همزمان با شتاب و توجه کسب و کار اینترنتی ماهواره ای جهان، چندی پیش خبر جدیدی مبنی بر مقدمات فعالیت قانونی اولین ارائه دهنده اینترنت ماهواره ای کشور منتشر شد.
به گزارش ICTNN، موضوع فعالیت اینترنت ماهواره ای در ایران مدت ها پیش مطرح شده بود، اما به صورت جدی و همزمان با اعمال محدودیت برای برخی پیام رسان های خارجی است که مسئولان ذیربط از جمله وزیر ارتباطات در این باره اظهار نظر کردند. شرایط فعالیت قانونی آن در کشور.
در تعریف این نوع اینترنت گفته شد که امواج از طریق ماهواره ارسال می شوند و کاربر باید برای دریافت آنها از تجهیزات ویژه یعنی دیش ماهواره و گیرنده استفاده کند. همچنین گفته شد با توجه به گرانی تجهیزات مورد نیاز، در صورت فراگیر شدن این نوع اینترنت، می توان تجهیزات آن را با قیمت کمتری تولید کرد و یا حتی سیم کارت هایی مانند سیم کارت هایی که در تلفن ها استفاده می شود توسط ماهواره تولید کرد. هنوز برای انجام این مراحل خیلی زود است.
سامانههای ماهوارهای به دلیل ویژگیهای ذاتی خود مانند پایداری، انعطافپذیری، تأخیر کم و تأمین ظرفیت قابل توجه و ارزان، میتوانند کمک شایانی در پر کردن شکاف دیجیتالی در کشور و سیگنالدهی به مناطق محروم و دورافتاده داشته باشند و بهعنوان یک امر مهم کمک کنند. بخشی از لایه زیرساخت و خدمات اساس معماری شبکه ملی اطلاعات یک بازیگر است. در همین راستا، شرکت فضایی اسپیس ایکس پروژه اینترنت ماهواره ای «استارلینک» را در سال 2015 با هدف ارائه پوشش گسترده اینترنتی راه اندازی کرد.
این پروژه ایده اصلی ایلان ماسک، میلیاردر علاقه مند به فضا است. سپس شرکت فضایی SpaceX اعلام کرد که قصد دارد هزاران ماهواره را به مدار زمین بفرستد تا اینترنت را در سراسر جهان در دسترس قرار دهد. در همین راستا همزمان با راه اندازی اینترنت ماهواره ای در برخی کشورها، بحث عملکرد آن در ایران نیز مطرح شد و البته تاکید شد که این فناوری تنها در صورتی مورد استقبال قرار می گیرد که بخواهد به صورت قانونی در کشور فعالیت کند.
سرانجام پس از پیگیری های انجام شده در اوایل تابستان امسال، اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) اعلام کرد که ارائه خدمات توسط استارلینک به مرزهای جمهوری اسلامی ایران به دلیل عدم رعایت قوانین سرزمینی غیرقانونی است. .
طبق یکی از مصوبات ITU، ارائه خدمات توسط یک شرکت خارجی در داخل مرزهای کشور دیگر منوط به اخذ مجوز از آن کشور است و بررسی های انجام شده نشان می دهد که استارلینک هیچ مجوزی دریافت نکرده است. مجوز از جمهوری اسلامی ایران برای ارائه اینترنت ماهواره ای این کار را انجام نداد.
چندی پیش در آخرین جلسه شورای تنظیم مقررات رادیویی اتحادیه بین المللی مخابرات یا RRB، اسپیس ایکس برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران برای ارائه خدمات اینترنتی خود از طریق ماهواره دعوت شد. در این جلسه اسناد و مدارک تکمیلی ایران در خصوص فعالیت غیرمجاز سامانه ماهواره ای استارلینک در ایران بررسی شد و جلسه به اتفاق آرا تشخیص داد که خدمات اینترنت ماهواره ای ارائه شده توسط این شرکت مغایر مقررات بین المللی و اسپیس ایکس (مالک اینترنت) استارلینک است. ماهواره) و کشورهای مسئول سریعاً قوانین سرزمینی ایران را رعایت کرده و نسبت به اخذ مجوز فعالیت در ایران از طریق مراجع نظارتی کشور اقدام کنند.
از این رو گام مهمی برای قانونی شدن فعالیت استارلینک در کشورمان برداشته شده است تا امکان استفاده قانونی هموطنان از این سرویس فراهم شود.
خبری در این باره نبود تا اینکه چندی پیش اعلام شد مقدمات فعالیت قانونی اولین ارائه دهنده اینترنت ماهواره ای در ایران در حال انجام است. در خصوص جزییات این پرونده می توان گفت که بر اساس سیاست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که تعامل با شرکت های بین المللی ارائه دهنده خدمات ارتباطی را که قوانین سرزمینی کشورمان را به رسمیت می شناسند، در اولویت قرار داده و پس از ماه ها مذاکره با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اپراتور خدمات اینترنتی ماهواره YahClick وابسته به شرکت یاهست، این شرکت روز جمعه 24 آذر در سرکنسولگری ایران در دبی و با حضور معاون وزیر ارتباطات و از سوی رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران تحویل داده شد. ایران. مشاور وزیر ارتباطات بین الملل، معاون توسعه راهبردی و تنظیم بازار و تعدادی از مدیران ارشد سازمان، قوانین حق فرود مصوب کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات کشور را رسما پذیرفتند.
با امضای این سند توسط اپراتور یاهست و پس از انجام مراحل اداری لازم، مجوز فعالیت در ایران برای ارائه خدمات اینترنت ماهواره ای به این شرکت اعطا می شود.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات