به گفته گروه علوم ICTNN ، آراش کریمبیگی مدیران فعال در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات روز دوشنبه جلسه تخصصی “از بوروکراسی تا الگوریتم ؛ آینده تکنیک -آرایش با جهت گیری» با اشاره تحولات در زمینه تنظیم در ایران ، بازسازی ارتباطات سنتی در تجارت مبتنی بر فناوری را توصیف کرد و گفت: مفهوم نظارتی و تنظیم در واقع پس از صدور مجوز برای اپراتور دوم در کشور شکل گرفت.
وی افزود: “پیش از آن ، هیچ مفهومی به نام تنظیم کننده به معنای مدرن و وزارت پست ، تلگراف و مدیریت تلفن وجود نداشت ، اما با تغییرات قانونی و ایجاد نهاد نظارتی ، مسئولیت هایی مانند مجوز ، طراحی تجارت و نظارت بر اپراتورها به مقامات نظارتی رادیو واگذار شد.”
کریمبیگی به تجربه موفقیت آمیز اپراتور دوم و تحول در دیدگاه حکومتی اشاره کرد و گفت: در این تجربه ، خدمات عمومی به تجارت با ارزش افزوده تغییر کرده است. اما پس از آن با ظهور فن آوری های جدید مانند 4G ، مشکلاتی از قبیل تضاد منافع و عدم شفافیت در ساختار نظارتی پدیدار شد و مدل “مبتنی بر فناوری” جایگزین “سرویس -با محوریت” شد که منجر به پیچیدگی بازار و عقب مانده اپراتورها شد.
وی با توجه به نقش منفعل تنظیم کننده ها ، گفت: تنظیم کننده ها به جای پیش بینی و طراحی قوانین پس از ظهور فناوری و بازار ، تنظیم می شوند. این رویکرد دارای مشاغل ناپایدار و ناامیدی از اکوسیستم نوآوری است.
این فعال فناوری اطلاعات و ارتباطات بر لزوم تعریف مجدد گزارشگری ، شفافیت ، استقلال و پاسخگویی تنظیم کننده ها تأکید کرد.
یکی دیگر از مدیر فعال در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات در این جلسه همچنین چالش اصلی تنظیم مفهوم تنظیم در ایران را شرح داد ، که بیشتر ابزاری برای کنترل و تحمیل حاکمیت است نه تنظیم روابط بین دولت ، شرکت ها و مردم.
عباس عسکاری وی تأکید کرد: ساختارهای موجود شکننده هستند و تغییر مدیران منجر به متوقف کردن پروژه ها می شوند. همچنین ، عقب ماندگی ساختاری در تنظیم کشور و دور شدن از مدل های جهانی منجر به از بین رفتن فرصت ها شده است.
وی با اشاره به کاهش سرمایه اطلاعاتی حاکمیت و عدم وجود نیروی کارآمد و باتجربه در این آیین نامه ، گفت: “ساختار دولت موجود فاقد ظرفیت لازم برای تغییرات اساسی است.”
کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات بیشتر بر لزوم تغییر ذهنیت و جوان سازی بدن دولت برای معرفی مفاهیم مدرن حاکمیت و مقررات مدرن تأکید کرد.
پس از این جلسه ، مسائل فنی بیشتری مانند مشکلات مدل صدور مجوز و تأثیر آن بر توسعه شبکه های 4G و فیبر مطرح شد.
کریمبیگی به مشکلات تضاد منافع در ساختار اشاره کرد و گفت: “تنظیم کننده خود اپراتور است ، مانند راه آهن یا ساترا ، که باعث می شود بازار نتواند تنظیم کند.”
وی همچنین به اهمیت داده های بزرگ (داده های بزرگ) و فن آوری های نظارتی جدید برای بهبود عدالت ، کیفیت خدمات و شفافیت در زمینه تنظیم اشاره کرد و تأکید کرد: فناوری به تنهایی نمی تواند بدون تغییر ساختار مشکلات را حل کند.
به گفته مکتب حاکمیت شریف ، هر دو سخنران بر لزوم تغییر رویکردهای سنتی ، ترویج سرمایه اطلاعاتی و تعریف مجدد فلسفه مقررات در ایران تأکید کردند تا بتوانند توسعه پایدار ایجاد کنند و به طور مؤثر از فناوری های جدید در مدیریت استفاده کنند.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات