صدا و سیما باید فرهنگ اینترنت امن را ایجاد کند
کشیری ادامه داد: بزرگسالان باید در انتخاب بین پلتفرم های مختلف آزاد باشند، اما باید بپذیریم که برخی از این نرم افزارها برای کودکان مناسب نیست، هرچند که بسیاری از آنها شرط عضویت بالای 13 یا 18 سال را گذاشته اند. بنابراین، ما باید اطمینان حاصل کنیم که کودکان از شبکه هایی که برای آنها مناسب نیست استفاده نمی کنند. برای این کار، ما طیف وسیعی از راه حل ها را به والدین ارائه می دهیم، از سیم کارت خاص گرفته تا نرم افزار کنترل والدین یا ایجاد لیست سفید از سایت ها برای کودکان.
وی ادامه داد: شاید در دو سال اخیر رسانه های اجتماعی اهمیت بیشتری پیدا کرده اند اما قبل از آن صدا و سیما نفوذ زیادی داشت و هنوز هم تاثیر زیادی دارد اما این تاثیر نادیده گرفته شده است. بنابراین اگر وزارت ارتباطات بهترین سیمکارتها را تهیه کند و بهترین نرمافزارهای عصر جدید را توسعه دهد، اما از سوی والدین اطلاعرسانی نشود، پرورش داده نشود و به اشتباه به جامعه منتقل شود، تاثیری نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه اگر فرض کنیم ابزارهایی که تاکنون برای رسیدن به هدف اینترنت امن ارائه شده است، مشکلی نداشته باشد، باید دید چرا این طرح های سیم کارت های کودک و نرم افزار کنترل والدین به نتیجه نرسید، گفت: یک بار صداوسیما با تبلیغات و مقررات خود ترافیک و ترافیک را روشن کرد که به توسعه فرهنگی کمک زیادی کرد، همچنین اقدامات اینترنتی را به کودکان آموزش داد، به همین ترتیب در رادیو و تلویزیون که کامل ترین رسانه کشور است و به ویژه تاثیر بر والدین
این کارشناس فناوری اطلاعات با اشاره به ذهنیتی که در خصوص طبقه بندی اینترنت در بین کاربران حاکم شده است، گفت: یکی از دلایل انتقال ضعیف این است که گاهی اوقات نسبت به تصمیماتی که گرفته می شود بدبینی وجود دارد؛ اما این موضوع باعث می شود که در این زمینه تصمیم گیری شود. مثلاً این ذهنیت که می خواهند اینترنت را محدود کنند. امروز اینترنت کودکان و فردا اینترنت دانش آموز و معلم در دسترس خواهد بود.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
البته پیش از این نیز اقداماتی از جمله راه اندازی سیم کارت های کودکان انجام شده بود که با استفاده از آن والدین می توانند استفاده از خدمات تلفن همراه (تماس، پیامک و اینترنت) را برای فرزندان خود برنامه ریزی کنند و بتوانند سیم کارت را از راه دور مدیریت کنند. فرزندان آنها پول می پردازند و اجازه می دهند کودکان آزادی عمل و امکان استفاده از تلفن همراه شخصی را در یک محیط امن کشف کنند. همچنین تخصصی سازی شبکه های اجتماعی و پیام رسان برای کودکان، انطباق اپلیکیشن ها و اجرای طرح های مرتبط با فرزندپروری، آموزش و اطلاع رسانی به کودکان، والدین و معلمان در مورد تهدیدها و فرصت های مجازی، راه اندازی VOD برای کودکان و ایجاد مراکز شتاب دهی برای کودکان از دیگر اقدامات انجام شده است. بخش خصوصی در این زمینه بوده است.
در همین رابطه محمد کیشوری – کارشناس فناوری اطلاعات – در گفت وگو با ICTNN، با اشاره به سوالات مطرح شده در خصوص ایجاد اینترنت امن برای کودکان، اظهار کرد: موضوع اینترنت کودکان داستان جدیدی نیست و مطرح شده است. از سال 1393 در دولت اول آقای روحانی، مفهوم اینترنت امن برای کودکان مطرح شد و این طرح در دولت دوم توسط آقای روحانی بازگشایی شد، اما مشکل اصلی در این زمینه این است که نقطه مرکزی داستان در اینترنت برای کودکان والدین است.
یک کارشناس فناوری اطلاعات کلید اصلی اینترنت کودکان را والدین دانست و گفت: باید به این سمت برویم تا مجموعه ای از راهکارها را به والدین ارائه کنیم و آنها را در جریان قرار دهیم تا والدین از بین این امکانات یکی را انتخاب کنند.
به گزارش ICTNN، موضوع اینترنت کودکان در چند سال گذشته و از سوی دولت های مختلف بارها مطرح شده است و به نظر می رسد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم در نظر دارد در این زمینه اقدامات جدی انجام دهد. عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – که از راه اندازی اینترنت پاک برای کودکان و نوجوانان در سال گذشته خبر داد، توضیح داد: ارائه اینترنت به کودکان نوعی تخصص در استفاده از اینترنت است که اکنون با اینترنت برای کودکان آغاز شده است. و پلتفرم های محبوب دنیا در حال راهاندازی حساب کودک و ابزار کنترل والدین بر روی پلتفرم خود است تا والدین بتوانند بر محتوایی که در دسترس فرزندانشان قرار میگیرد نظارت کنند.
این کارشناس فناوری اطلاعات در پایان خاطرنشان کرد: در عین حال باید به بزرگسالان اطلاع دهیم که ایجاد اینترنت کودکان به این معنا نیست که بخواهیم در آینده اینترنت بزرگسالان را محدود کنیم. اما در عین حال اینترنت کودکان لازم و ضروری است و والدین باید حق انتخاب های فراوان و اطلاع رسانی مناسب را داشته باشند. البته فقط داشتن سیم کارت کودک کافی نیست، زیرا شاید افراد زیادی از اینترنت ثابت استفاده می کنند و باید امکانات مناسبی برای کنترل والدین وجود داشته باشد و سیاست ها نباید مبتنی بر سیم کارت باشد.
وی ادامه داد: کودکان و نوجوانان زیر 18 سال نمی توانند به تنهایی سیم کارت و اینترنت داشته باشند، بنابراین والدین باید این ابزارها را تهیه کنند و نرم افزار کنترل والدین برای والدین است. بنابراین می توان گفت که موضوع اینترنت کودک به طور کامل از مسیر والدین می گذرد، بنابراین تا زمانی که والدین متوجه نیاز به اینترنت کودک شوند یا اینکه ندانند یا نتوانند استفاده کنند. این ویژگی یا در نهایت نمی خواهند این کار را انجام دهند، همه این اقدامات بی فایده است.
از سوی دیگر، چند روز پیش مهدی سالم – سخنگوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات – در شبکه اجتماعی توییتر با نظرسنجی در مورد اینکه آیا مایل به استفاده از اینترنت امن، استفاده از سیم کارت نوجوانان، ایمن هستید. اینترنت برای مراقبت از فرزندان خود به صورت آنلاین منزل با نصب لیست سفید بر روی مودم یا هات اسپات منزل، استفاده از کنترل والدین را به عنوان یکی از روش های ایمنی کودک تبلیغ کرد.
باید اعتراف کرد که برخی از نرم افزارها برای کودکان مناسب نیستند
وی خاطرنشان کرد: در عین حال و با وجود همه امکانات ممکن است برخی از والدین تمایلی به اعمال ابزارهای کنترلی بر روی فرزندان خود نداشته باشند و حتی با اطلاع از وجود سایت های مخرب، فیلترشکن هایی را در اختیار فرزندان خود قرار دهند. حتی اگر تصمیم آنها بد باشد، نمی توان آنها را مجبور کرد. تنها راه حل این مشکل، فرهنگ سازی است که شاید برخی نمی خواهند، اما مهم این است که والدین حق انتخاب دارند. والدینی که فکر می کنند مثلا اینستاگرام برای فرزندشان مناسب نیست، باید یک گزینه جایگزین داشته باشند و آنها را از این گزینه مطلع کنند.
نقطه مرکزی داستان در اینترنت کودکان والدین هستند
این کارشناس فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: اگر باور داشته باشیم که کلید اینترنت برای کودکان والدین هستند، روی آنها تمرکز خواهیم کرد. اگر بخواهیم نرم افزار توسعه دهیم یا سیم کارت یا هر راه حل دیگری ارائه کنیم، در وهله اول باید این اقدامات را به والدین گزارش کنیم. حتی اگر همه این بخشها بهترین شیوهها را ارائه دهند، تا زمانی که والدین آگاه و با انگیزه و مایل نباشند، فایدهای ندارد.
تحریریه ICTNN شبکه خبری