این در حالی است که رتبه ایران در شاخص جهانی نوآوری به عنوان مثال در سال 2014 که سال های ابتدایی شکل گیری اکوسیستم نوآوری و دانش بنیان در کشور است، در بین 143 کشور 121 بوده است و با تلاش شرکتهای دانشبنیان، شرکتهای خلاق، استارتآپها و نخبگان، رهبران و محققان کشورمان، جایگاه ایران شرایط مطلوبتری پیدا کرده است و با رشد این اکوسیستم و با توجه به حمایت و حمایت بزرگان و همه نهادها همچنین با تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان، پیش بینی می شود در آینده نزدیک این رتبه افزایش چشمگیری داشته باشد. بهبود یابد و جمهوری اسلامی ایران به مقام رهبری دست یابد.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
در رتبه بندی سالانه ظرفیت نوآوری و بازده اقتصادهای جهان، تغییرات کلیدی در 15 کشور برتر مشاهده می شود. ایالات متحده آمریکا به رتبه دوم، هلند به رتبه پنجم، سنگاپور به رتبه هفتم، آلمان به رتبه هشتم و چین به رتبه یازدهم صعود کرده اند. کانادا به جایگاه پانزدهم بازگشت. ترکیه (37) و هند (40) برای اولین بار در بین 40 کشور برتر جهان قرار دارند. ویتنام (رتبه 48)، ایران (رتبه 53) و فیلیپین (59) اقتصادهایی با درآمد متوسط هستند که سریعترین رشد را در عملکرد نوآوری تا به امروز دارند.
برخی از اقتصادهای در حال توسعه در مقایسه با سطح توسعه اقتصادی خود از نظر نوآوری از انتظارات بهتر عمل کرده اند. از جمله کشورهای اندونزی، ازبکستان و پاکستان. هشت کشور با عملکرد نوآوری بالاتر از حد انتظار از کشورهای جنوب صحرای آفریقا، به رهبری کنیا، رواندا و موزامبیک. در آمریکای لاتین و دریای کارائیب، برزیل، پرو و جامائیکا در مقایسه با سطح توسعه خود فراتر از انتظار عمل کرده اند.
سال گذشته و در اوج اپیدمی کرونا، کشورمان توانست با گسترش اکوسیستم نوآوری و فناوری به یکی از کشورهای پیشرو در حوزه نوآوری تبدیل شود و با تلاش شرکت های دانش بنیان و خلاق، موفق شد. توانسته با هفت رتبه رتبه 60 جهان را به خود اختصاص دهد و این روند صعودی در سال جاری با 7 رتبه به پیشرفت خود ادامه می دهد و جمهوری اسلامی ایران را در رده 53 قرار می دهد.
به گزارش ICTNN، سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور، بر اساس شاخص جهانی، سوئیس، ایالات متحده آمریکا، سوئد، انگلیس و هلند نوآورترین اقتصادهای جهان هستند و چین در آستانه ورود به جهان است. 10 کشور مبتکر سایر اقتصادهای نوظهور نیز عملکرد قوی نشان داده اند. به عنوان مثال، هند و ترکیه برای اولین بار در بین 40 کشور برتر نوآور در جهان قرار دارند.
گزارش GII 2022 نشان می دهد که با بیرون آمدن از همه گیری کووید-19، نوآوری در یک دوراهی قرار دارد. در حالی که سرمایه گذاری های نوآوری در سال های 2020 و 2021 افزایش یافته است، چشم انداز سال 2022 به دلیل عدم قطعیت های جهانی و همچنین ادامه عملکرد ضعیف در بهره وری مبتنی بر نوآوری مبهم است. به همین دلیل نه تنها باید به سرمایه گذاری در نوآوری توجه کرد، بلکه باید به نحوه تبدیل آن به اثرات اقتصادی و اجتماعی نیز توجه بیشتری داشت.
سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه جهانی در سال 2020 با نرخ 3.3 درصد رشد کرد، اما نسبت به رشد تاریخی 6.1 درصدی در سال 2019 کاهش داشت. تخصیص بودجه دولت به اقتصادهایی با بالاترین هزینه تحقیق و توسعه در سال 2020 رشد قوی داشت. اما تصویر بودجه تحقیق و توسعه دولت در سال 2021 بسیار متفاوت بود. بودجه تحقیق و توسعه در جمهوری کره و آلمان افزایش یافت، اما در ایالات متحده و ژاپن کاهش یافت.
ایران با 7 رتبه ارتقا نسبت به سال 2021 در رتبه 53 جهان، رتبه دوم منطقه آسیای مرکزی و جنوبی و رتبه سوم در کشورهای کم درآمد متوسط قرار گرفته است و برای دومین سال متوالی سطح توسعه یافتگی در شرایط نوآوری بالاتر از حد انتظار است. ایران در شاخص هایی مانند ثبت علامت تجاری (رتبه یک) و فارغ التحصیلان علوم و مهندسی (رتبه دو) پیشتاز است.
معاملات سرمایه گذاری خطرپذیر در سال 2021 46 درصد افزایش یافت و رکوردی قابل مقایسه با سال های رونق اینترنت در اواخر دهه 1990 را ثبت کرد. آمریکای لاتین و کارائیب و آفریقا بیشترین رشد را در سرمایه گذاری خطرپذیر داشته اند. چشم انداز سرمایه خطرپذیر برای سال 2022 معتدل تر است. سیاست های پولی سختگیرانه و تأثیر آن بر سرمایه گذاری خطرپذیر منجر به کاهش سرمایه خطرپذیر می شود.
برترین شرکتهای جهانی از نظر هزینههای تحقیق و توسعه، هزینههای تحقیق و توسعه خود را تقریباً 10 درصد افزایش دادند و به بیش از 900 میلیارد دلار در سال 2021 رساندند که بیشتر از سال 2019 (قبل از همهگیری) بود. این افزایش عمدتا توسط چهار صنعت انجام شد: سخت افزار فناوری اطلاعات و تجهیزات الکتریکی. نرم افزار و خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ داروسازی و بیوتکنولوژی؛ و فلزات ساختمانی و صنعتی
ایران از نظر نوآوری عملکردی مشابه اقتصادهای اروپایی دارد
گزارش GII 2022 نشان می دهد که با وجود شیوع کووید-19 در سال 2021، هزینه تحقیق و توسعه و سایر سرمایه گذاری های انجام شده بر روی فعالیت های نوآورانه همچنان در حال افزایش است، اما چالش هایی در تبدیل این سرمایه گذاری ها به نتایج اقتصادی مشاهده می شود.
ترکیه و هند با بهبود عملکرد نوآوری در مواجهه با شوکهای زنجیرههای تامین جهانی، تأثیر مثبتی بر چشمانداز نوآوری جهانی داشتهاند و اندونزی پتانسیل امیدوارکنندهای برای نوآوری نشان داده است. سایر قهرمانان منطقه مانند شیلی و برزیل در آمریکای لاتین، آفریقای جنوبی و بوتسوانا در جنوب صحرای آفریقا نیز عملکرد نسبی نوآوری خود را بهبود بخشیده اند.
مهمترین یافته های گزارش شاخص جهانی نوآوری 2022 عبارتند از:
از نظر بروندادهای نوآوری، ایران عملکردی مشابه اقتصادهای پردرآمد اروپایی مانند لتونی (رتبه 41) و کرواسی (رتبه 42) دارد.
بررسی نتایج این گزارش نشان میدهد که رشد بهرهوری که معمولاً با افزایش نوآوری تحریک میشود، راکد بوده است. همچنین با وجود افزایش هزینه های تحقیق و توسعه و سرمایه گذاری خطرپذیر، نشانه هایی از کاهش رشد پیشرفت فناوری و پذیرش فناوری مشاهده می شود. البته، با پرورش دقیقتر اکوسیستمهای نوآوری، دوره جدیدی از رشد مبتنی بر نوآوری به رهبری امواج نوآوری «عصر دیجیتال» و «علم عمیق» آغاز میشود.
تحریریه ICTNN شبکه خبری