سامانه پنجره واحد آمایش سرزمین یکی از پروژه های اولویت دار دولت الکترونیک محسوب می شود و سازمان فناوری اطلاعات ایران به عنوان مدیر فنی این سامانه، ابزار، زیرساخت های فنی و فناوری لازم را در این زمینه فراهم کرده است. تا کاربران بتوانند به جای ارائه خدمات از چندین پنجره، از طریق یک پنجره خدمات ارائه دهند.
به گزارش ICTNN، اجرای طرح های دولت الکترونیک یکی از مهمترین اقدامات برای اجرای شعار سال 1401 با عنوان «تولید دانش مبتنی بر دانش و ایجاد اشتغال» بود. سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری سایر سازمان های دولتی و غیردولتی در راستای تحقق این هدف و اجرای شعار زیست محیطی سال با عنوان محیط زیست مردمی پایه، هوشمند و فناور، موضوع دولت الکترونیک را در خط مقدم برنامه های خود و بر این اساس سامانه پیشخوان واحد آمایش سرزمین یکی از 23 طرح اولویت دار دولت الکترونیک است که به منظور تسهیل در ارائه خدمات و مجوزهای زمین و مدیریت و نظارت بهینه ایجاد و راه اندازی شده است. از زمین
ثبت و صدور مجوزهای مربوط به ساخت و ساز در زمین و ملک شخصی و استعلامات مربوطه، ثبت و واگذاری بهره برداری از اراضی و املاک ملی، دولتی و موقوفه، ثبت و نظارت بر گزارش های مردمی زمین خواری و نظارت بر اجرای قوانین مربوط به دامنه زمین، اهداف این یک سیستم چهارگانه است. به عبارت دیگر زمین سامانه ای است که امکان ثبت درخواست و پیگیری الکترونیکی و بدون مراجعه حضوری را برای متقاضیانی که قصد انجام اقداماتی از قبیل تغییر کاربری، تفکیک، تجمیع، واگذاری و ساخت و ساز در اراضی را دارند فراهم می کند. و اموال کشور
سامانه زمین دارای دو زیر سامانه با عنوان پرتال متقاضی و ردیاب زمین است و کاربران به آدرس https://iraneland.ir قابل دسترسی و استفاده هستند. سامانه پایش اراضی به عنوان یکی از دو بخش اصلی سامانه «پنجره واحد آمایش سرزمین» با پایش استانهای اصفهان، البرز، قزوین و زنجان آغاز به کار کرد و مأموریت ویژه پیشگیری از تخریب اراضی کشاورزی و حفظ جنگلها را دنبال میکند. و مراتع. ذی نفعان سامانه دیده بان زمین، طیف قابل توجهی از مؤسسات هستند که به نوعی تعهد قانونی نسبت به حفظ، نگهداری و اداره اراضی کشور دارند، در این راستا وزارت راه و شهرسازی، سازمان محیط زیست، ریاست راهداری و سازمان حمل و نقل و حمل و نقل جاده ای، سازمان امور اراضی، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور.
به عبارت دیگر سامانه زمین یکی از 23 پروژه اولویت دار دولت الکترونیک است که نمونه بسیار خوبی از همکاری نهادهای مختلف کشور است که با اشتراک گذاری اطلاعات در سامانه ای منحصر به فرد، چهره -بازدیدهای چهره برای بازیگران میدانی غیر ضروری است. در حال حاضر 10 دستگاه اطلاعات اولیه سامانه تک مرحله ای واحد آمایش سرزمین را ارائه می کنند تا مردم بتوانند به صورت هوشمند و بدون مراجعه حضوری از خدمات این سامانه بهره مند شوند. زیرسیستم پایش زمین با دریافت تصاویر ماهواره ای اطلاعات را پردازش می کند و بنابراین تخلفات زمین را به پنج متولی در منطقه حفاظتی گزارش می دهد. سرویس پرتال کاندیدای مردمی همچنین دریافت مجوز زمین را برای عموم تسهیل می کند و با همکاری تقریباً 21 سازمان اعم از آب و فاضلاب گرفته تا مسکن و شهرسازی، برق و گاز و غیره به درخواست های ثبت شده به صورت سیستمی پاسخ داده می شود.
سیستم آمایش سرزمین و مزایای آن
یکی از مزایای اصلی این سیستم این است که زمیننظارت بر رفتارهای سازمانی امکان پذیر است او انجام می دهد. علاوه بر کوتاه کردن مسیر فرآیندها از طریق سیستم پنجره واحد آمایش سرزمین، شفافیت را به ارمغان می آورد و مکان هایی را که کار در آن به بن بست می رسد را می توان شناسایی کرد شرق. نظارت و اصلاح سیستم زمیناز ویژگی های مثبت این سیستم نیز می باشد ایجاد توازن در توزیع عادلانه ثروت در بین مردم یکی از دستاوردهای مثبت سیستم زمین این است که می تواند جریان های انتفاعی به کشور را کنترل کند.
چندی پیش مازیار مبشری – مدیرکل دفتر تدوین ضوابط و مقررات فنی دولت الکترونیک – به مزیت اصلی این سامانه اشاره کرد و گفت: در نظام قضایی کشور موضوع زمین به طور کلی از نظر آماری 15. درصد پرونده های قضایی و 52 عنوان کیفری قوه قضائیه بر این اساس پیش بینی کردند که این سامانه می تواند پرونده های قضایی مربوط به عناوین کیفری مذکور را 50 درصد کاهش دهد.
وی برآورد کرد: با کمک سامانه اراضی در 11 ماه گذشته حدود 8 هزار و 600 پرونده در 22 هزار هکتار از اراضی کشور بررسی شده و بیش از 80 درصد پرونده ها به عنوان و بر این اساس، به عنوان یک دستاورد مهم فناوری و تأثیر قابل توجه آن در پیشگیری از زمین خواری بسیار مهم است.
سامانه پنجره واحد آمایش سرزمین خدمات خود را از طریق پنجره های خدمات دولتی به فقرا ارائه می کند. با توجه به جزئیات این موضوع می توان گفت سامانه تک مرحله ای واحد آمایش سرزمین به منظور ارائه خدمات به اقشار کم برخوردار جامعه به ویژه معلولان، ناتوانان و کم توانان با همکاری دبیرخانه ستاد هماهنگی و مبارزه با مفاسد اقتصادی همراه با ارائه خدمات آنلاین اختصاصی خود، انتساب و فعالیت های این سامانه از طریق پیشخوان ادارات دولتی انجام می شود.
ارائه خدمات زمینی به افراد کم درآمد از طریق سامانه ذکر شده به نشانی https://iraneland.ir/ به صورت همزمان و هم زمان به صورت رایگان در اختیار عموم قرار می گیرد اما در صورتی که فرد درآمدی نتواند یا به هر دلیلی قادر به استفاده از سامانه نیست، میتواند با مراجعه به باجههای خدمات دولت و پرداخت تعرفه تعیین شده توسط باجهها و بر اساس تعرفههای ابلاغی و موجود آییننامه ارتباطات کمیسیون و یا سایر منابع مرتبط نسبت به انجام خدماتی از قبیل. همانطور که تکمیل فرم ها، اسکن اسناد و مدارک و … اطلاع رسانی شده است، جهت بهره مندی از خدمات سامانه.
ارائه خدمات زمینی به افراد مستضعف توسط دفاتر پیشخوان بر اساس تفاهم نامه سازمان فناوری اطلاعات ایران و کانون کارفرمایان اتحادیه های صنفی پیشخوان خدمات دولت صورت می گیرد و بر اساس مفاد این تفاهم نامه، مرکز موظف به هماهنگی با کلیه افراد می باشد. شمارنده و جمع آوری، ثبت، پیگیری درخواست و اعلام پاسخ نهایی با توجه به تقاضای متقاضیان کم اقبال در سراسر کشور به سامانه زمین جهت ارائه نتیجه نهایی.
محمد خوانساری – معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – پنجره واحد آمایش سرزمین را نمونه موردی مناسبی از تحول هوشمندی خدمات الکترونیک با تأثیر تعاملی بر فناوری های نوین دانست که قادر است به صورت چابک به مردم خدمات ارائه کند. .
نقش هوش مصنوعی در عملکرد زمین
رویکرد استفاده از هوش مصنوعی در فعالیتهای سامانه زمین و بهویژه در زیرسیستم پایش زمین کشور با استفاده از تصاویر ماهوارهای مورد توجه جدی قرار گرفته است تا ردپای استفاده از هوش مصنوعی در شناسایی تغییرات مبتنی بر ایجاد یک هسته پردازش تصاویر ماهواره ای در سامانه، زمینه مشهود است و نیاز به تحول اقدامات و فعالیت هایی است که به صورت نیمه سیستمی با کمک نخبگان و کارشناسان داخلی انجام شده است.
سامانه تک مرحله ای واحد آمایش سرزمین را به دلیل انطباق با سطوح (فنی، معنایی، رویه ای و قانونی) چارچوب قابلیت همکاری کشور (IGIF) می توان به عنوان یکی از سامانه های پیشرو در هوشمندسازی خدمات الکترونیکی معرفی کرد. به عنوان چارچوب و مدل های مرجع معماری سازمانی، با هدف دستیابی به بالاترین سطح بلوغ قابلیت همکاری، یعنی قابلیت همکاری بین سازمان ها و به دنبال آن ایجاد یک تعامل منسجم با نیروهای سه گانه با این اهمیت.
بر اساس آخرین گزارش منتشر شده از سوی سازمان فناوری اطلاعات در اوایل فروردین ماه در خصوص مهمترین پروژه های این سازمان در سال گذشته، اعلام شد. این سامانه در ماه های اخیر در 15 استان کشور اجرا شده است و با فعالیت این سامانه بیش از 900 مورد تخلف در این حوزه کشف شده است و حدود 80 درصد تغییرات اراضی کشف شده توسط این سامانه تخلفاتی است که اتفاق افتاده است. جالب اینجاست که 87 درصد از تخلفات ثبت شده توسط این سیستم قبلاً به عنوان نقض ردیابی نشده است.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات