جهان عرب اخیرا شاهد تلاش های بی سابقه ای برای تقویت و حمایت از صنعت بازی خود بوده است. خاورمیانه یکی از بهترین و با ثبات ترین مناطق برای سرمایه گذاری در صنعت بازی است. دلیل این امر رشد سریع بازار و تقاضای بالای آن است.
در گزارش ارائه شده توسط سازمان CCCI در سال 2021، ارزش بازار بازی های دیجیتال در کشورهای خاورمیانه به شرح زیر رتبه بندی شده است. بر این اساس، از نظر گسترش و بومی سازی بازی های دیجیتال، این کشورها سودآورترین سرمایه گذاری ها را به همراه دارند.
صنعت بازی های دیجیتال در عربستان سعودی
عربستان سعودی مرکز صنعت بازی در میان کشورهای عربی است. در چشم انداز 2030 عربستان سعودی آمده است: عربستان سعودی از قدرت سرمایه گذاری خود برای ایجاد یک اقتصاد متنوع و با ثبات تر استفاده می کند. صنعت بازی های دیجیتال عربستان سعودی در کنار سایر صنایع در چشم انداز این کشور دیده می شود و فرصت فوق العاده ای را برای سرمایه گذاران خارجی و توسعه دهندگان داخلی فراهم می کند.
سرمایه گذاری در “اکتیوویژن”: “الکترونیک آرتز” و “تیک تو”
صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان سعودی بیش از 3 میلیارد دلار سهام از ناشران برجسته بازی های دیجیتال آمریکایی Activision، Electronic Arts و Tik Tok خریداری کرده است.
تجارت بازی های دیجیتال نقش مهمی در ایجاد قدرت نرم برای عربستان سعودی دارد. شرکت مشاوره و استراتژی «Better Skancher» ارزش صنعت بازی جهانی را بیش از 300 میلیارد دلار تخمین زده است که بسیار بیشتر از ترکیب بازار موسیقی و فیلم است.. این صنعت بین سالهای 2019 تا 2021 حدود 500 میلیون بازیکن جدید اضافه کرد.
سرمایه گذاری در “Ambrisser”
گروه بازی سازی Soi، یک گروه سرمایه گذاری از عربستان سعودی که متعلق به صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان است، سرمایه گذاری بزرگی در Embry Head انجام داده است. Embry Head یک شرکت هلدینگ بازی دیجیتال سوئدی است. این شرکت در ازای دریافت یک میلیارد دلار از صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان، 99.99 میلیون سهم را به اشتراک گذاشته است که معادل 8.1 درصد از سهام شرکت بازی های دیجیتال و رسانه سوئدی است.
سرمایه گذاری های عربستان در صنعت بازی های دیجیتال از جمله اتفاقاتی است که تغییر سیاست این کشور برای کسب درآمد از صنعت نفت در حوزه صنایع خلاقانه مانند بازی های دیجیتال را نشان می دهد.
توسعه اینترنت G5، هوش مصنوعی، بلاک چین، متاورس و بسیاری از فناوریهای جدید دیگر، صنعت باز دیجیتال را به یک فرصت سرمایهگذاری جذاب و سودآور برای کشورها تبدیل کرده است. کشورهای خاورمیانه نیز سعی دارند از این فرصت جدید استفاده کرده و وارد این عرصه شوند. در میان کشورهای خاورمیانه، عربستان سعودی در این زمینه پیشتاز است.
اهداف عربستان سعودی از سرمایه گذاری در صنعت بازی
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا دولت عربستان سعودی به تبلیغ بازی های دیجیتال علاقه دارد، به غیر از درآمد بیشتر. یکی از اهداف عربستان سعودی برای توسعه صنعت بازی های دیجیتال، رهایی از اقتصاد وابسته به نفت و ترویج قدرت نرم است.
با توجه به افزایش بازیهای موبایلی و تمایل به تعامل اجتماعی در دوران اپیدمی کرونا، این صنعت تعداد زیادی از استارتآپها و شرکتهای چندملیتی را در خود جای داده است. علاوه بر کشش تقاضا، ترکیب تکنولوژیکی قوی از بلاک چین و توکنهای غیرقابل تعویض نیز به توسعهدهندگان بازی اجازه داده است از این ابزارها و ایجاد دنیای مجازی استفاده کنند.
در عربستان سعودی، علیرغم سرمایه گذاری کلان و حمایت دولت، فرصت برای رشد بازی سازان بی پایان است، اما نکته قابل توجه در صنعت بازی عربستان این است که موفقیت در صنعت بازی فقط کسب درآمد نیست و عربستان سعودی است. نگاهی به ایجاد قدرت نرم از طریق بازی های دیجیتال.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
طبق گزارش “CCCI”[۱] ارزش بازار جهانی بازی های دیجیتال در سال 2019 به 151.06 میلیارد دلار رسید. این در حالی است که در خاورمیانه ارزش صنعت بازی 4.8 میلیارد دلار بوده است که تقریباً 3.2 درصد ارزش جهانی است.
در این گزارش پیش بینی می شود عربستان، امارات و مصر در مجموع 85.8 میلیون گیمر داشته باشند که تا سال 2025 درآمدی بالغ بر 3.1 میلیارد دلار برای این کشورها به همراه خواهد داشت.
افزایش تعداد استارت آپ های نوظهور در خاورمیانه به همراه رویدادهای بازی که در این منطقه راه اندازی می شوند، گواهی بر قدرت بازار بازی آن است. بنابراین، بسیاری از ناشران بازی های آمریکایی، اروپایی، ژاپنی و چینی همچنان به تلاش برای دستیابی به این منطقه ادامه می دهند و تنها از طریق بومی سازی بازی می توانند به این بازار دست یابند.
توسعه اینترنت G5، هوش مصنوعی، بلاک چین، متاورس و بسیاری از فناوریهای جدید دیگر، صنعت باز دیجیتال را به یک فرصت سرمایهگذاری جذاب و سودآور برای کشورها تبدیل کرده است.صنعت بازی های دیجیتال در کشورهای عربی
1_ عربستان با 680 میلیون دلار
2- ایران با 431 میلیون دلار
3_ امارات با 280 میلیون دلار
4_ مصر با 192 میلیون دلار
5_ مراکش با 139 میلیون دلار
6- الجزایر الجزایر با 107 میلیون دلار
7- عراق با 105 میلیون دلار
8- لبنان با 102 میلیون دلار
9- قطر با 85 میلیون دلار
10_ کویت با 80 میلیون دلار
یکی از اهداف عربستان سعودی برای توسعه صنعت بازی های دیجیتال رهایی از اقتصاد وابسته به نفت و قدرت نرم است.سرمایه گذاری در نینتندو
در گزارش می 2022 بلومبرگ، خبر سرمایه گذاری عربستان در نینتندو منتشر شده است. بر اساس این گزارش، صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان سعودی 5.01 درصد از سهام نینتندو را خریداری کرد که سومین سرمایه گذاری این شرکت در یک شرکت بازی سازی ژاپنی است. عربستان سعودی همچنین یک میلیارد دلار در Capcom و Nexon سرمایه گذاری کرده است.
سرمایه گذاری عربستان در صنعت بازی های دیجیتالی جهان
صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان سعودی (PIF) صندوق ثروت دولتی این کشور است. این صندوق یکی از بزرگترین صندوق های ثروت ملی در جهان است که مجموع دارایی های آن حداقل 620 میلیارد دلار برآورد شده است. در برنامه این صندوق برای سال های 2021 تا 2025 بر صنعت بازی های دیجیتال تاکید شده است.
بنیاد ملی بازی های رایانه ای در گزارشی در تابستان 1401 تلاش کرد دلایل این تغییر در سیاست و سرمایه گذاری عربستان در صنعت بازی های دیجیتال را بررسی کند. این گزارش بر اساس یافته های تحقیقاتی بنیاد ملی بازی های رایانه ای است.
تحریریه ICTNN شبکه خبری