اولین گام برای تعریف جرایم رایانه ای در جهان مربوط به سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) است که در سال 1983 توسط گروهی از متخصصان پیشنهاد شد. ، رفتار غیراخلاقی یا غیرمجاز مربوط به پردازش و انتقال خودکار داده ها. .
طبق ماده 745 قانون جرایم رایانهای، هر شخصی بدون رضایت خود، فایلهای صوتی یا تصویری یا ویدیویی یا سایر اسرار خصوصی یا خانوادگی را از طریق سیستمهای رایانهای یا مخابراتی منتشر یا در اختیار دیگران قرار میدهد، مگر در موارد دادگاه، به نحوی که موجب شود. به حبس از ۹۰ و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
بر اساس ماده ۷۲۹ قانون جرایم رایانهای، هرکس به طور غیرقانونی به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی تحت حفاظت تدابیر امنیتی دسترسی پیدا کند به حبس از ۹۱ روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا ۲۰ میلیون ریال یا هر دو محکوم میشود. تحمیل شود.
اما طبق ماده 740 قانون جرایم رایانه ای، هرکس اطلاعات متعلق به دیگران را به طور غیرقانونی به سرقت ببرد، در صورتی که همان داده ها در اختیار مالک باشد، از یک تا 20 میلیون ریال جریمه نقدی محکوم می شود و در غیر این صورت. حبس از 91 روز تا یک سال یا جزای نقدی از 5 تا 20 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
بر اساس ماده 732 قانون جرایم رایانه ای، هرکس به قصد دسترسی به اطلاعات محرمانه بند (3) این قانون، تدابیر امنیتی سیستم های رایانه ای یا مخابراتی را نقض کند به حبس از شش ماه تا دو محکوم خواهد شد. سال یا از 10 تا 40 میلیون ریال جزای نقدی یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
این کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه باید قوانین بین المللی در حوزه قضایی را نیز بازنگری کنیم، تصریح کرد: در این زمینه باید دائما قوانین بین المللی در حوزه قضایی را بررسی کنیم و یک قسمت را دقیقاً به اندازه نیاز استفاده کنیم و قسمت دیگر را تنظیم کنیم. طبق شرایط ما قسمت کنید. پس هم در قوانین و مقررات و هم در دانش افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند باید اتفاق بیفتد.
در ایران با توجه به توسعه فناوری اطلاعات و گسترش تخلفاتی مانند کپی و تکثیر غیرقانونی نرم افزارها و برنامه های رایانه ای، در دی ماه 1379 قانون حمایت از سازندگان نرم افزارهای رایانه ای تصویب و قانون جرایم رایانه ای نیز به تصویب رسید. در سال 1388 برای تعیین موارد استفاده مجرمانه از سیستم های رایانه ای. محاسبات و مخابرات به تصویب شورای اسلامی شهر رسیده است.
وی افزود: بنابراین علاوه بر اینکه قوانین و مقررات باید دائماً به روز شود، افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند باید از نظر علمی و دانش به روز شوند تا بتوانند در موارد مختلف بهترین و سریع ترین تصمیم را بگیرند. . . انجام دادن
آقاگرکار در ادامه سخنان خود همچنین گفت: موضوعات موضوعی باید به طور مستمر توسط کارشناسان رصد شود و نقاط قوت و ضعف آن در جامعه، زندگی مردم، کسب و کار و همه بخش های متاثر از فضای مجازی و آثار جدید قضایی و حقوقی بررسی شود. باید بر اساس اسناد بین المللی و ملی تدوین و به نهادهایی که می توانند در این حوزه نفوذ داشته باشند مانند قوه قضائیه و قوه مقننه ارائه شود و نهادها در اسرع وقت نسبت به اجرای آن اقدام کنند.
طبق ماده 736 قانون جرایم رایانه ای، هرکس پردازش غیرقانونی سایر داده ها را از سیستم های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده حذف، تخریب، مداخله یا لغو کند، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی محکوم می شود. از 10 تا 40 میلیون ریال. یا هر دو مجازات اعمال خواهد شد.
با گذشت بیش از یک دهه از تصویب قوانین جرایم رایانه ای، اکنون نیاز به بازنگری در این قوانین احساس شده است، به گونه ای که برخی کارشناسان معتقدند علاوه بر به روز رسانی قوانین و مقررات، نیاز به به روز رسانی افراد شاغل نیز وجود دارد. در این منطقه. .
اما با توجه به اینکه بیش از یک دهه از تصویب قوانین جرایم رایانه ای می گذرد و از سوی دیگر پیشرفت های فناوری روز به روز در حال افزایش است، ضرورت بازنگری در قوانین و مقررات جرایم رایانه ای نیز موضوعی است که این روزها احساس می شود. . در همین رابطه کیوان آقاگرکار – کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات – به ICTNN گفت: ماهیت فناوری و به دلیل اینکه توسعه و تحول سریع آن با سرعت بالایی همراه است و یکی از قطعات زنجیره ارزش، قوانین و مقررات است. مقررات و ما باید بر اساس آن حرکت کنیم. در غیر این صورت، کل سیستم آسیب خواهد دید. اگر به آخرین تاریخ و آخرین قوانین مکتوب جرایم رایانه ای دقت کنیم، درمی یابیم که مثلاً بحث تلفن های هوشمند و شبکه های اجتماعی هنوز در آن گنجانده نشده است و این عوامل گاه مسئولان را وادار به اتخاذ آن می کند. نظرات شخصی
مروری بر برخی از قوانین جرایم رایانه ای
بعلاوه، بر اساس ماده 742 قانون جرایم رایانه ای، هرکس مطالب ناپسند را از طریق سیستم های رایانه ای یا مخابراتی یا رسانه های داده منتشر، توزیع یا به بازار عرضه کند، یا آن را برای مقاصد تجاری یا فساد تولید، ذخیره یا نگهداری کند، از 91 روز تا سال حبس محکوم خواهد شد. دو سال یا به جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم می شود.
به گزارش ICTNN، با ظهور رایانه، جرایم رایانه ای نیز ظاهر شده است. عملی که توسط یک فرد در فضای مجازی یا فضای عادی زندگی از طریق رایانه انجام می شود که به نوعی حقوق شهروندی و شهروندی شهروند دیگر را نقض می کند. به عبارت دیگر در جرایم رایانه ای معمولاً خود رایانه یا شبکه است که ابزار جرم است و یا در فضای مجازی و فضای ایجاد شده توسط رایانه و شبکه جرمی رخ می دهد.
بر اساس ماده 730 قانون جرایم رایانه ای، هرکس به طور غیرقانونی به محتویات ارتباطات غیر عمومی که در رایانه یا سیستم مخابراتی یا امواج الکترومغناطیسی یا نوری مخابره می شود گوش دهد به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی محکوم خواهد شد. از 10 تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات تعیین می شود.
تحریریه ICTNN شبکه خبری