکاناتی را فراهم کند که تیم ها بتوانند مدل کسب و کار خود را داشته باشند، بازاریابی انجام دهند، مشاوره فنی و تجاری دریافت کنند و فضای اداری و آموزشی کار مناسبی داشته باشند.
وی یکی از مشکلات سند ملی هوش مصنوعی را اجرای آن دانست و افزود: در این سند سوالات جالبی مطرح شد اما در آن به چگونگی تحقق چشم اندازهای این سند اشاره نشده است.
بیانی عدم شفافیت زیرساخت های مورد نیاز برای دستیابی به اهداف و ماموریت ها را از دیگر چالش های این سند برشمرد و ادامه داد: از سوی دیگر در این سند بر ایجاد زیرساخت پردازش اگزافلاپس برای اجرای سامانه های پیشرانه در مقیاس بزرگ تاکید شده است. . پروژه ها، اما واضح است. مشخص نیست این زیرساخت چگونه فراهم خواهد شد. چون در حال حاضر در تحریم هستیم و اگر این زیرساخت ها توسط شرکت های خارجی تامین شود، قرار است به چه کسانی خدمات داده شود و اگر شرکت های خارجی از ارائه خدمات به ما امتناع کنند، توسعه این زیرساخت ها چه می شود؟
بیانی تاکید کرد: اینکه سند هوش مصنوعی در کشور داریم اتفاق خوبی است و بسیار خوشحال کننده است، اما این سند باید هرچه سریعتر توسط اساتید و صاحب نظران بررسی شود و به ما کمک کنند تا در جهت اجرا گام برداریم. این سند اگر در خط مقدم علم و فناوری هوش مصنوعی تنها باشیم، بسیاری از مشکلات ما حل نخواهد شد.
مدیر مرکز نوآوری نکسترا با طرح این پرسشها درباره اینکه در متن سند درباره شرکتها چه اندیشیده شده و برای هزینههای آن چه اقداماتی انجام شده است، خاطرنشان کرد: اینها سؤالات اساسی ما در مورد این سند است و اکنون زمان تمرکز است. روی این سند، سپس آن را اصلاح و بازنویسی کنید.
بیانی با بیان اینکه سند تدوین شده در زمینه هوش مصنوعی نمی تواند سند برنامه کشور در این حوزه باشد، گفت: حتی تصور نمی کردم این سند یک طرح اجرایی بزرگ در این حوزه باشد، بلکه ظاهر زیبا و توصیه هایی بدون توجه به این موضوع است. بسته به زیرساختی که اجرا شده باشد یا خیر.
وی افزود: در این سند تمرکز بر توسعه موتورهای پردازشی و زیرساخت ها است که روی آن تمرکز کرده ایم. اما مشکلات زیرساختی جدی در کشور وجود دارد. چرا که هنوز موضوع حاکمیت داده در کشور نامشخص است و داده ها به راحتی در دسترس محققان نیست تا منجر به تولید علم و محصول شود.
بیانی افزود: از سوی دیگر زیرساخت های فرآوری بسیار محدود و با هزینه های بالاست. این موضوع چالش هایی را برای کشور در حوزه زیرساخت های هوش مصنوعی ایجاد کرده است.
مدیر مرکز نوآوری نکسترا در خصوص فاصله کشور با سایر کشورها در زمینه تولید فناورانه، یادآور شد: مهم ترین اتفاقی که در این زمینه باید بیفتد این است که داده ها وجود داشته باشد و از آنها برای آموزش یک پردازشگر استفاده شود. موتور ، اما در حال حاضر در حال حاضر، داده های مورد استفاده در این زمینه منبع باز است. به این معنا که کشورهای دیگر داده های خود را برچسب گذاری کرده و مدل های هوش مصنوعی یا مدل های شبکه عمیق را آموزش داده و به صورت متن باز منتشر کرده اند و ما آن مدل ها را دریافت کرده و از آنها استفاده می کنیم.
وی افزود: امارات 20 سال است که اقدام به جمع آوری چهره ها می کند در حالی که گوگل نیز داده ها را با روش هایی برچسب گذاری می کند و ما به ایجاد زیرساخت در این حوزه یا ایجاد این فرآیند در کشور فکر نکرده ایم. اگر این بخش وارد این حوزه شود، با چالش هایی مانند حفظ حریم خصوصی مواجه خواهد شد و هنوز زیرساختی برای جمع آوری و برچسب گذاری داده ها وجود ندارد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات