با تاکید مسئولان بر حمایت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، تاکنون اقداماتی از جمله راه اندازی سیم کارت های کودکان و طراحی پلتفرم های ویژه آنها انجام شده است و البته اخیرا وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بسیاری از آنها را نیز در دستور کار خود قرار داده است. تخصصی شدن استفاده از اینترنت برای کودکان را اعلام کرد.
به گزارش ICTNN، سند حمایت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی از سال 1397 در دستور کار شورای عالی فضای مجازی قرار گرفت تا اینترنت کودکان از اینترنت عمومی جامعه مستقل شود و محتوای گسترده برای کودکان و نوجوانان تولید شود. نوجوانان در فضای اینترنت باید ایجاد شود و امکاناتی برای والدین و خانواده ها فراهم شود تا به فرزندانشان کمک کنند. این سند در نهایت در 26 خرداد در شورای عالی فضای مجازی تصویب شد.
البته در حال حاضر اقداماتی انجام شده است که از جمله آن می توان به راه اندازی سیم کارت های کودکان اشاره کرد که والدین می توانند برای زمان بندی استفاده از خدمات تلفن همراه از آن استفاده کنند. (تماس، پیامک و اینترنت) برای فرزندشان بوده و می توانند سیم کارت فرزند خود را از راه دور مدیریت کنند و کودکان می توانند آزادی عمل و امکان استفاده از تلفن همراه شخصی را در محیطی امن تجربه کنند.
وی همچنین با بیان اینکه این کارها فانتزی و نمایشی نیست، گفت: ارائه اینترنت به کودکان نوعی تخصصی شدن استفاده از اینترنت است که با اینترنت برای کودکان آغاز شد، همه پلتفرم های مطرح دنیا اکانت کودک و کنترل والدین ایجاد می کنند. ابزارهایی در پلتفرم های خود برای والدین برای نظارت بر محتوای ارائه شده به فرزندانشان. حتی در حال حاضر، ابزارهای کنترل والدین مختلفی بر روی محتوای مورد استفاده کودکان وجود دارد. اما متاسفانه پدر و مادر ایرانی آگاه نیستند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
اکنون که یک سال از ابلاغ این سند می گذرد، به نظر می رسد دوباره بحث اینترنت کودکان مطرح شود. در همین راستا عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – که سال گذشته عZ از راه اندازی اینترنت پاک برای کودکان و نوجوانان تا پایان سال خبر داده بود، وی اخیرا در مورد اینترنت کودکان توضیح داد: در هیچ کجای دنیا والدین به اندازه ما در اینترنت فرزندان خود را درمانده رها نمی کنند. فضای مجازی فضای بسیار بزرگی است که فرصت ها و تهدیدهای زیادی را به همراه دارد و در همه جای دنیا برای این تهدیدات راهکارهایی اندیشیده شده است. بنابراین برای حمایت از کودکان در این فضا ابزارهای کنترلی برای نگهداری از فرزندان در اختیار خانواده ها قرار می گیرد.
همچنین اعلام شد سند حمایت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی با توجه به تبیین الزامات و طرح و معماری کلان شبکه ملی اطلاعات پس از دعوت مقام معظم رهبری به مراجع ذیصلاح ابلاغ شده است. نهادهای مجری این سند با هدف ترویج استفاده از فضای مجازی و حمایت از خردسالان، کودکان و نوجوانان و فراهم کردن فضایی ویژه در چارچوب فرهنگ اسلامی – ایرانی برای استفاده صحیح از فضای مجازی و پیشگیری از آسیب های احتمالی تدوین شده است. و به تصویب شورای عالی فضای مجازی کشور رسیده است.
با اينكه هنوز برنامه ها و اقدامات مربوط به اینترنت کودکان به طور کامل توضیح داده نشده است. اما این سوال در سال های اخیر بارها مطرح شده است و در این مدت تخصصی شدن شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها برای کودکان، مناسب سازی اپلیکیشن ها و اجرای طرح های مربوط به فرزندپروری، آموزش و آگاه سازی کودکان، والدین و معلمان از تهدیدات مجازی. و فرصت ها، راه اندازی VOD های خاص کودکان و ایجاد مراکز شتاب دهی ویژه کودکان از جمله اقدامات بخش خصوصی در این زمینه است.
حمایت از توسعه نرم افزارها و سخت افزارهای بومی لازم برای محیط حفاظت شده (شامل دستگاه های جوش ایمن، نرم افزارهای نظارت والدین و تبلت های دانش آموزی) توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت ارتباطات. و فناوری اطلاعات علاوه بر اجباری بودن تمامی پلتفرم ها و ارائه دهندگان محتوا و خدمات فضای مجازی مربوط به کودکان، کودکان و نوجوانان به عنوان خدمات طبقه بندی شده برای ارائه در یک محیط حفاظت شده در مدت یک سال تبلیغ شدند.
تحریریه ICTNN شبکه خبری