ماهواره «خیام» یک ماهواره سنجش از دور با قابلیت تصویربرداری با دقت یک متر است. جمهوری اسلامی ایران اکنون قادر به طراحی و ساخت ماهواره های سنجش با دقت تصویربرداری 5 تا 10 متر است و بخش فضایی کشور در مسیر دستیابی به ظرفیت ساخت ماهواره های تشخیص با دقت بیش از یک متر قرار دارد. و این مسیر را با جدیت دنبال می کند.
بر اساس اعلام سازمان فضایی ایران، مرکز کنترل عملیات ماهوارهای، ایستگاههای اعزام فرماندهی و جمعآوری دادههای ماهوارهای ماهواره «خیام» تنها در خاک جمهوری اسلامی ایران و زیر نظر سازمان فضایی ایران مستقر هستند. . و مهندسان و محققان ایرانی در آنجا مستقر هستند. ارسال دستورات و دریافت اطلاعات از این ماهواره بر اساس الگوریتم رمزگذاری شده ای انجام می شود که قبلاً توسط محققان سازمان فضایی در آن ادغام شده است و در این فرآیند هیچ کشور دیگری موفق به دسترسی به اطلاعات آن نشده است. و شایعاتی در مورد استفاده از تصاویر وجود دارد این ماهواره برای مقاصد نظامی سایر کشورها معتبر نیست.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
سازمان فضایی ایران اعلام کرد: همانطور که توسعه ماهواره های بومی در کشور راهی اجتناب ناپذیر و غیرقابل انکار است، همکاری های بین المللی نه تنها صنعت فضایی ایران را وارد می کند، بلکه به زودی و با عنایت خداوند و عزم جدی محققان ایرانی . ، این صنعت تبدیل به صنعت صادراتی در کشور می شود.
با توجه به وزن بیش از نیم تنی ماهواره “خیام” و موفقیت بسیار بالای پرتابگر سایوز، پرتاب ماهواره “خیام” به روسیه سپرده شد. با توجه به ضریب اطمینان بالای پرتابگر سایوز در پرتاب و چرخش ماهواره ها، بسیاری از کشورهای دارای چرخه کامل فناوری فضایی قادر به پرتاب ماهواره نیز از پرتابگرهای روسی استفاده می کنند.
سازمان فضایی ایران ضمن توسعه توانمندیهای ملی در زمینه ساخت و پرتاب ماهوارههای مورد نیاز کشور و توسعه ایستگاههای زمینی مربوطه، با همکاریهای علمی و فناوری پیشرفته، پاسخگوی نیازهای کنونی کشور در زمینه تأمین دادههای ماهوارهای خواهد بود. . با کشورهای اصلی صنعت فضایی جهان علاوه بر رفع نیازهای کشور، با انتقال دانش و تجربه، بومی سازی فناوری فضایی در کشور را تسریع بخشند.
برنامه توسعه ماهواره برهای بومی نیز در کشور با برنامه از پیش تعریف شده و مدون و با تکیه بر فناوری های بومی با جدیت و قوت در دولت سیزدهم و با تلاش دانشمندان و کارشناسان نقاط مختلف کشور ادامه دارد تا اینکه پایان امسال ظرفیت تزریق ماهواره تا وزن 100 کیلوگرم در مدار 500 کیلومتری زمین ایجاد می شود و این مسیر تا ورود فناوری بومی برای تزریق چند صد کیلوگرم ماهواره تا پایان سال ادامه خواهد داشت. دولت سیزدهم
سازمان فضایی ایران با اشاره به پرتاب امروز ماهواره خیام با موشک سایوز روسی به مدار زمین، اعلام کرد که این سازمان با همکاری علم و فناوری پیشرفته با کشورهای بزرگ، نیازهای کنونی کشور در زمینه تامین داده های ماهواره ای را برطرف خواهد کرد. در صنعت فضایی جهانی علاوه بر رفع نیازهای کشور، با انتقال دانش و تجربه، بومی سازی فناوری فضایی در کشور را تسریع خواهد بخشید.
برنامه توسعه صنعت فضایی محلی کشور به شدت و با جدیت در دستور کار دولت سیزدهم قرار دارد
بر اساس اعلام سازمان فضایی ایران، زیرساختهای لازم برای کنترل و بهرهبرداری از این ماهواره در پایگاههای فضایی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نصب شد و از زمان پرتاب، دادههای فضایی حاصل از فعالیت این ماهواره ماهواره فقط برای جمهوری اسلامی ایران در دسترس است.
با توجه به فعالیتها و اهداف صلحآمیز و عمرانی سازمان فضایی ایران، از تصاویر ماهوارهای خیام برای ارتقای توان مدیریت و برنامهریزی کشور در حوزههای مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، محیطزیست، منابع آب، معادن و مراقبت مرزی، حوادث غیرمترقبه استفاده میشود. مدیریت و غیره استفاده می شود و نیروهای دفاعی کشور مسیرهای منحصر به فرد و فنی خود را برای رفع نیازهای خود دنبال می کنند.
ماهواره «خیام» متعلق به سازمان فضایی ایران با حسگرهای دقیق در طیفهای مختلف، زیرساخت مناسبی برای هوشمندسازی نقاط مختلف کشور خواهد بود. ارتقای بهره وری در حوزه کشاورزی، نظارت دقیق بر منابع آب کشور، مدیریت ریسک های طبیعی، پایش تغییرات کاربری اراضی، ساخت و سازهای غیرمجاز و مبارزه با جنگل زدایی، پایش مخاطرات زیست محیطی، نظارت بر معادن و اکتشافات معدنی، نظارت بر … مرزهای کشور و بسیاری از کاربردهای دیگر از جمله کاربردهای داده های دریافتی از ماهواره خیام است.
به گزارش ICTNN، سازمان فضایی ایران و آژانس فضایی روسیه (روسکاسموس) چهارشنبه گذشته ۲۱ مرداد اعلام کردند که ماهواره «خیام» متعلق به سازمان فضایی ایران امروز سهشنبه ۲۷ مرداد با همکاری روسیه از پایگاه قزاقستان به فضا پرتاب میشود. . این سازمان در این مدت سه اطلاعیه در این زمینه منتشر کرد که در ادامه به آنها اشاره می شود.
تحریریه ICTNN شبکه خبری