به گفته خبرنگار اقتصادی ICTNN ، محمد جاواد آزاری جاهرومی روز شنبه در کنفرانس ملی اطلاعات مصنوعی ، انسان و ارتباطات آینده ، که توسط انجمن فرهنگی و ارتباطات ایران در دانشکده علوم اجتماعی سازماندهی شده است ، گفت: “در یک گفتار ، یک شخص گفت که فن آوری فرومایه ای از ارتباطات ، ارتباطات را نشان می دهد.
وی ادامه داد: نمونه ای از تغییرات و تأثیرات تغییر مدل ارتباطات بر سبک زندگی اجتماعی انسان نزدیک به نظریه مانوئل کاستلز در مورد تأثیرات شبکه های اجتماعی است. این تئوری می گوید که نوع و الگوی ارتباطات می تواند ساختارهای اجتماعی ، نظریه های اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی را تغییر دهد. این امروز در زندگی ما اتفاق افتاده است.
آذری جهرمی خاطرنشان کرد: تعداد سلولهای عصبی مغز حیوانات مانند فیل ها یا نهنگ ها بالاتر است اما طبیعتاً هیچ درک بیشتر از انسان وجود ندارد ، با بیان: رابطه قدرت پردازش با تعداد نورونها یک رابطه خطی نیست ، اما آنها رابطه مستقیمی برای یادگیری مغز انسان به مراتب بیشتر از هوش مصنوعی اما توانایی محاسباتی کمتری است. دانیل کارمن مدل های یادگیری و پردازش مغز را در دو دسته از سیستم ها توصیف می کند ، یکی بصری و دیگری بر اساس مدلهای عقلانیت و ریاضی.
رقابت شدید کشورها برای به دست آوردن قدرت آینده با تکیه بر فناوری
وی با اشاره به رقابت شدید کشورها برای به دست آوردن قدرت آینده با فناوری ، خاطرنشان کرد: معیارهای قدرت در جهان تغییر کرده است و امروزه کشورهایی در منطقه مانند امارات ، عربستان سعودی و ترکیه سرمایه گذاری عمده ای را در زمینه هوش مصنوعی آغاز کرده اند. این کشورها موفقیت خود را در سه محور اجرای ، نوآوری و سرمایه گذاری تعریف می کنند و ما باید صادقانه وضعیت خود را در این رقابت اندازه گیری کنیم.
Azarmi Jahromi با اشاره به شاخص جهانی استعداد و سرمایه انسانی ادامه داد: در مرکز سرمایه انسانی ، ما رتبه خوبی داریم ، اما در زمینه استراتژی دولتی برای توسعه هوش مصنوعی و شرایط رقابتی حاکمیت ، کشورهایی مانند عربستان سعودی در رتبه برتر منطقه قرار دارند اما ایران مطلوب نیست. در شرکت تابعه این قانون ، ایران از پنج کشور در صدمین قرار دارد و برخلاف برخی از کشورهای منطقه که در حال نهادینه و سرمایه گذاری در سرمایه گذاری جدی بوده اند ، ما هنوز از موقعیت مورد نظر دور هستیم.
آذری جهرمی با اشاره به موقعیت ایران در زمینه هوش مصنوعی در بین کشورهای منطقه ، گفت: استعداد یکی از زمینه های اصلی اجرای هوش مصنوعی است که کیفیت منابع ویژه انسانی ، موقعیت ایران را در این شاخص ، عربستان سعودی ، امارات و ترکیه تعیین می کند.
وی افزود: در زمینه نوآوری و در تولید علوم یا در بخش تحقیقات ایران ، این رتبه 2 در زمینه استراتژی دولت در توسعه هوش مصنوعی با بالاترین رتبه در توسعه هوش مصنوعی قرار دارد.
وزیر پیشین ارتباطات ، از جمله پذیرش اجتماعی ، همچنان شاخص دیگری برای توسعه اطلاعات مصنوعی است: شاخص محیط عملیاتی ما رتبه ماست ، در حالی که در استراتژی دولت ما در رده 1 قرار داریم ، یعنی جامعه در زمینه هوش مصنوعی جلوتر از دولت است.
آذری جهرمی گفت که ایالت رقابت دولت نیز اولین ، پنجمین امارات و ترکیه است و گفت که مشخص است که دولت ها در آینده در منطقه و جهان سرمایه گذاری می کنند و متأسفانه شاخص های ایران از این نظر مطلوب نیستند.
وی در مورد شاخص دولت برای هوش مصنوعی گفت: “با توجه به تدوین مستند ملی هوش مصنوعی ، ما از محوریت حاکمیت و توضیح دیدگاه جهان برخوردار هستیم ، در حالی که عربستان سعودی در رده اول قرار می گیرد ؛ علاوه بر این ، ما رتبه بندی منطقه ای مانند سرمایه گذاری ، نوآوری و ویژگی ها را در اختیار ما قرار می دهیم.
وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: در زمینه نوآوری ، استفاده از فناوری توسط دولت یا بخش خصوصی و وجود بخش خصوصی چابک در این زمینه ، تقریباً هیچ یک از شاخص ها را داریم.
“اگر هوش مصنوعی آینده آینده باشد ، این گزارش ها به ما می گویند که ما آینده را ترک کرده ایم ؛ البته ، تمام قدرت آینده لزوماً هوش مصنوعی نیست ، بلکه منطقه ای است که بر همه مؤلفه های قدرت تأثیر می گذارد ، هر دو نرم.
آذری جهرمی ادامه داد: “این فهرست به ما می گوید ما آینده را از دست داده ایم و برنامه ریزی نکرده ایم و برای آینده تلاش نکرده ایم و وضعیت ما خوب نیست.
وی خاطرنشان کرد: رتبه بندی ایران در زمینه مشاغل مبتنی بر هوش مصنوعی در جهان است و گفت که یکی از اهداف اصلی این سند ، تبدیل ایران به کشور برتر در زمینه هوش مصنوعی به افق است که چشم انداز خوبی است اما در سیاست است.
باید اکوسیستم هوش مصنوعی باشد
وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات ، با تأکید بر اینکه ما نمی توانیم رتبه دهم جهان را با شعار و شعار بدست آوریم ، گفت: “در اسناد مصوب شوراهای عالی ، ما هدف بزرگ کردن هدف را داریم و این توجیه را داریم که باید اهداف بزرگی را برای دستیابی به آن قرار دهیم ، اما ما هدف بزرگی نخواهیم بود.”
آذری جهرمی تکرار کرد: برای دستیابی به این هدف ، مسیرهایی وجود دارد که اولین آنها ایجاد هوش مصنوعی با مشارکت دولت ، دانشگاه ، صنعت و جامعه است.
وی ادامه داد: یکی از بندهای سند اطلاعات مصنوعی این است که دولت نه تنها یک سیاست گذار بلکه مشتری آن است. اگر امروزه رتبه بندی ایران در تجارت مبتنی بر 2 باشد ، به این دلیل است که این یک پروژه برای سرمایه گذاری در ایران نیست و پروژه ها یک شوخی هستند.
آذری جهرمی با بررسی تجربه کشورهای منطقه ای ، به نقش الگوی حاکمیت و ساختارهای نهادی پرداخته و گفت: وزارت اطلاعات مصنوعی امارات متحده عربی ، عربستان سعودی دارای یک سازمان ملی قوی است و ترکیه دارای یک مرکز فناوری اختصاصی است. بودجه اختصاص یافته از چند صد میلیون تا 5 میلیارد دلار متفاوت است ، در حالی که بودجه ایران در این زمینه بسیار محدود است. این کشورها با تعریف پروژه و ورود بخش خصوصی و همکاری های بین المللی ، اکوسیستم اطلاعات مصنوعی خود را توسعه داده اند.
دولت باید یک بازار اطلاعات مصنوعی ایجاد کند
وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات ، با تأکید بر ایجاد بازار اطلاعات مصنوعی توسط دولت ، گفت: “دولت و حاکمیت باید بازار اطلاعات مصنوعی را در مورد موضوعاتی مانند امنیت ، بهداشت ، آموزش و اقتصاد به کار گیرند.”
وی به سفر اخیر خود به چین اشاره کرد و گفت: “من حدود شش ماه پیش به چین سفر کردم و به یکی از مراکز مدیریت شهری چین سفر کردم. اقداماتی وجود داشت که از نظر ذهنی ما در کنترل هوشمند و مدیریت شهر قرار نگرفت ؛ اگر دولت پروژه هایی را با استفاده از هوش مصنوعی تعریف نکند ، کار نخواهد کرد.
آذری جهرمی به مسئله مسدود کردن مرزها و اتباع غیرمجاز اشاره کرد و افزود: “مهاجران غیرمجاز از منابع یارانه ای کشور استفاده می کنند که سهم ملت ایران است ، و حتی مقدار زیادی از قاچاق سوخت نیز دارند ، که وقتی ابزارهای هوش مصنوعی برای کمک به ما کمک می کنند ، شرم آور است.”
وی گفت: “اگر از هوش مصنوعی برای امنیت و کنترل مرزهایی که در اختیار داریم استفاده کنیم ، استارتاپ های هوش مصنوعی نیز شکل می گیرند.”
وزیر پیشین ارتباطات تأکید کرد: سند ملی هوش مصنوعی به درستی هدف قرار گرفته و خواستار فناوری های کلیدی مانند داده های بزرگ و یادگیری ماشین و شبکه عصبی سیستم های هوشمند است.
دولت باید روی سند هوش مصنوعی تمرکز کند
محمد جاواد آزاری جاهرومی در ادامه تأکید بر اجرای سند اطلاعاتی مصنوعی: “اگر فرض کنیم این سند اجرا شده است و وجوه به سند اختصاص می یابد ، بخش خصوصی و استارتاپ ها درگیر می شوند و برای چراغ ها نه ، برنامه های بین المللی گسترش خواهند یافت ، برنامه های اجرای واقعی اجرا و اجرا می شوند.”
وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات تأکید کرد: کاهش شکاف ما با امارات متحده عربی و عربستان سعودی در زمینه هوش مصنوعی نیاز به یک دهه سرمایه گذاری هوشمندانه و اجرای چندین پروژه اطلاعاتی مصنوعی دارد.
“اگر بخواهیم مکان خوبی داشته باشیم ، ما به شرایط نیاز داریم ؛ ظرفیت لازم را در کشور داریم ، توانایی آموزش و زور را داریم ، اما همانطور که آموزش می بینیم ، نیروها در حال مهاجرت هستند زیرا ما پروژه هایی را برای آنها تعریف نکرده ایم.
وی توسعه سه ستون ، الگوریتم ها و ظرفیت پردازش را به عنوان یک قدرت ملی سه راه در زمینه هوش مصنوعی توصیف کرد و اذعان کرد: سرمایه ویژه انسانی ، زیرساخت های پردازش قدرتمند ، اخلاق و سیستم نظارتی و نهادینه سازی ضرورت مسیر است. اما هنوز هم باید اقدامات مؤثر برای تأمین مالی ، ایجاد برنامه های عملیاتی و گسترش ارتباطات بین المللی انجام شود تا بتوانیم فاصله کشورهایی مانند Türkiye و امارات را کاهش دهیم.
آذری جهرومی بر اهمیت سند ملی حتی با کاستی ها تأکید کرد ، حتی با کمبودها ، گفت که پایبندی به اجرای این سند و تعریف نقشه راه شفاف برای دستگاه ها ضروری است و موسسات بالادست باید بر اجرای و تمرکز اجرای واقعی برنامه ها برای کاهش شکاف فعلی ایران با کشورهای پیشرو متمرکز شوند.
آذری جهرمی ادامه داد: دولت باید روی سندی تمرکز کند که پیروی از سند قابل اعتراض بهتر از آن است که مرتکب نشده باشد. ما باید روی سند فعلی تمرکز کنیم و آن را پیاده سازی کنیم و نقشه راه دستگاه ها را در این مسیر تعریف کنیم.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات