منتقدان آژانس فضایی
شهرابی خاطرنشان کرد: در نامههایی که به رئیسجمهور فرستادیم، یادآور شدیم که اگر بخش خصوصی و گسترش صنعت فضایی جدی گرفته شود، کشور میتواند گامهای بلندی بردارد و در صحنه بینالمللی موضعگیری کند. اوقات خوبی برای خود داشته باشید.
شهرابی با اشاره به اقدامات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حمایت از بنگاه های دانش بنیان و فناوری، خاطرنشان کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باید واگذار شود و ما در این مجموعه خصوصی بیشترین کمک و کمک را داشته ایم. حمایت معاونت علمی
برگزاری نمایشگاه فضایی با حضور بازیگران سنتی فضایی
رئیس کنسرسیوم شرکت های فعال در حوزه فضایی با اشاره به برپایی نمایشگاه دستاوردهای فضایی در حاشیه جلسه شورای عالی فضایی، گفت: بخش خصوصی در این زمینه حرف های زیادی برای ارائه دارد و به نظر می رسد افراد درگیر در این نمایشگاه نمی خواستند ببینند در بخش خصوصی چه می گذرد.
پس از 10 سال جلسه شورای عالی فضایی برای رسیدگی به حوزه فضایی در حالی برگزار شد که نمایشگاهی از دستاوردهای این حوزه به رئیس جمهور ارائه شد، اما بخش خصوصی فعال در این حوزه در این نمایشگاه غایب بود و فعالان بر این باورند که اکنون عزم کشور بازگشت به فضا است، باید با رویکردی جدید به حضور بخش خصوصی به صنعت فضایی بازگردیم وگرنه نباید انتظار خاصی در این حوزه داشت.
دکتر حسین شهرابی، رئیس کنسرسیوم شرکت های فعال در حوزه فضا در گفت وگو با ICTNNوی با استقبال از جلسه شورای عالی فضایی گفت: از منظر دیگر این موضوع نگرانی هایی را ایجاد کرده است. زیرا نگرانی هایی که ما پیش بینی می کردیم در حال ظهور هستند.
رئیس کنسرسیوم شرکتهای فعال در حوزه فضایی با طرح این سوال که اگر این مقایسهها صورت نگیرد، رئیسجمهور از کجا باید بداند که راه درست در این حوزه چیست، گفت: تصور من این است که بازیگرانی که مسئولیت داشتند. از برگزاری این نمایشگاه، عمداً نمیخواست بخش خصوصی را ببیند و نمیخواست پرش از بخش خصوصی در صنعت عرضه شود..
او میگوید: «وقتی شرکتهایی مانند SpaceX و Planet Lab در این مدار هستند، و زمانی که استارتآپهای کوچک با حمایت اندک بازیکنان کم میشوند، نمیتوانید با بازیکنان سنتی گذشته بازی کنید.
وی ادامه داد: علاوه بر پروژههای فضایی که در بخش دولتی با اعتبارات نزدیک به 10 تا 15 میلیون دلار اجرا میشود، در بخش خصوصی نیز میتوان به مبلغ یک تا 2 میلیون دلار انجام داد.
به گفته رئیس کنسرسیوم شرکت های فعال در حوزه فضایی، اکنون که دولت سیزدهم مصمم به توسعه صنعت فضایی است، بهتر است به فناوران و مبتکران این حوزه توجه شود، زیرا در دنیا پس از حکاکی در در این حوزه هم اکنون این شرکت ها در بخش خصوصی هستند که با هزینه کمتری فضا را تسخیر کرده اند.
شهرابی با اشاره به محدودیت بودجه دولت برای حمایت از کسب و کارها، گفت: خیلی خوب است که اراده دولت در صنعت فضایی شکل گرفته است، اما این تقاضا باید به اکوسیستم عمومی و بخش خصوصی و در ارتباط باشد. در این مورد منابع محدود دولتی برای کاهش ریسک و تحریک بخش خصوصی استفاده می شود، اما با رویکرد گذشته همین اعتبار اندک صرف دستگاه های دولتی می شود و دستگاه های دولتی همچنان از محدودیت منابع و اینکه هنوز فرصت طولانی داریم گلایه دارند. راهی برای رسیدن به نقطه شیرین
برگزاری نمایشگاه دستاوردهای حوزه فضایی از برنامه های جنبی این نشست بود و با وجود اینکه شرکت های دانش بنیان زیادی مرتبط با این حوزه تشکیل شد، اما این نمایشگاه بدون حضور این شرکت ها و دستاوردهایی در این زمینه برگزار شد. زمینه به رئیس جمهور ارائه شد.
با نادیده گرفتن فناوری های روز به عقب برگردیم
رئیس جمهور رئیس شورا و وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات، علوم، تحقیقات و فناوری، دفاع و پشتیبانی ارتش، امور خارجه، صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازی، رئیس سازمان برنامه و بودجه است. سازمان، رئیس سازمان صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران در این شورا عضویت دارد و رئیس سازمان فضایی ایران به عنوان دبیر هیئت مدیره در جلسات هیئت مدیره شرکت می کند. در غیاب رئیس جمهور، ریاست جلسه به عهده معاون اول رئیس جمهور است.
شهرابی خاطرنشان کرد: اگر این حقایق و دستاوردهای بخش خصوصی در این حوزه دیده می شد، متوجه می شدند که همان اقداماتی که در صنعت فضایی با نیروی انسانی فراوان و فراوان انجام می شود، همان اقداماتی که در بخش خصوصی با نیروی انسانی بسیار کمتر انجام می شود. نیروی انسانی در جریان است
وی گفت: اما اگر رویکرد سنتی باشد اتفاق جدیدی در کشور نمی افتد در حالی که دولت نمی تواند از این حوزه حمایت کند.
این فعال صنعت فضایی خاطرنشان کرد: وقتی این تفاوت ها با هم مقایسه شود، بازیگران سنتی در زمین احساس خطر می کنند.
اولین جلسه شورای عالی فضایی دولت سیزدهم پس از 10 سال وقفه در 5 آذرماه برگزار شد.
او ادامه داد: گمان می رود نمایشگاهی در این حوزه برگزار شده و بازیگران دعوت شده به نمایشگاه برای ارائه تحولات این صنعت به رئیس جمهور همگی از بخش دولتی بوده اند و حال سوال اینجاست که رئیس جمهور از کجا می داند که کنسرسیوم دانش بنیان یک ماهواره با وضوح بهتر از 4 متر به قیمت یک دهم بخش عمومی در زمان بسیار کمتری ساخته می شود.
رئیس کنسرسیوم شرکت های دانش فعال در حوزه فضایی افزود: اما همزمان با داشتن ماهواره بومی و پرتابگر بومی، در آن زمان دنیا در صنعت فضا در حال فروپاشی بود که بر اساس آن شرکت هایی مانند اسپیس ایکس و چند سال پیش شرکتی مانند Planet Lab با رویکرد جدی بخش خصوصی به فضا در حال شکل گیری بود، به این معنی که در آن زمان جهان از اکوسیستم دولتی به اکوسیستم خصوصی مهاجرت می کرد.
وی گفت: قاعدتا برگزاری چنین نمایشگاهی باید با سازمان فضایی باشد، زیرا این سازمان دبیر شورای عالی فضایی است و اگر سازمان فضایی در زمان مواجهه حضور نداشت جای سوال دارد.
رویکرد سنتی جایگزین رویکرد مبتنی بر نیاز می شود!
وی با اشاره به نگرانیها و نگرانیهای موجود در حوزه فضایی، تصریح کرد: پس از یک دوره ناپسندی نسبت به صنعت فضایی، بازگشت به فضا با رویکرد سنتی شکل گرفته است نه رویکرد مورد نیاز کشور.
شهرابی خاطرنشان کرد: در نتیجه اگر از ماهوارههای شیر غفلت کنیم، همانطور که به دلیل بیتوجهی به ماهوارههای جغرافیایی عقب هستیم، عقبماندهایم.
شهرابی با انتقاد از نبود بخش خصوصی در این نمایشگاه گفت: پیشنهاد می شود تیم رئیس جمهور به تیم های نوآور، خلاق و جوان در این بخش نگاه کند نه تیم های سنتی. در غیر این صورت کشور در این زمینه پیشرفت نخواهد کرد.
وی در ادامه با طرح این سوال که آیا ممکن است معاون علمی که بازیگر مهمی در حوزه فناوری است در این نمایشگاه حضور نداشته باشد، ادامه داد: اگر قصدی در این زمینه نبود اشتباه بزرگی بود. .
رئیس کنسرسیوم شرکت فضایی ادامه داد: بخش خصوصی باید وارد بخش فضایی شود و اگر دولت جدید بتواند این مهاجرت از بخش دولتی به بخش خصوصی را مدیریت کند، بزرگترین خدمت را به صنعت کرده است وگرنه نباید. «بیایید منتظر یک اتفاق جدی در کشور در این صنعت باشیم.
شهرابی رویکرد سنتی صنعت فضایی را توجه به دست اندرکاران دولتی در حوزه فضایی عنوان کرد و یادآور شد: در این رویکرد تمرکز بر بازیگران دولتی و بودجه دولت برای دستیابی به یکسری اهداف است که این رویکرد در آن مناسب بود. روز و با این رویکرد تبدیل به یک پرتابگر شد و ما توانستیم یک ماهواره بومی بسازیم که اتفاق خوبی بود.
رئیس کنسرسیوم شرکت های فعال در حوزه فضایی به برخی از سوالات مطرح شده در جلسه شورای عالی فضایی پرداخت و گفت: ما در این جلسه نبودیم اما خبرها حاکی از آن است که بحث ژئوماهواره در این جلسه مطرح شده است. ژئوماهواره ها بسیار مهم هستند، اما ما معتقدیم مسیر ماهواره لئو در حال حاضر پتانسیل های زیادی دارد و اگر امروز از این قابلیت ها غافل شویم، آن میدان را نیز به راحتی از دست خواهیم داد..
شهرابی افزود: پروژه ای که در مدت 2 سال اجرا کردیم، تنها مطالعات امکان سنجی یک ماهواره مشابه در بخش دولتی 3 سال به طول انجامید.
ICTNN/
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
وی تصریح کرد: تفاوت ژئوماهواره با ماهواره شیر در این است که ژئو مدارها دارای یک مدار ثابت و یک بازار قدیمی هستند که در آن بازیگران حرفه ای فعال هستند و برای بازیگران جدیدی که می خواهند در این حوزه اقدام اقتصادی انجام دهند. تقریباً هیچ فرصت اقتصادی وجود ندارد، اما ماهواره های لئو بازاری بکر هستند که در آن بازیگران جدید فرصت های بیشتری دارند، زیرا بازار جهانی به دلیل تعداد زیاد سیستم های آن شکل گرفته است.
او ادامه داد: اکنون که کشور عزم بازگشت به فضا دارد، باید با این رویکرد جدید به صنعت فضایی بازگردیم و اگر قرار باشد با رویکرد قبلی به این صنعت برگردیم، اتفاق خاصی نمی افتد.
به گزارش ICTNNشورای عالی فضایی نام بالاترین مرجع رسیدگی به مشکلات فضایی ایران است و زیر نظر رئیس جمهور به امور مربوط به این حوزه می پردازد.
تحریریه ICTNN شبکه خبری