امواج و پرتوها به دو دسته تقسیم می شوند که دسته اول قابلیت یونیزاسیون دارند و دسته دوم این قابلیت را ندارند. دسته ای به نام یون ساز حاوی فوتون های بسیار قدرتمندی است که از مواد رادیواکتیو ساخته شده اند و خاصیت تخریب ژنتیکی در بدن خواهند داشت. اما تشعشعات تلفن همراه امواج رادیویی و امواج رادیویی نیز امواج غیریونیزان محسوب می شوند، بنابراین گزارشی بین المللی در مورد مضرات تشعشعات رادیویی غیریونیزان ارائه نشده است.
به گزارش ICTNN، هفته گذشته سرعت اینترنت موبایل در مناطق مختلف استان تهران با حضور خبرنگاران، جمعی از مسئولان و کارشناسان و همچنین مردم مورد آزمایش و بررسی قرار گرفت. در این روند گفته شد در برخی نقاط که وضعیت آنتن دهی مناسبی نداشتند دلیل آن عدم نصب سایت است، پروانه ساختمان صادر شد اما شهرداری همکاری لازم را انجام نداد و در صورت همکاری لازم ساخته شده است، سایت در مناطق انتخاب شده حداکثر به مدت یک ماه بسته می شود شروع به ایجاد و ارائه خدمات می کند.
به گفته مسئولان البته اینها اثرات حرارتی است و اثرات جهش و امثال آن در اندازه گیری ها مشخص نمی شود. این تنها امواج تداخلی نیست، بلکه Wi-Fi، امواج فرستنده تلویزیون و ارتباطات شهری نیز هست، و آنچه اکنون میتوانیم نظارت کنیم، محدودیتهای استاندارد برای بررسی اثرات حرارتی است که بیشتر یا غیر استاندارد هستند. لازم به ذکر است در زمینه تاثیر مثبت یا منفی پرتوهای تلفن همراه نظرات متفاوتی از سوی کارشناسان و متخصصان مطرح شده است و گفته شده است که هیچ تحقیقی تاثیر مثبت یا منفی این پرتو بر سلامت انسان را تایید نکرده است. .
در این میان کارشناسان به دلایل دیگری از جمله عدم همکاری مردم برای نصب و راه اندازی سایت و آنتن دهی تلفن همراه اشاره کردند و گفتند به دلیل عدم فرهنگ سازی مناسب شهروندان تمایلی به ایجاد ندارند. سایت به دلیل خطر احتمالی تشعشع و تأثیری که ممکن است بر سلامتی داشته باشد. بنابراین سایت ها را نمی توان در مناطق خاصی نصب کرد و در نتیجه سرعت پایینی دارد.
از جمله مزایای این سامانه ایجاد، پیاده سازی و راه اندازی سایت مانیتورینگ، کنترل و نمایش مرکزی است که قابلیت جمع آوری و ذخیره اطلاعات اندازه گیری شده در داخل کشور را دارد و امکاناتی مانند به روز رسانی و همچنین امکان نمایش اطلاعات برای کاربران و کاربران خاص عموم مردم را نیز دارد. روش محاسبه و میانگین کل انرژی تشعشع مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی بهداشت پرتو می باشد.
بر اساس این گزارش، سایت ها و دکل های متحرک معمولاً بر روی پشت بام منازل یا واحدهای تجاری و اداری شهری، پارک ها، دیوارها، خیابان ها، تقاطع ها، جاده ها و نزدیک جاده ها و قطارهای بین شهری نصب می شوند و نصب سایت بر روی سقف های شهر با توجه به آنچه اعلام شده خطر رادیولوژیکی برای ساکنین وجود ندارد، یکی از متداول ترین روش ها در جهان است که برای توسعه سریع شبکه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع پرتوها چیست؟
استاندارد تشعشع سایت ها در سطح بین المللی شناخته شده است و اگر این تعداد بیشتر از آن باشد، سایت ناامن خواهد بود. در ایران این عدد 4 است و اگر میزان تشعشع از این عدد بیشتر شود، نصب سایت مجاز نخواهد بود.
ساخت سیستم اندازه گیری شدت تابش امواج رادیویی در کشور
با این حال، بسیاری از مردم بر این باورند که تشعشعات دکل های متحرک یکی از مهم ترین عوامل ایجاد انواع سرطان است، اما این مشکل هنوز از نظر علمی ثابت نشده است و تحقیقات جدید در یک موسسه تحقیقاتی آلمانی نشان می دهد که نیاز به نگرانی در این زمینه وجود دارد. این منطقه، به ویژه هیچ تشعشعی از آنتن های تلفن همراه وجود ندارد.
نگرانی در مورد احتمال ابتلا به برخی بیماری ها به دلیل اثرات پرتوهای رادیویی تقریباً همزمان با ورود ابزارهای فناوری و دیجیتال به زندگی مردم افزایش یافته است و با افزایش بیماری ها در جوامع امروزی از جمله سرطان های شناخته شده و ناشناخته، این شبهه ایجاد شده است. با عموم مردم تقویت شده است.
پس از این اقدام اعلام شد که شکایات مردم از تشعشعات مخابراتی کاهش یافته و رگولاتوری اعلام کرد که تشعشعات آنتن های BTS در کشور کمتر از حد استاندارد بوده و هیچ موردی مبنی بر اینکه حدود تشعشع آنتن های فعال مخابراتی است گزارش نشده است. غیر استاندارد در کشور و نتایج تمامی اندازه گیری ها زیر حد مجاز بوده است.
با ساخت یک سیستم اندازهگیری شدت امواج الکترومغناطیسی و الکتریکی محلی برای نظارت بر حد تابش تجهیزات بیسیم، علاوه بر جایگزینی نمونههای خارجی با نمونههای داخلی، میتوان نگرانیهای مردم در مورد اثرات امواج الکترومغناطیسی و تشعشعات رادیویی را در نزدیکی برطرف کرد. آینده با محصولات داخلی
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
در ایران در سال های اخیر، بروز این نگرانی ها باعث شده است تا مردم با نصب بی تی اس سیار در محله یا اطراف ساختمان خود مخالفت کنند. لذا این موضوع در دستور کار دولت قرار گرفته و توجه ویژه ای به کاهش خطرات امواج الکترومغناطیسی از جمله امواج سرگردان شده است. در همین راستا ایستگاه های ثابت اندازه گیری تشعشعات غیریونساز تا فرکانس 18 گیگاهرتز در مناطق حساس تهران اعم از بیمارستان ها، مدارس و خانه های سالمندان نصب و اجرا شده است تا تشعشعات رادیویی و مایکروویو توسط کنترلر کنترل شود. . 24 ساعت شبانه روز، هر روز هفته.
تاکنون سیستم تجهیزات اندازهگیری میدانی توسط شرکتهای خارجی ساخته میشد که نیازهای کشور نیز از طریق آن تامین میشد، اما طراحی و ساخت نمونه صنعتی آن، کشور را در این حوزه خودکفا و خدمات ارزانتر و سریعتری ارائه میکرد. پس از فروش بهبود یافته است. مراکز و خدمات مختلف دولتی و خصوصی مسئول نظارت بر فرکانس و توان انتشار تجهیزات مخابراتی و یا تضمین حفظ سلامت فردی و اجتماعی در برابر تشعشعات محیطی می توانند از این تجهیزات اندازه گیری استفاده کنند.
در همین راستا در دولت قبل درباره اثرات تداخل و تشعشعات رادیویی گفته شد که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی بر اثر جمعی تشعشع نظارت می کند و سازمان استاندارد نیز حدودی را تعیین می کند و نظارت رگولاتوری ارتباطات نشان می دهد این است که ما در حداکثر مقدار تابش هستیم، حدود یک پنجم هنجار.
در سال 1395 متخصصان پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برای اولین بار در کشور موفق به مکان یابی سیستم اندازه گیری شدت میدان پرتوهای رادیویی شدند. در خصوص جزئیات این سامانه می توان گفت سامانه مذکور بنا به درخواست و با حمایت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و با هدف رفع وابستگی کشور به تامین نیازهای این تجهیزات از سوی پژوهشگاه پیاده سازی شده است. خارج از کشور و مطابق با اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه.
سیستم مذکور گیرنده و اندازه گیری امواج الکترومغناطیسی بوده و هیچ نوع تشعشعات رادیویی ساطع نمی کند. این سیستم بسیار کم مصرف است، بنابراین تنها با یک سلول خورشیدی کوچک میتواند اطلاعات قدرت میدان را در ۲۴ ساعت شبانهروز جمعآوری و ثبت کند، سپس اطلاعات جمعآوریشده را از طریق شبکه ارتباطی سیار به کنترل، نظارت و نمایش ارسال کند. بسته به محل قرارگیری تجهیزات مذکور، امکان تغییر در ساختار پروب های اندازه گیری با قابلیت انتخاب باند مناسب برای فرکانس های رادیویی مورد استفاده در کشور وجود خواهد داشت.
بر اساس این گزارش، این سیستم شامل پنج کاوشگر شامل اندازه گیری در میدان های الکتریکی و مغناطیسی در فرکانس های مختلف است. این برای میدان های الکتریکی با دو پروب در فرکانس های 6 گیگاهرتز و 18 گیگاهرتز و برای میدان های مغناطیسی با دو پروب در فرکانس های 30 و 100 مگاهرتز طراحی و ساخته شده است. علاوه بر این، یک کاوشگر برای اندازه گیری تشعشعات رادیویی نسل های GSM، 3G و LTE طراحی و ساخته شد.
تحریریه ICTNN شبکه خبری