پس از انتشار دومین گزارش از وضعیت اینترنت در ایران توسط انجمن تجارت الکترونیک تهران، بررسی های انجام شده توسط کارشناسان و تحلیل گران حاکی از نکات و ابهامات خاصی در رابطه با اطلاعات ذکر شده در این گزارش بود که حاکی از وجود اشتباهات و خطاهای خاصی بود. شکاف هایی در بخش های خاصی از گزارش مذکور.
به گزارش ICTNN، در بخشی از گزارش انجمن تجارت الکترونیک گفته شد که هنوز امکان استفاده از اینترنت بدون فیلترشکن برای ایرانیان وجود ندارد و منطق استفاده از فیلترشکن علاوه بر تحمیل یک هزینه ماهانه چندین تریلیون سبد معیشتی همه خانوادههای ایرانی به دلیل افزایش آسیبپذیری تجهیزات دیجیتال کاربران، نفوذ و نشت اطلاعات تجاری و افزایش مزاحمتهای سایبری است. اما تحلیلگران معتقدند که در این جمله دو گزاره 1. هزینه چند تریلیون کاربر 2. افزایش نفوذ و آسیب پذیری تجهیزات دیجیتال کاربران بدون استدلال فنی مطرح شده است.
برای قسمت اول هزینه چند هزار میلیاردی، سخنرانی نمایندگان مجلس، گزارش تابستان 1402 شرکت یکتا نت، برآورد مالی حداقل 64 درصد استفاده از فیلترشکن ها به تفکیک جمعیت بر اساس گزارش کمیته در صورتی که هیچ یک از ارزیابی های علمی توسط کاربران استفاده نشده باشد، در مورد صنایع و معادن مجلس 30 مرداد 1402 استناد می شود.
لازم به ذکر است که در بخش دوم یعنی افزایش ضریب نفوذ و آسیب پذیری تجهیزات دیجیتال کاربران، ارزیابی علمی در این زمینه ارائه نشده است.
از سوی دیگر بررسی ها نشان می دهد که در صفحه سوم این گزارش، نمودارهای ارتباطی حاوی خطاهای متعددی است. مثلاً افتا زیرمجموعه وزارت ارتباطات نیست و ارتباط ساختاری با آن ندارد. علاوه بر این، امنیت شبکه هیچ رابطه ساختاری با کمیسیون نظارتی ندارد.
علاوه بر موارد ذکر شده، پهنای باند بین المللی ربطی به کارگروه اقتصاد دیجیتال که دبیرخانه آن در وزارت اقتصاد است و عمر کارگروه اقتصاد دیجیتال دو سال است، ندارد. نکته دیگر اینکه مدل اقتصادی به شورای عالی فضای مجازی مرتبط است نه به کمیسیون تنظیم مقررات.
در بخشی دیگر از این گزارش به اختلالات پرداخته شده و ابهاماتی در این زمینه وجود دارد. کارشناسان این حوزه می پرسند چرا در سال های اخیر تعداد قطعی ها بررسی نشده است تا مشخص شود روند قطعی ها در لینک بین المللی یا در شبکه انتقال بهبود یافته است یا خیر؟ یا چرا منبع مشکل، گزارش رسانه ای است تا داده های فنی؟
بخش تحلیل رتبه بندی اختلال یا سانسور ایران بر اساس 100 و 300 سایت برتر Similarweb می باشد. اما بیش از 70 درصد استفاده ها (ترافیک داخلی و خارجی) جزء سبد مصرفی این 100 یا 300 سایت (همه خارجی) نیست.
به گفته کارشناسان، از 100 سایت برتر SimilarWeb، بیش از 13 سایت برای کاربران ایرانی ممنوع است و کاربر در واقع احساس اختلال در دسترسی می کند، پس کافی است این 13 سایت را از لیست بررسی کاربران حذف کنید.کاربران ایرانی. ، به طوری که رتبه ایران دچار تغییر اساسی در طبقه بندی اغتشاشات می شود.
در بخشی دیگر از گزارش ادعا شده است که افزایش تاخیر به دلیل مشکل در پردازنده تجهیزات فیلترینگ است، اما هیچ مدرکی برای این موضوع ارائه نشده است. همچنین در این گزارش ارقامی در مورد حجم ترافیک کاربران ایرانی در Cloudflare ذکر شده است اما اطلاعاتی از نحوه محاسبه آن ارائه نشده است.
نویسنده در بخشی دیگر از این گزارش از فیلترینگ صحبت می کند و باز هم بر اساس ۱۰۰ سایت برتر Similarweb رتبه اول ایران را در جهان عنوان می کند. اما در این گزارش ذکر نشده است که چند درصد از این وب سایت های گزارش شده در دولت فعلی و چند درصد در دولت قبل مسدود شده اند. بررسی ها نشان می دهد 51 سایت بدون مشکل، 14 سایت ممنوع، 35 سایت، 30 سایت در دولت قبل و 5 سایت در دولت سیزدهم فیلتر شده اند.
به طور کلی، سرعت ارتباط مستقیمی با حضور CDN در آن کشور دارد. در 50 کشور مورد بررسی انجمن، به جز 3 کشور، بقیه دارای CDN Cloudflare هستند و سه کشور ایران، ونزوئلا و اروگوئه بدون CDN (حداقل ظاهرا) هستند و ایران و ونزوئلا نیز در جدول آخر حضور دارند.
بخش دیگر این گزارش شامل پیوست و فهرستی از سایتهایی است که ظاهراً توسط این انجمن فیلتر شدهاند. به عنوان مثال در ضمیمه 1 اشاره شده است که 25 سایت را سایت های مختل می گویند. اما از این 5 سایت ممنوعه، 4 سایت فیلتر شده، 1 سایت در دولت قبل فیلتر شده است. 16 سایت بدون مشکل در دسترس هستند.
همچنین در بخشی دیگر از این گزارش 150 سایت به عنوان سایت های فیلتر شده و غیر حساس ذکر شده است که پیشنهاد می شود فیلتر نشوند. در میان این سایت ها، 43 سایت ممنوع است. 33 سایت نه فیلتر هستند و نه تحریم، می توان به cmu.edu اشاره کرد که سایت دانشگاه معروف کارنگی، pixlr یا حتی دانشگاه کلمبیا است.
در ضمیمه های دیگر این گزارش، سایت هایی برای بازگشایی پیشنهاد شده که یا اصلا فیلتر نشده اند و یا توسط سرویس دهنده آی پی های ایرانی توقیف شده اند و البته وزارت ارتباطات با راه اندازی آنتی ویروس تمامی این سایت ها را مسدود کرده است. خدماتی مانند https://403.online که در اختیار کاربران قرار می گیرد را تحریم می کند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات