رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به حمایت مالی معاونت علمی رئیس جمهور از مجموعه امیدفازا در قالب تسهیلات، گفت: سازمان فضایی نیز از این مجموعه فضایی خصوصی در قالب خرید تصاویر ماهواره ای حمایت کرد، اما از جمله همه بازیگران در اکوسیستم توسعه فناوری فضایی نقش معاونت علمی در حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان بسیار موثر است.
به گزارش ICTNN، دکتر حسن سالاریه امروز در حاشیه مراسم پرتاب ماهواره های هد و کوثر در جمع خبرنگاران با اشاره به فعالیت سایر بخش های خصوصی غیر از شرکت امید فضایی در صنعت فضایی گفت: در حال حاضر شرکت های خصوصی خوبی وابسته به دانشگاه ها توسعه یافته اند. . در این صنعت که از جمله آنها می توان به شرکت های وابسته به دانشگاه صنعتی امیرکبیر اشاره کرد.
وی وابستگی این شرکت ها به دانشگاه ها را مربوط به فارغ التحصیلان دانشگاهی دانست که این شرکت را تشکیل داده اند و گفت: با سه بخش خصوصی مختلف برای پروژه های ماهواره تحقیقاتی 1، 2 و 4 قرارداد بسته ایم و پروژه ماهواره تحقیقاتی 3 نیز در مناقصه است. فاز .
سالاریه خاطرنشان کرد: سامانه اقماری شهید سلیمانی با چند شرکت خصوصی در کنار یک مجموعه دولتی در دستور کار قرار دارد که به همین دلیل بخش خصوصی در این حوزه فعال شده و تقریبا 20 شرکت خصوصی وارد عرصه ساخت ماهواره شده اند.
رئیس سازمان فضایی ایران در ادامه گفت: بخش ماهوارهای یک بخش پرخطر است، بنابراین این شرکتها میتوانند با هم این ریسکها را کاهش دهند.
هزینه های پرتاب ماهواره
وی در خصوص هزینه های پرتاب ماهواره ها توضیح داد: گروه امید فضا با معاونت علمی دانشگاه تفاهم نامه ای داشت که در قالب تسهیلات، اعتباراتی به این شرکت داده شد که به نظر من کار درستی بود، زیرا باید بخش خصوصی را متکی به پول رایگان نکنید، زیرا بخش خصوصی به تدریج در حال تبدیل شدن به بخش دولتی دیگر است.
وی با اشاره به حمایت سازمان فضایی از این اقدام گفت: قراردادی که سازمان فضایی با گروه فضایی امید منعقد کرد شامل خرید تصاویر ماهواره ای بود یعنی برای اولین بار با این شرکت قرارداد بستیم. بخش خصوصی که اعلام شد ربطی به ماهواره و پرتابگر آن ندارد اما باید محصول نهایی را در اختیار ما بگذارند.
سالاریه تاکید کرد: این رویکرد به شرکت ها این امکان را می دهد که در زمینه طراحی و ساخت ماهواره و همچنین پرتاب ماهواره با مدیریت تمامی ریسک ها در این حوزه نقش آفرینی کنند. در نهایت شرکت ها می توانند در اسرع وقت ماهواره را به مرحله نهایی برسانند.
رئیس سازمان فضایی ایران تاکید کرد: در قالب این قرارداد برای خرید تصاویر ماهواره ای به امید عزا پیش پرداخت کردیم و بر همین اساس بخش خوبی از تصاویر را پیش خرید کردیم. این چشم انداز به ما اجازه می دهد از این شرکت حمایت کنیم.
وی افزود: حمایت سازمان فضایی از بخش خصوصی شامل پیش پرداخت تصاویر ماهواره ای بوده است.
راه اندازی عملیاتی هدهد و کوتصر
وی در پاسخ به این سوال که آیا پرتاب ماهواره هد و کوثر صبح امروز آزمایشی بوده است یا عملیاتی؟ وی ادامه داد: این دو ماهواره که امروز پرتاب شد، ماهواره های عملیاتی هستند. البته هر ماهواره عملیاتی خطرات زیادی را نیز به همراه دارد و ممکن است ماهواره در مدار قرار گیرد و برخی از قطعات آن دچار نقص فنی شود و برخی از تصاویر آن بی کیفیت باشد و این عیوب بخشی از طبیعت فضا باشد. پروژه ها
سالاریه یادآور شد: حتی شرکت های حرفه ای سازنده ماهواره نیز از این خطرات رنج می برند، به طوری که چندی پیش یکی از ماهواره های موجود در مدار جغرافیایی دچار نقص فنی جدی شد در حالی که سازنده آن نیز بسیار قدیمی و با سابقه در این زمینه است. بوده است
وی در خصوص عدم موفقیت این شرکت در ارسال تصاویر گفت: با این شرکت قرارداد بستیم ضمن اینکه شرکت های بیمه نیز به پروژه های فضایی پرداختند.
سالاریه با بیان اینکه پروژه های فضایی با ریسک های زیادی همراه است، گفت: بنابراین در این اکوسیستم هر کدام از بازیکنان باید نقش خود را ایفا کنند. معاونت علمی در این زمینه نقش پشتیبان دارد و ما در سازمان فضایی مسیر را طراحی می کنیم، هدف گذاری می کنیم و محصول نهایی را با پیش خرید خریداری می کنیم و این روال است که در دنیا کار اجرا می شود.
وی با بیان اینکه صندوق ها و بیمه ها هر کدام نقش خود را در اکوسیستم فضایی ایفا می کنند، گفت: در عین حال معاونت علمی نقش بسیار موثری در حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان دارد.
اولین دستور رئیس جمهور برای تامین منابع فضایی
سالاریه در خصوص دستور رئیس جمهور مبنی بر تامین منابع مالی فضایی گفت: در توسعه صنعت فضایی بر اساس مصوبات شورای عالی انقلاب فضایی، سالانه بودجه ای برای بخش های مختلف صنعت فضایی در نظر گرفته ایم با تغییر دولت حتی اگر هنوز جلسه شورای عالی فضایی تشکیل نشده باشد. اما اتفاقی که افتاد این بود که ما تداومی در حوزه فضا داشتیم و این تغییری نکرده است. به این معنا که پیش بینی ای که شورای عالی فضایی در دولت قبل در خصوص بودجه این حوزه انجام داده بود، این روند در دولت جدید نیز بدون تغییر سیاستی ادامه یافت.
رئیس سازمان فضایی تاکید کرد: اتفاق خوبی که افتاد این است که شخص رئیس جمهور در حوزه ماهواره های مخابراتی رویکرد بسیار جدی داشت و این رویکرد می تواند نتایج خوبی برای کشور به همراه داشته باشد.
سالاریه با بیان اینکه جلسات شورای عالی فضایی امسال برگزار می شود، گفت: اما نمی توانم زمان دقیق این جلسه را اعلام کنم.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات