امروزه بیش از 1000 وب سایت اپراتورهای ارتباطی نسل پنجم در کشور فعال هستند و اگر اپراتورها به تعهد خود مبنی بر افزایش تعداد سایت های 5G به 10 درصد تا پایان سال جاری عمل کنند، این تعداد افزایش خواهد یافت.
به گزارش ICTNN، با توجه به ویژگی های مهم آن مانند کاهش تاخیر، ظرفیت دسترسی بالا، قابلیت اطمینان بسیار بالا، ارتقای ارتباطات پهن باند سیار و قابلیت اتصال، صحبت از نسل پنجم اینترنت یا ۵G پس از گذر از نسل سوم و چهارم شده است. ارتباط اشیاء در سطح بسیار گسترده او را از نسل های قبلی متمایز می کرد.
بخش حمل و نقل شاید ملموس ترین مثالی باشد که می توان از چگونگی تغییر زندگی در آینده با حضور 5G تعریف کرد. جایی که دیگر حتی مجبور نیستیم با ماشین هایمان رانندگی کنیم. تشخیص برخورد، مسیریابی بیدرنگ، مدیریت ترافیک از راه دور و سیستمهای ترمز خودکار تنها بخشی از قابلیتهایی هستند که با حضور فناوری 5G قابل تصور هستند.
همانطور که گفته شد پهنای باند 5G بسیار بالاست به طوری که کارشناسان معتقدند فناوری 4G یک بزرگراه دو خطه و فناوری 5G همان بزرگراه چهار خطه است بنابراین سرعت و کیفیت آن افزایش می یابد. اما در کنار مزیت های ذکر شده، اجرای این نسل از اینترنت الزامات و الزاماتی دارد که اصلی ترین و مهم ترین آن فرکانس است.
یکی از این موارد برگزاری مزایده باند 3500 مگاهرتز است که دو سال و نیم است که در هاله ای از بلاتکلیفی به سر می برد و طبق آخرین اظهارات رئیس رگولاتوری قرار بود این اتفاق بیفتد. تعیین شده در پایان سال گذشته، این کار در این زمینه انجام نشد و این امر باعث تعلیق اپراتورهای تلفن همراه شد.
اگرچه اشاره شد که فرکانس نسل پنجم فقط فرکانس 3600 و 3800 نیست و طبیعتاً از کمتر از 1000 تا 24000 برای 5G قابل استفاده است. اما کیفیت خدمات متفاوت است و در حال حاضر اپراتورها سرویس 5G را در فرکانس های دیگر اختصاص داده شده به آنها ارائه می دهند.
پیش نیاز افزایش تعداد سایت های نسل پنجم در کشور
بر اساس آخرین آمار رسمی اعلام شده از سوی رگولاتوری از تعداد سایت های 5G اپراتورهای ارتباطی تا پایان پاییز 1402، 807 سایت 5G متعلق به دومین اپراتور بزرگ تلفن همراه در کشور ایجاد شد، اما در مجموع بیش از 1000 پنجم. وب سایت های نسل پنجم در کشور فعال هستند و اگر اپراتورهای ارتباطی به تعهد خود مبنی بر افزایش وب سایت های نسل پنجم به 10 درصد تا پایان سال 1403 عمل کنند، این تعداد افزایش می یابد.
مشکلی که امیرمحمدزاده لاجوردی – رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی – اخیرا به آن اشاره کرده و گفته است: اکنون بالغ بر هزار سایت 5G فعال در کشور وجود دارد که اگر به حدود 4000 سایت برسیم، ده درصد به آن خواهیم رسید. . اگر اپراتورها به تعهدات مجوز خود عمل کنند، این اتفاق خواهد افتاد. این تعهدات دست نیافتنی نیست. در حال حاضر همه اپراتورها به ما گزارش می دهند و برخی پیشرفت بسیار خوبی داشته اند.
وی تاکید می کند که باید توجه داشت که فیبر نوری اساس 5G است و ارتباط سایت های 5G نیز باید بر اساس فیبر باشد و نه تجهیزات رادیویی.
البته لاجوردی درباره برندهایی که در حال حاضر از 5G پشتیبانی می کنند توضیح داد: نمی توان گفت که یک برند کامل از آن پشتیبانی می کند. اما شیائومی، هواوی، آیفون و برخی از مدل های سامسونگ از 5G پشتیبانی می کنند. طی چند ماه گذشته، به لطف فعال سازی چندین مدل خاص سامسونگ، تعداد مشترکان 5G ما در یک اپراتور از 500000 به 800000 افزایش یافته است. بنابراین ما باید زیرساخت را آماده کنیم تا آنها بتوانند به محض پشتیبانی از شبکه 5G از آن استفاده کنند. همچنین باید مردم را تشویق کنیم که از برندهایی استفاده کنند که از این ویژگی پشتیبانی می کنند.
در پایان شایان ذکر است که اگرچه این نسل از اینترنت ممکن است در ابتدا نیاز یا ضرورتی برای مردم نباشد، اما 5G پس از سال ها شعار توانسته است صنایع را به یکدیگر متصل کند، اینترنت اشیا را تقویت کند و عمل جراحی از راه دور را اجرا کند. اگر این کار در کشور ما انجام می شد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات