در این راستا شرکت مخابرات ایران با تصمیم هیات مدیره این شرکت وارد این عرصه شده و به گفته مسئولان بیش از 170 هزار کیلومتر فیبر نوری در کشور نصب شده است که این میزان هنوز کافی نیست. برای تامین نیازهای کشور و از این رو طرح جنبش جهادی مخابرات ایران موسوم به نجما برای توسعه فیبر نوری راه اندازی شد تا بخشی از این تاخیر جبران شود.
بر اساس این اطلاعیه، در آغاز اجرای طرح قزوین، سیستان و بلوچستان و لرستان، سه استان آماده اجرای نجمه بودند. این پروژه در استان قزوین راه اندازی شد، سپس سیستان و بلوچستان اعلام آمادگی کرد، سپس استان لرستان و اخیراً استان آذربایجان غربی با شرکت مخابرات ایران تفاهم نامه امضا کردند.
یکی از کلیدی ترین فناوری ها و زیرساخت های پیشرفته در صنعت مخابرات که امروزه مورد نیاز کشور است، ایجاد زیرساخت فیبر نوری است. شبکه زیرساختی کشور با سرمایه گذاری دولتی بیش از 70 هزار کیلومتر فیبر برای اتصال شهرهای مختلف کشور فراهم کرده است اما در داخل شهرها همیشه شبکه دسترسی یا آخرین لایه اتصال به ساختمان های مسکونی و تجاری کشور با قدیمی وجود دارد. تجهیزات شبکه مسی معروف است; این شبکه با وجود توزیع گسترده، ظرفیت کمی برای انطباق با فناوری های جدید و استفاده از خدمات پهنای باند دارد.
اما هدف از طرح نجما، توسعه شبکه زیرساخت کابلهای فیبر نوری شرکت مخابرات ایران از راه دور از مرکز تلفن تا محل استقرار مشترکین داخلی آن در استانهای مختلف توسعه فناوری با اولویت طراحی با توجیه اقتصادی و … بالاترین جریان درآمد در سال و بهینه سازی لایه های مختلف شبکه به منظور ارتقای کیفیت خدمات و پشتیبانی مناسب، افزایش سرعت و پهنای باند و رضایت مشتری و تکمیل پوشش بنگاه های صنعتی و اماکن تجاری با توجیه اقتصادی. شایسته است از شعار سال حمایت کنیم.
به گزارش ICTNN، سرعت فزاینده توسعه فناوری های مخابراتی در سراسر جهان شگفت انگیز است. فن آوری ارتباطات به سرعت در حال توسعه است و شرکت های مخابراتی باید فناوری های خود را مدرن و به روز کنند تا نیازهای مشتریان خود را برآورده کنند. به عنوان مثال امروزه در حوزه فناوری ارتباطات سیار، دنیا به سمت فناوری نسل پنجم پیش می رود و در ایران نیز شرایط و زیرساخت های لازم برای ارائه این سرویس به مشترکین فراهم شده است.
در این راستا مسئولان مخابرات بر توسعه همه جانبه جامعه مخابرات ایران در مناطق و استان های مخابراتی تاکید کردند و به همین منظور طرح جنبش جهادی توسعه فیبر نوری شرکت مخابرات ایران به تصویب هیات مدیره رسیده است. مدیران این شرکت و تفاهم نامه اجرای این طرح با استانداران منعقد شده است. در اجرای این طرح همواره مورد تاکید قرار می گیرد.
این در حالی است که طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی تا سال 1404 80 درصد خانوارها و 100 درصد مشاغل باید به پهنای باند ثابت با سرعت متوسط 25 مگابیت بر ثانیه دسترسی داشته باشند و 20 میلیون خانوار و پنج میلیون کسب و کار. باید تا سال 1404 به اینترنت پرسرعت دسترسی داشته باشند. خط ثابت باید روی بستر فیبر نوری تشکیل شود.
اما مخابرات با برون سپاری بخشی از این طرح وظایفی را برای شرکت های برون سپاری تعریف کرده است که برخی از آنها شامل زنجیره کابل های مسی توت یا زنجیره ای از کابل های مسی متروکه در مجرای زیرزمینی یک مرکز تلفن از مبدا (حوض مادر) تا مقصد است. کافو مرتبط در منطقه تحت پوشش مرکز تلفن)؛ تخلیه لوله های موجود و تهیه کابل کشی جدید، فروش مس در کابل های فلزی متروکه در بازار آزاد برای سود شخصی و خرید کابل های فیبر نوری با درصد کمی از درآمد حاصل از فروش مس و سایر قطعات با ارزش از کابل های مسی متروکه. .
شرکت مخابرات ایران در تابستان سال جاری (1401) رسما از راه اندازی این پروژه در چند استان کشور خبر داد. طرح مذکور با وجود شرایط فعلی با منابع داخلی و الگوی مناسب در استان ها در حال پیشرفت است، به طوری که در حال حاضر آذربایجان غربی هشتمین استان در توسعه طرح نجم است و در هشت استان دیگر نیز طرح های توسعه ای در دست تهیه است. و به سرعت تایید شد
مخابرات نیز الزامات این طرح را تعریف کرد. توانایی مدیریت منطقه مخابرات در هماهنگی با استاندار و مسئولان استانی برای ایجاد هم افزایی و جلب همکاری های گسترده در اسرع وقت و تنظیم تفاهم نامه با استاندار و امکانات برای ارائه پیشنهاد مناسب برای تامین منابع لازم پروژه از طریق تولید دارایی (مانند مستغلات)، کابل TOT و …) و تهیه سند پلان تجاری استان نجما بخشی از آن است.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
توسعه شبکه فیبر نوری در کشور از دهه ها قبل آغاز شده و به طور مستمر ادامه دارد و پیش بینی می شود تا پایان دولت سیزدهم 80 درصد خانوارها و مشاغل به فیبر نوری متصل شوند.