اگرچه توسعه شبکه ملی اطلاعات یکی از برنامه های مهم دولتمردان طی سالیان گذشته و دولت های گذشته به شمار می رود، اما سرعت پیشرفت آن کند بوده است. با شروع به کار دولت چهاردهم انتظار و امیدواریم که تکمیل این شبکه که انگار به یک رویا تبدیل شده بود به واقعیت تبدیل شود.
به گزارش ICTNN، شبکه ملی اطلاعات را می توان یکی از شناسنامه های کاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دانست. این پروژه در دوره های قبل بارها مطرح شد و حتی به صورت تئوری هم راه اندازی شد، اما به گفته کارشناسان نمی توانست به طور کامل خواسته های متولیان امر را منعکس کند.
به گفته مسئولان این حوزه، شبکه ملی اطلاعات از سه لایه زیرساختی، خدماتی و محتوایی تشکیل شده است و ادارات مختلف وظیفه تکمیل هر یک از این لایه ها را بر عهده دارند. زیرساخت شبکه ملی اطلاعات شامل تجهیزات فنی مانند روتر، سوئیچ، فیبر نوری و لایه های امنیتی است که توسط وزارت ارتباطات ارائه می شود.
خدمات این شبکه که بر روی زیرساخت جریان دارد شامل پیام رسان، نقشه، موتور جستجو، ایمیل است و لایه محتوا مسئولیت بخش های مختلف را بر عهده دارد و تقریباً تمامی دستگاه ها را درگیر می کند. بنابراین اگرچه بخش زیرساختی و مبنای شبکه ملی اطلاعات باید توسط وزارت ارتباطات تامین شود، اما تکمیل شبکه ملی اطلاعات در نهایت نیازمند همکاری دستگاه های مختلف است.
استفاده و توسعه شبکه ملی اطلاعات علاوه بر افزایش کیفیت و کاهش نرخ استفاده از اینترنت داخلی نسبت به اینترنت خارجی، می تواند منجر به دسترسی کاربران بسیاری از روستاهای دوردست به اینترنت شود، به طوری که در سال های اخیر سالها روند اتصال روستاها به اینترنت از طریق این طرح سرعت گرفت، به همین دلیل استقرار عدالت اجتماعی را میتوان یکی از مهمترین اهداف شبکه ملی اطلاعات دانست.
پیشرفت 64 درصدی در شبکه ملی اطلاعات
اگرچه در طول سال ها و در دولت های مختلف، ارتقای شبکه ملی اطلاعات یکی از برنامه های مهم تلقی می شد، اما پیشرفت آن کند بوده است، به طوری که طی 10 سال بر اساس ارزیابی مرکز ملی فضای مجازی، تنها انجام شده است. 23 درصد پیشرفت داشته اما طی سه سال گذشته و با همکاری نهادهای مختلف به 64 درصد پیشرفت رسیده است و بر اساس برنامه ریزی و آخرین اظهارات مسئولان دولت سیزدهم این رقم تا پایان امسال به 75 درصد خواهد رسید. سال
لازم به ذکر است که عوامل و اقدامات متعددی در پیشرفت این پروژه موثر بوده است. به عنوان مثال، پیشرفت 50 درصدی طرح پشتیبانی کامل از زیرساخت های ارتباطی کشور از نسخه ششم پروتکل اینترنت (IPv6) و بهره برداری از زیرساخت خدمات ابری «ایران کلود» در 9 منطقه کشور با مشارکت بخش خصوصی برای ارائه خدمات ابری به سرویسها و پلتفرمهای ایرانی، از دیگر اقدامات انجامشده میتوان به تکمیل شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد که عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم در ارائه وظایف سه ساله خود به آن اشاره کرد. گزارش عملکرد
شبکه ملی اطلاعات؛ مهمترین برنامه وزارت ارتباطات دولت چهاردهم
توسعه و پیشرفت شبکه ملی اطلاعات و رعایت عدالت در ارتباطات از مهمترین تاکیدات و اهداف این طرح از سوی بسیاری از دولت ها و با روی کار آمدن دولت جدید و آغاز به کار سید ستار هاشمی عنوان شده است. کار در زمینه ارتباطات وزارت، به عنوان مهمترین وظیفه شناخته شد.
وی پیش از جلب اعتماد نمایندگان مجلس، توسعه شبکه ملی اطلاعات مبتنی بر فیبر نوری از جمله مواردی بود که در برنامه های وی به چشم می خورد و پس از اعلام نتیجه نهایی، بارها از این طرح به عنوان یکی از برنامه ها و برنامه های خود یاد کرد. سخنرانی ها و برنامه های وزیر ارتباطات. او به اهداف خود اشاره کرد.
وی در این زمینه گفت: توسعه شبکه ملی اطلاعات یکی از مهمترین برنامه های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت چهاردهم است و معتقدیم در هر مرحله از برنامه های طراحی شده باید به آنچه اسناد از ما در بالادست، بیشتر از گذشته می پرسند. حکومت به ابزارهای قوی برای بهبود موقعیت حکمرانی خود نیاز دارد. ابزارهایی که می توانند بهترین تجربه کاربری را برای افراد در زمینه های مختلف تضمین کنند و امنیت را در مرزهای دیجیتال ایران برقرار کنند.
موضوعی که محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور نیز به دلیل اهمیت این موضوع مطرح کرد. به گفته این مقام مسئول تکمیل شبکه ملی اطلاعات، این امر اکنون به آرزوی دولت های مختلف تبدیل شده است و متخصصان خوبی در این زمینه داریم و امیدواریم این آرزو در دستان دکتر هاشمی محقق شود و به آن پاسخ دهیم. انتظارات ما نیاز دارد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات