سپس زمین های پنهان شده در پشت دیوارها را تخریب کرده و شروع به ساخت و ساز می کنند. این در حالی است که با راه اندازی سامانه پایش اراضی کشور، زمین های کشاورزی و منابع طبیعی به صورت مستمر توسط ماهواره ها از آسمان رصد می شوند و هرگونه تغییری از قبیل دیوارکشی، حفاری، هرس، احداث ساختمان، قطع درختان باغ و جنگل و ساخت و ساز. استخرها را می توان شناسایی کرد.
سازوکار فعالیت سامانه پایش زمین به گونه ای طراحی شده است که بر اساس فناوری های نوین و ظرفیت های بومی کشور و تعیین مختصات زمین، تصاویر و داده های ماهواره ای را دریافت و اطلاعات دریافتی را تجزیه و تحلیل و پردازش و با هم مقایسه می کند. با یکدیگر در فواصل زمانی در یک زمان مشخص به بررسی وضعیت اراضی کشور می پردازد.
سامانه پنجره واحد آمایش سرزمین یکی از ۲۳ پروژه اولویت دار دولت الکترونیک است که به منظور تسهیل در ارائه خدمات و مجوزهای زمینی و مدیریت و نظارت بهینه اراضی ایجاد و راه اندازی شده است.
سامانه پایش زمین را می توان نقطه عطف و به عبارتی فصلی جدید در استفاده از فناوری های نوین برای مقابله با زمین خواری دانست. سامانه ای که این امکان را برای متولیان امر این مهم در کشور فراهم می کند تا بر ناکارآمدی ابزارهای سنتی و روش های میدانی پایش اراضی کشور غلبه کرده و با تکیه بر به روزترین ابزارهای ماهواره ای از زمین های کشاورزی حفاظت و از زمین های کشاورزی جلوگیری کنند. ساخت و سازهای غیرمجاز
اکنون «سامانه پایش اراضی» به عنوان یکی از دو بخش اصلی سامانه «پنجره واحد آمایش سرزمین» با پایش استان های اصفهان، البرز، قزوین و زنجان کار خود را آغاز کرده و این در حالی است که این سامانه مأموریت ویژه ای برای جلوگیری از تخریب اراضی کشاورزی و حفاظت از جنگل. و مراتع را دنبال می کند.
به گزارش روز جمعه ICTNN، سال هاست که استفاده از فناوری فضایی و تصاویر ماهواره ای در جهان آغاز شده است. ایران مدتهاست که از این فناوری برای نظارت بر بخشهای مختلف استفاده میکند. مشاهده اراضی کشاورزی، شرایط اقلیمی، سطوح تنش آبی و بیابان زایی و میزان دی اکسید کربن در زمین از جمله مواردی است که توسط فناوری ماهواره مورد بررسی قرار می گیرد.
این سامانه توسط سازمان فناوری اطلاعات ایران و با همکاری ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی ایجاد و راه اندازی شده است. در این راستا می توان به وزارت راه و شهرسازی، سازمان محیط زیست، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، سازمان امور اراضی، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور اشاره کرد.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
سامانه زمین یکی از 23 پروژه اولویت دار دولت الکترونیک
رمزگشایی سیستم از دیوارهای بلند زمین خواران
سیستم پایش زمین، محیط الکترونیکی
اراضی ملی مانند جنگل ها، مراتع، کوه ها و سواحل از منابع طبیعی عموم مردم محسوب می شود. اما مالکان با جعل اسناد مالکیت این اراضی و ادعای واهی مالکیت اجدادی سعی در تخریب زمین ها و محصور کردن آنها برای استفاده شخصی خود دارند.
یکی از مشکلات همیشگی نیروهای متولی حفاظت از اراضی کشاورزی عدم اطلاع از وضعیت ساخت و سازهای غیرمجاز در پشت دیوار باغ ها و مزارع محصور بوده است. در این روش زمین خواری، افراد سودجو ابتدا به بهانه جلوگیری از هجوم حیوانات یا سارقان به مزارع و باغ های خود، مجوز دیوار و حصار می گیرند.
نیروهای گشت از جمله جنگلبانان و محیط بانان که در حفاظت از اراضی حساس و آسیب پذیر کشور فعالیت می کنند، همواره در انجام وظایف خود با چالش های متعددی مواجه بوده اند. برخی از این چالش ها کمبود تجهیزات و وسایل نقلیه به ویژه برای نظارت مستمر بر مناطق صعب العبور و بخشی دیگر محدودیت ابزارهای تشخیص سوء استفاده در برابر زمین خواران است که در اغلب موارد قدرت و امکانات پوشش را دارند. تخلفات آنها و فریب عوامل سازمانی. با فعال شدن سامانه پایش اراضی کشور، ابزار فناوری اطلاعات و دانش ماهواره ای در اختیار این نیروها قرار گرفته است تا بتوانند با استفاده از ظرفیت فناوری نوین، زمین ها را به صورت مستمر رصد کرده و با سودجویان برخورد کنند.
استفاده از فناوری های نوین برای حفاظت از زمین های کشاورزی
ثبت و صدور پروانه ساخت و ساز در اراضی و املاک خصوصی و استعلامات مربوط، ثبت و واگذاری کاربری اراضی و املاک ملی، دولتی و وقفی، ثبت و پیگیری گزارشات مردمی زمین خواری و نظارت بر اجرای اراضی- قوانین مرتبط چهار هدف هستند. سیستم زمین.
یکی از مصادیق بارز آن، کاشت درختان چند ساله در اراضی ملی است که در روش های سنتی بازدید میدانی توسط کارشناسان زمین و دولت، مبنایی برای مالکیت شخصی محسوب می شد. با فعال شدن سامانه پایش اراضی کشور، سوابق کاربری اراضی در سال های گذشته به راحتی قابل مشاهده است و می توان از ادعاهای واهی و تصرف غیرقانونی اراضی توسط منابع طبیعی جلوگیری کرد.
تصاویر ماهواره ای؛ مانع تصرف غیرقانونی اراضی منابع طبیعی
تحریریه ICTNN شبکه خبری